ДЕШАВА СЕ...

ВУЧИЋУ – ИЗМЕЂУ ЛАЗАРА И ВУКА НЕМА СРЕДИНЕ! СПЕЦИЈАЛНИ ПРОДАВАЦ МАГЛЕ или Alex Vuchich који је добио „ништа“


ИЗМЕЂУ ЛАЗАРА И ВУКА НЕМА СРЕДИНЕ!

СПЕЦИЈАЛНИ ПРОДАВАЦ МАГЛЕ
или Alex Vuchich који је добио „ништа“

 

Извор: Никад Граница са Косовом и Метохијом
30.03.2013.

„Фасциниран сам када видим да из Београда сада долазе нове и узбудљиве експресије реализма“, вели Ишингер.

Шта ће нам Председник? Шта ће нам председник Владе? Шта ће нам Скупштина? Шта ће нам Устав? Устав поготово. Шта ће нам држава кад имамо специјалног потпредседника Владе РС Alex Vuchichа, првог. Шта ће нам било ко кад он све зна најбоље? Alex се разуме најбоље у све, од геополитике преко трактора до гледања у будућност деце.

Vuchich

Математика је важна. Анти-корупцијска борба је важна. Будућност наше деце је важна. Европа се сипа у трактор. Србија више нема времена да чека. Морамо да постигнемо историјски споразум са „Независном државом Косово“! Вучићу, Ђинђић ти није раван. О осталима да не причамо.

И шта? Десет пута му читају један лист папира. Марко Ђурић Робокап и Александар Вулин Левичар. А он не верује. И опет не верује. И не може човек, потпреседник први, да верује да је добио једно велико ништа. Да је добио мање од Ахтисарија. Да је добио пуно поштовање тзв. устава тзв. републике косово. А он, хтео је да га поштује мало мање од пуноће.

Дође човеку да се заплаче над судбином овог хероја атлантизма у Србији. Учинио је све да задовољи газде а они настављају да (нас) газе.

А шта би им фалило да му дају Ахтисари плус па да нам га он сипа у трактор? Још би нам од Ахрисарија по Vuchichу остало да месимо леба и не умремо од глади. Имали би једно мало ништа уместо сада понуђеног великог ништа.

Деца у Србији могу слободно да одахну – рата неће бити. А ни избора. А ни одустајања од преговора. Јер када Alex један пут седне да преговара нема ту одустајања. Поред таквог визионара ниједан конфликт у свету неће остат замрзнут а поготово овај наш историјски са Албанцима (читај Шиптарима).

Задржимо ваздух мало да се Alex јавно захвали Верану Матићу. Како ли му се тек захваљује тајно?!

Вучићу. Која те је вода донела дао Бог те однела.

(наставља се)
_________

***

ВУЧИЋЕВ СЛОБОДАН ПАД

Бранко Павловић
Извор: Никад Граница са Косовом и Метохијом

На конференцији за медије данас 30.3.2013.године г. Вучић је очигледно схватио да је његов слободан пад почео, видно узнемирен да ли падобран уопште постоји и сасвим несигуран, ако га и има, да ли ће се отворити пре него што тресне на земљу.

Вучић је говорио о корупцији, Косову и преговорима, захвалио се Верану Матићу, критиковао ДС и жарко желео да тема буде нека наводна проневера у Лесковцу, па опет о преговорима и Косову.О бесмислици у вези корупције где се наводи износ од 60 милијарди динара, писаћу другом приликом (сада само указујем да је 40 милијарди исказано као вредност 350 хектара уз пут код Новог Сада што је спектакуларна бесмислица, 8 милијарди Агробанка која је враћена да се поново ради финансијско вештачење и вештачење урачунљивости г. Секулића, што значи да у истрази ништа није урађено како треба, а да је 12 милијарди све друго- такође надувано преко сваке мере).Брижљиво припремана медијска презентација највећег сина нашег народа, г. Вучића, била је толико конфузна, патетична, контрадикторна и испразна, да је све то чак и у сали дочекано хладно.

Постављено је неколико једноставних, коректних питања, на које је Вучић одговарао у тону припреме за јуриш на бункере, суштински без могућности да увери било кога у смисленост онога што говори. Одмах по завршетку одговора, хитро се враћао у своју омиљену будистичку позу шака које се раширених прстију додирују и тоном „Изволите следеће питање“ интонираним као да долази дахом родитељским, који ево управо сада успављује своје чедо, сугерисао да је све под котролом. И тако у круг.

