БАРИКАДЕ

ДОГОВОРИ:СРБИ НА КиМ, БРИСЕЛ, ЕУ, САД, ЗГРАДА ВЛАДЕ, ПРИШТИНА (ВИДЕО)


ДОГОВОРИ:СРБИ НА КиМ, БРИСЕЛ, ЕУ, САД, ЗГРАДА ВЛАДЕ, ПРИШТИНА

***ВИДЕО ЗАПИС ЗАКЉУЧАКА СЕДНИЦЕ ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ СЕВЕРА КиМ***

БРИСЕЛ: ВЕЛЕИЗДАЈА У ТОКУ; СРБИ СА КиМ: Формираћемо аутономију на северу!

ПОСЛЕ 14 САТИ ПРЕГОВОРА – НЕМА ДОГОВОРА СА ПРИШТИНОМ!!! Јер Космет је неотуђиви део Србије!

1.април 2013. Глас Косова и Метохије: Шта год данас потписали у Бриселу, треба да знате да КРШИТЕ УСТАВ СРБИЈЕ и чините велеиздају! ДАНАС ИЗДАЈА – СУТРА РОБИЈА!!!

АЊА ФИЛИМОНОВА: Предаја Косова и Метохије – смртна пресуда српском народу и држави

Глас КиМ – Из сваке изјаве и специјално упаковане вести просто урла порука – Они су већ преломили остало је само да потпишу да Косово и Метохија није Србија!!!

АНАЛИТИЧАРИ: Данашњи “швабски” ултиматум гори од оног из 1914- Сада захтевају “лоботомију” целе нације !?

03.04.2013. Агенције: Танјуг, Бета, КИМ радио, ТВ МОСТ, Блиц, Вести, Глас Русије, СРБин.инфо, за ФБР уредник Биљана Диковић

скупштина СО са севера КИМ

ОДБОРНИЦИ ЧЕТИРИ СО СЕВЕРА КиМ: НИСМО РАТНИ ПЛЕН АЛБАНАЦА ИЗ 1999., ТРАЖИМО ДА ДОЂЕ РУСКА ВОЈСКА

03.04.2013. 15:35 Извор за ФБР вест је ТВ Мост, СРБИН.инфо

Седници, која је данас одржана у Лепосавићу присуствовали су одборници из скупштина општина: Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Косовска Митровица.

„Од међународних снага безбедности на Косову и Метохији очекујемо да се уздрже од једностраних потеза, као и да благовремено спрече сваки покушај такозваних приштинских власти да насилним акцијама угрозе мир и безбедност на северу Косова и Метохије и другим српским срединама“, пише у закљчцима са седнице одборника одржане у Лепосавићу.

„Од међународних снага безбедности на Косову и Метохији очекујемо да се уздрже од једностраних потеза, као и да благовремено спрече сваки покушај такозваних приштинских власти да насилним акцијама угрозе мир и безбедност на северу Косова и Метохије и другим српским срединама“, пише у закљчцима седнице одборника одржане у Лепосавићу.

Одборник из Звечана Стојанка Петковић је подсетила да су институције Србије на Косову чуване и очуване пуних 14 година, и додала, „ако је тако надам се да ће и у наредном периоду бити тако и да ће север Косова и Метохије остати у Србији“.

„Не смемо превише да се радујемо јер је могуће да ће Приштина неком насилним акцијама и потезима, покушати да север Косова и српске средине јужно од Ибра у потпуности интегрише у своје институције“, рекао је начелник Косовско-митровачког округа и одборник Радеко Недељковић.

Он је од међународних представника затражио да спрече и осујете сваки покушај Приштине да насилно крене ка северу Косова или ка српским срединама и понудио им помоћ у томе јер, како је рекао, само заједнички се може обезбедити мир и сигурност на овим просторима.

Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић, изразио је задовољство што, како је рекао, данас имамо институције Србије на Косову и Метохији и што, нисмо приморани да учиимо оно чега смо се прибојавали и што смо намеравали а то је да ћемо остати сами и да ћемо донети одлуку о проглашењу Скупштине северног Косова и Метохије.

„Албанцима у Приштини, америчкој администрацији и Бриселу упућујемо поруку да Срби са севера Косова и целог Косова и Метохије нису ратни плен Албанаца који су добили 1999. године. Ми смо своји, Божји, српски народ и нико нема право да мења наш правни статус“, рекао је Ристић и додао су војници НАТО-а који намеравају да дођу на КиМ добродошли ако желе да очувају мир и стабилност у Покрајини али ако буду покушали да на силу инсталирају косовске институције на север сматраћемо то окупацијом и према њима ћемо се понашати као према окупаторима“.

Седници у Лепосавићу присуствовало је 100 од 119 одборника, закључци су усвојени једногласно.