Шта су наше црвене линије у преговорима није могао рећи, „јер би то угрозило преговарачки процес“. Дакле, ми ћемо тражити знатно више, уз изгледе да их преваримо, па да нам дају и преко наших „црвених линија“? Нема другог могућег објашњења да се изношењем јасног става преговарачка позиција може угрозити. То је најмоћнији човек у Србији данас. Поражавајуће. Као, постоји преговарачка техника којом се може од САД и Немачке добити више од онога на шта би Србија иначе била спремна да пристане. Коме је то логично, одмах да се јави лекару.

Насупрот томе, да се о „црвеним линијама“ никако не може говорити јер би то угрозило наше интересе у преговорима, г. Вучић је опширно, надахнуто и са пуним уверењем говорио да ми „морамо закључити споразум“, јер је то у „интересу наше деце“ и да ћемо тешко економски патити ако га не закључимо и то брзо.

Памети г. Вучића није се учинило да би изјава како Србија мора да закључи споразум у сусрет преговорима могла угрозити преговарачку позицију у Бриселу. Није компликовано. Замислимо да је Вучић изјавио у сусрет преговорима: „ Србија не мора да закључи споразум. Србија ће се окренути другом моделу сопственог развоја“. Непаметно г. Вучићу.

На мене је ипак најјачи утисак оставила изјава г. Вучића да Србија мора да нађе средњи пут између „Цара Лазара и Вука Бранковића“. Е мој Вучићу. Да је средњи пут могућ, не би ни постојали Лазари и Бранковићи. То се Вучићу зове морал. Добро и зло. Поштење и непоштење. Част и бесчашће. То се Вучићу не може научити ни у амбасадама САД и Немачке, ни од Микија Ракића ни од медијских саветника. Све је то са оне стране морала. Коме се привиђа средњи пут, тај је већ закорачио у празно.

А ствар је једноставна. Кад нам неко каже „Предај Косово и издај“, хладнокрвно одговоримо „НЕЋУ“! И живот је одмах смислен. Напор усмерен у добром правцу. Решење на видику, а будућност пожељна.

О томе на конференцији за медије г.Вучић није ништа рекао. На жалост, од Вучића нико то није ни очекивао.

Вучићу само преостаје да се нада да ће преживети пад и да ће, као у оном цртаном филму ЛИНЕА, чаробна рука аутора у задњи час нацртати неку дубоку бару у коју ће пасти. Одјавна шпица, ведра музика. И крај.

______________________

***

Александар Вучић: Тражимо „трећу идеју“ Косова и Метохије, не идеју Косова цара Лазара и Вука Бранковића

субота, 30. март 2013. НСПМ
Београд – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је данас да се Србија у новојој историји није налазила у сложенијој ситуцији када је реч о Косову, и поручио да ће Србија правити компромисе, али да ЕУ , САД и други морају д покажу да не желе унижење Србије.„Нисам од оних који доскочицама олакашавају терет. Нећу за џак од 100 килограма рећи да тежи килограм. У новијој историји нисмо имали сложенију ситуацију – националну и државну“, поручио је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Подсетивши да су и наши предадедови доносили тешке, добре али и погибељне одлуке, али да је у тим временим изнад увек блистала виша идеја у коју је лакше наћи излаз, Вучић је рекао да ми данас „ту идеју немамо“.

Тражимо трећу идеју Косова и Метохије, не идеју Косова цара Лазара, не Косова Вука Бранковића, рекао је он.

„Желимо да живимо у миру са светом ако нам буде дато, понављам – ако нам буде дато. Све би било лакше када бисмо могли да заборавимо птретходних 20 година. Сви у региону су прошли боље од нас. Традиционални Срби признају две верзије Косова – цара Лазара и Вука Бранковића. А ми данас трагамо за трећим решењем. Постоји ли? „, упитао је он. Вучић је истакао да свака одлука има цену и да је на нашу генерацију политичара и грађана пала је тешка одлука, али да је Србија спремна да је плати али да заузврат тражи правду – не за политичаре већ за народ.

Говорећи о томе шта је било понуђено Србији у Бриселу он је рекао да то „није вредно поштовања и разматрања“.

„Понуђено нам је ништа“, прецизирао је и додао да је све понуђено било само у складу са косовским законима.

„Тражимо од ЕУ, да без тешке речи према Приштини, води рачуна о Србији, интерсима нашег народа на КиМ. Притисци да ће нечије политичке каријере бити завршене – не воде ничему „, рекао је Вучић.

Тражимо само да наш народ буде свој на своме. Идемо у Брисел да разговарамо о прихватању кормпромиса ако има жеље и поштовања да се до компромиса дође.

„Није наша жеља да идемо тамо да не правимо компромисе. Правићемо компромисе јер је то важно за будућност Србије и нашу децу“, истакао је Вучић.

Али ЕУ и САД и други морају да покажу да не желе унижење Србије, истакао је Вучић. „Неће бити разлике у ставу председника Србије, председника Владе Србије или било кога од нас, ми у Бриселу представљамо Србију и обавеза нам је да штитимо интересе Србије“, истакао је он и додао да има пуно поверење у оно што су радили Ђурић, Вулин и остали.

„Ако од мене буде зависило било шта да помогнем да се до договора дође, да се псоветимо другим областима о којима сам говорио, увек сам спреман пешке да одем, али то није персонално питање, већ питање за ЕУ“, закључио је он.

Захваљујем се Ештон на труду, подржавамо све напоре, али оно што тражимо је да не буде Србија једина уцењена и да се не тражи од Србије да прихвати спопствено укидање, закључио је Вучић.

Вучић је поручио да је Србија заслужила датум, а ако у ЕУ мисле друкчије треба да кажу шта влада није урадила добро.

„Нећемо никога да молимо, мислимо да смо својим радом, трудом, посвећеношћу заслужили поштовање ЕУ и датум“, рекао је Вучић на првој конференцији за новинаре.

Према речима Вучића, ако у Бриселу не мисле тако „нека кажу нашем народу да нисмо били успешни“.

„Имамо јасан приступ: ви оцените Србију и њену владу, ако кажете да није радила добро, кажите нашем народу шта то нисмо урадили“, навео је Вучић.

Упитан за услове које је поставила Немачка, он је оценио да је Србија највећи део тих услова испунила а да су „остали један и по или по њима два и по“ услова које је Србија спремна да испуни онолико колико може.

Говорећи о борби против корупције, Вучић је рекао да је претходни систем био злочиначки подешен да одговара интересима само неколицине богатих, у плански разореном друштву.

„Наш унуташњи систем злочиначки је подешаван да одговара само интересима неколицине богатих, а држава је за рачун неких богаташа и сама била умртвљена“, реакао је Вучић.

Он је навео да се нова власт ухватила у коштац са „гујом и аждајом“ и назвала их правим именима.

„Обећали смо да нема пакта са онима који нису мислили на грађане и државу“, поручио је Вучић.

Он је прецизирао да су у периоду од 1. августа 2012. до 10. марта 2013. само из та 24 предмета спорних приватизација поднете кривичне пријаве и допуне против 115 лица. Укупна штета је 79 милијадри 841 милион 776 хиљада 302, казао је он, а корист око 60,2 милијарде.

Борбу против корупције водићемо и после преговора о Косову и без обзира на политичку припадност актера корупције, истакао је он.

„Ко баца љагу на Србију биће ухваћен, не можете да уништавате њен углед“, навео је Вучић.

Биће много предмета који ће се отварати, а неки ће почети и да се затварају, рекао је он на конференцији за новинаре.

Он је додао да се то односи на случај Агробанке који је завршен, да у случају Азотаре и Нибенс групе тужилаштво ради на оптужницама.

Вучић је поменуо и случај Трудбеника, Ветеринарског завода, притисака и контроле над медијима, Робних резерви…

Први потпредседник владе је поручио да притисцима не подлеже нико у држави.

Вучић је рекао је данас да је Влада предузела болне, тешке и ризичне потезе, јер Србија више није могла да издржи пропадање нације.

Има важнијих ствари од избора

Вицепремијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да у Србији има много важнијих тема него што су избори.

Он је на првој конференцији за новинаре у Влади рекао да ће поштовати опозицију која је изразила сумњу у легитимитет Владе Србије, рекавши да је спреман да им се изађе у сусрет, али и да данас у Србији има много важнијих тема од избора.

„Позвао сам оне који инсистирају да кажу да ли хоће изборе да се и изјасне, а онда се једна странка ујутру изјаснила да тражи изборе, а одмах поподне њен председник је рекао да на изборе не жели да излази док трају разговори око Косова”, подсетио је Вучић.

(Танјуг)

 

2 replies »