***

Закључци са седнице 4 општине севера КиМ 03.04.2013 видео СРБИ НА ОКУП:

Закључци са скупштине четири општине

 

Тачка 1: Одлучност и јединство који је државни врх Републике Србије исказао у 8. рунди преговора са привременим институцијама самоуправе у Приштини је израз државничке и националне политике. Ова одлучност је код грађана на северу Ким-а прихваћена и поздрављена као доказ не прихватања даљих уцена и понижавања.

Тачка 2: Сматрамо да је управо сада тренутак да Уставни суд Републике Србије без одлагања донесе одлуку о уставности постигнутих бриселских споразума.

Тачка 3: Подсећамо светску јавност да је Резолуција Савета безбедности 1244 на снази. У протеклом времену потврђено је да је улога УН-а незаменљива, па захтевамо да се мисија Еулекс замени мисијом Умника, као и да се преговарачки процес врати у надлежност Савета безбедности.

Тачка 4: Сматрамо преко потребним да се у српским срединама на Косову и Метохији врати руски контигент.

Тачка 5: Од међународних снага на Косову и Метохији очекујемо да се уздрже од једностраних потеза као и да спрече сваки покушај приштинских власти да насилним путем угрозе мир и безбодност на Косову.

Тачка 6: Грађани и руководство на северу Косова као и до сада, залажу се за отворену и конструктивну сарадњу са представницима међународним организација у циљу очувања мира и безбедности на северу Ким-а.

Тачка 7: Подржавањем Ахтисаријевог плана поједини политичари, професори и политички аналитичари из Републике Србије прејудицирају статус Косова и Метохије, и на тај начин озбиљно нарушавају преговарачку позицију Србије, њене националне и државне интересе и положај српског народа на Косову и Метохији.

Тачка 8: Скупштина општина са севера Косова,  формира одбор за припрему акта о оснивању скуштине водећи рачуна о уставу Републике Србије и воље грађана исказане на референдуму 2012. године. Састав одбора чине председници и секретари скупштина 4 општине, одбор ће према потреби ангажовати стручна и друга лица.

(ПРЕУЗМИТЕ ЗАКЉУЧКЕ СА СЕДНИЦЕ У ПДФ ФОРМАТУ)

***

Владимир Путин обавио телефонски разговор са Томиславом Николићем

Глас РУсије, 03.04.2013, 18:42

Путин Николич путин сербия россия сербия встреча 2012 сентябрь коллаж гр

© Коллаж: «Голос России»

Председник Русије Владимир Путин данас је обавио телефонски разговор са својим српским колегом Томиславом Николићем, саопштава прес-служба Кремља. Разматрана су питања даљег продубљивања билатералне сарадње, укључујући енергетску, финансијску и саобраћајну сферу, стоји у саопштењу за штампу. Осим тога, председници Русије и Србије су дотакли актуалне међународне теме.

***

БЕОГРАД: МУКА ДРЖАВНОГ АПАРАТА – КО СЕ У КОЛО СА ТЕРОРИСТИМА ХВАТА У НОГЕ СЕ УЗДА…

У згради на Андрићевом венцу разговарали су премијер Србије Ивица Дачић, први потпредседник Владе Александар Вучић, потпредседница Владе задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић, министар иностраних послова Иван Мркић, Директор владине канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин и саветник председника Марко Ђурић.

***

ketrin-eston СА ЗВОНЦЕТОМ

***

ШТА КАЖУ АЛБАНСКИ МЕДИЈИ

 

Приштински медији: Ештон револтирана због непостизања споразума

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон револтирана је непостизањем споразума између „највиших представника Косова и Србије, пишу данас приштински медији“.

„После 14 сати разговора Хашим Тачи и Ивица Дачић се нису сложили око овлашћења која треба да има асоцијација српских општина на северу Косова. Бароница Ештон је одустала од наредних формалних састанака међу странама“, пише дневник Зери.

Историјски дан није донео споразум, пише дневник Коха диторе и додаје да је окончан циклус директних суочавања делегација Косова и Србије у Бриселу.
„То је саопштила бароница Ештон, разочарана што стране нису успеле да постигну решење о асоцијацији општина са српском већином. Она је рекла да је „разлика врло мала, али и дубока“.
Тачи је рекао да остаје на Србији да се до краја недеље ако жели сагласи са принципима споразума, док његов српски колега Ивица Дачић није искључио могућност да се процес оконча без споразума“, пише дневник.

Дневник Трибуна пише да су западне дипломате узнемирене правцем који је кренуо процес, пошто се очекује да Срби на северу Косова у наредним данима донесу једностране одлуке проглашавње аутономије за север, што би утицало на отежавање ситуације на терену.

„Косово је било против било каквих извршних овлашћења за асоцијацију српских општина, док је Београд захтевао да има контролу над судством, полицијом и просторним планирањем“, пише дневник Косова сот.

Приштински електронски медији су током јучерашњег дана детаљно извештавали о току разговора премијера Србије и Косова и у редовним информативним емисијама имали директна укључења специјалних извештача који су били у Бриселу.

***

А ШТА КАЖУ АМЕРИКАНЦИ

САД: Приштина да одлучи о аутономији за Србе на Косову

САД сматрају да је на Приштини како ће „успоставити облике аутономије коју Срби траже на северу Косова“, а да је улога Београда у томе да им „јасно каже да је време да се та питања реше“, изјавила је вечерас представница за медије Стејт департмента Викторија Нуланд.

„Ми желимо да видимо мирно решење тих питања које ће омогућити и Косову и Србији да напредују, да иду напред на европском путу“, рекла је Нуланд на конференцији за новинаре у Стејт департменту.

Према њеним речима, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон с представницима обе стране ради на „питањима паралелних српских структура“, „признавања, нормализације односа“ и другим.
„Очигледно је да је на Косову како ће успоставити облике аутономије“ за Србе на северу покрајине, рекла је представница Стејт департмента.

На питање да ли и Београд има улогу у решавању питања положаја Срба на северу Косова, Нуланд је одговорила да Вашингтон сматра да је улога „Србије да јасно каже српским грађанима, етничким Србима, да је време да се та питања реше“.

***

СТРАНЕ НОВИНСКЕ АГЕНЦИЈЕ
О РАЗГОВОРУ:

 

Агенције Франс прес и Ројтерс су под ознаком хитно јавиле да је последња рунда дијалога Београда и Приштине, која је почела у уторак и трајала око 13 сати, завршена без договора о побољшању и нормализацији односа и у први план издвојиле саопштење Кетрин Ештон по окончању разговора.

Француска агенција напомиње да Ештон у саопштењу није навела појединости о предлозима о којима се дискутовало и није објаснила какве одлуке очекује од две стране.
Према наводима британске агенције, Приштина и Београд нису успели да постигну договор о побољшању односа који се сматра кључним за „наде Србије да ће приступити ЕУ“.

Ројтерс, АФП, Анса и АП преносе саопштење високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, која је навела да је јаз између две стране „веома узак, али дубок“ и да је осма рунда дијалога у Бриселу био последњи пут да се стране формално састају.

Преносећи изјаве учесника у дијалогу, АФП истиче да „Србија и Косово нису успели да пронађу заједничко полазиште за отклањање дуготрајних тензија“.
Америчка агенција АП наводи речи неименованог европског званичника да су разговори у Бриселу били покушај да се реши једно од најтежих питања које раздваја две стране – статус северног Косова с већинским српским становништвом.
АФП преноси да су се Београд и Приштина договорили да буде основана заједница српских општина на Косову, али да Приштина одбија да јој да извршна и законодавна овлашћења, која тражи Београд.

О исходу осме рунде дијалога у Бриселу известила је и италијанска агенција Анса преносећи изјаву српског премијера Ивице Дачића и његову оцену да то ипак не значи крај дијалога с Приштином, али да су позиције две стране и даље веома удаљене.
Италијанска агенција наводи и да је први потпредседник Владе Александар Вучић понудио оставку, али да је српска делегација показала јединство и одбацила је.

Агенције преносе и изјаву Хашима Тачија да је Приштина данас понудила предлоге у складу с косовским уставом и законима, предлоге који би „интегрисали све грађане, укључујући етничке Србе, у живот Косова“, да су предлози наишли на „оклевање“ делегације Београда.

АФП подсећа да ће Европска комисија 16. априла објавити извештај о напретку Србије, који ће садржати и резултате дијалога с Приштином и бити прослеђен на разматрање лидерима ЕУ средином јуна.

Србија се, како наводи француска агенција, надала да ће, ако постигне споразум с Приштином, добити датум за почетак преговора с Унијом на самиту у јуну.

2 replies »

 1. Jasna S:. „Svi koji hoce u tu trulu, podlu i ucenjivacku, prevarantsku EU-neka podnesu ODMAH zahtev za iseljenje! Do sada smo od njih doziveli samo pusta obecanja pod raznoraznim uslovima i zrtvovanjima…pa ako ovaj nas narod ne vidi to ni sada, neka ode u te zemlje i neka vidi kako nas tamo kao Srbe deklarisu…gde je onaj narod ciji preci su jurisali po solunskom i sremskom frontu-prsa u prsa? HOCE STRANCI DA NAS PRETVORE U NJIHOVE POSLUSNE ROBOVE da bi lakse manipulisali nasim prirodnim resursima, hoce od nas da naprave gliste i puzeve koji ce im lizati cipele, sve je krenulo od masonskog plana vec kada je Tito u Jugoslaviji proglasio samostalne autonomne pokrajine i dozvolio da se Albanci slobodno nasele na Kosovu…ako se da Kosovo, sledeci uslov za ulazak u EU bice otcep-Vojvodine, a onda i Sandzaka pa sve dok se sve ne usitni i ne isparca do mikrona..a tada cemo biti tako lak plen za protektorat..“

  Свиђа ми се

 2. Dejan Mitrovic: Domaci zadatak za Aleksandra Vucica – Ako Djindjic nije hteo da ide ispod ovoga nemoj brate da se brukas. Zavrsi tu pricu, pozovi narod na solidarnost, da zavrnemo rukave i da izvadimo zemlju iz govana. Od EU i MMF niko nije video vajde.

  A ovo posalji „prijateljima“ iz EU i SAD da znaju sta ih ceka:
  POSLEDNJI INTERVJU ZORANA DJINDJIĆA
  (Platforma Srbije za Kosovo)

  „Rezolucija SB 1244 je Srbiji uzela suverenitet u pokraini Kosovo, a to je zakonodavna, sudska i izvršna vlast i pitanje bezbednosti i teorija je bila, mi ćemo to da zadržimo u nekom depou dok se ti odnosi ne srede i onda ćemo da vidimo kako da to podelimo izmedju Prištine i Beograda.

  Sigurno ne kao što je bilo ranije da je Kosovo jedna provincija u okviru Srbije ali ne ni u smislu da Kosovo bude nezavisno, i svi su pristali na tu rezoluciju.

  Šta se u međuvremenu dešava, oni su otvorili taj depo i počeli su da te atribute prenose na lokalne struktur.

  …čitan taj proces sada ide u pravcu da će svi atributi državnosti biti premešteni na lokalne albanske strukture, e onda će međunarodna zajednica reći da vidimo kako će Beograd i Priština da sarađuju. Stvorili smo dva potpuno nezavisna politička sistema e sad ih vi harmonizujte. Ako ne možete evo vam pet godina pa pregovarajte, deset, pedeset ali ste za to vreme izvan Evropskih integracija.

  E TO TAKO NE MOŽE…

  …mi tražimo da se pitanje učešća države Srbije na Kosovu i Metohiji međunarodno reši. Međunarodna zajednica pokušava da to pitanje svede na pitanje prava Srba kao proteranih lica i nacionalne manjine, i podmeće jedno za drugo, kao da se time resava državno pitanje.

  Čak i da Srbi, što nije moguće, imaju sva prava na Kosovu i Metohiji, time se pravo Srbije još nije ni pomenulo. Znaci, mi želimo na oba koloseka da imamo napredak. Na jednoj strani naravno da se vrate proterani Srbi i naravno oni malobroojni koji još nisu proterani da imaju bezbednost, ali, takođe i država Srbija da ima jasno definisana svoja prava ili da nema svoja prava, pa da onda SAVET BEZBEDNOSTI KAŽE, NEMA SRBIJA SVOJA PRAVA, SAVET BEZBEDNOSTI JE DODELIO NEZAVISNOST KOSOVU.

  Mi nećemo voditi rat sa Savetom Bezbednosti, ali ćemo znati na čemu smo. Pa ja sam rekao, znate, ako ne važi za Srbiju, ono sto je vazilo u Dejtonu, a to je da su nacionalne zajednice dobile svoj kolektivni status i da su granice nepromenjive, i da je ono što je bilo smatrano svetinjom i da se kaže u redu, te republike u sklopu Jugoslavije, one su države, ako to ne važi za Srbiju, pa ja mislim unazad, neće važiti više ni za koga. Jer, kako objasniti sada da je jedini presedan napravljen upravo na Srbiji. I onda sam rekao, znate šta, nemojte misliti da je, ja jesam za očuvanje Dejtona u tom smislu da se kaže to što jeste jeste, dajte da nađemo neki kompromis i da kroz regionalnu saradnju, kroz bilateralnu saradnju, albanskog dela Kosova sa Albanijom, srpskog dela Kosova sa Srbijom, Republike Srpske sa Srbijom, hrvatskog dela Bosne sa Hrvatskom, bez menjanja granica, bez postavljanja pitanja suvereniteta, ljudi, biznis da se tu kreće ,možemo u toj opciji da rešimo tu pitanje. Ali, ako vi želite da stvorite sada Albansku državu u 21. veku na teritoriji koja pripada državi Srbiji,
  ONDA ĆETE OTVORITI PONOVO PROCES KOJI STE MISLILI DA STE DEJTONOM ZATVORILI…“

  Свиђа ми се