АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

ЧЕПУРИН: Весео осмех Ештонове не гарантује да ће бити поштовани интереси Србије


ЧЕПУРИН: Русија и Србија су геополитички савезници

17:02 27.03.2013. ФАКТИ

АМБАСАДОР РФ У БЕОГРАДУ: ЗА МОСКВУ ЈЕ ВАЖНО ДА СЕ СА УЛАСКОМ СРБИЈЕ У ЕУ НЕ ПОГОРШАЈУ ОДНОСИ СА РУСИЈОМ

Александар Чепурин

  • АЛЕКСАНДАР ЧЕПУРИН: Србија је од ЕУ очекивала позитиван однос према себи као земљи која жели да постане члан те организације. Да ли је то тако? Нисам осетио такву позитивну жељу да се реши проблем уз узимање у обзир интереса Србије. Важно је што смо видели весео осмех Ештонове, али мислим да то није било довољно
  • Поводом изјава представника владајуће немачке странке CDU да нормализација односа Београда и Приштине у будућности обухвата и чланство у УН за Косово, амбасадор Чепурин наглашава да Москва чврсто подржава став Србије и да Русија као стални члан Савета безбедности УН – уколико је за Србију то неприхватљиво – не види никакав смисао да се о томе теоретише
  • Обавеза је Београда да обезбеди да и сада и за 10 и за 200 година на Косову и Метохији живе Срби

         АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Чепурин оценио је данас да Брисел, као посредник у дијалогу о Косову, није испунио очекивања везана за неутралност и жељу ЕУ да се нађе решење уз поштовање интереса Србије.

 „Србија је од ЕУ очекивала позитиван однос према себи као земљи која жели да постане члан те организације. Да ли је то тако? Нисам осетио такву позитивну жељу да се реши проблем уз узимање у обзир интереса Србије. Важно је што смо видели весео осмех Ештонове, али мислим да то није било довољно“, рекао је Чепурин у интервјуу Танјугу.

Чепурин је рекао да је главни интерес у преговарачком процесу да се обезбеде законска права за Србе на Косову: „Ту није реч о нечијој жељи, то је обавеза Београда да обезбеди да и сада и за 10 и за 200 година тамо живе Срби, а не да се после договора ситуација драстично измени“, истакао је Чепурин.

Упитан зашто се Русија не укључује активније у дијалог, он одговара:

 „Русију нико није на те преговоре позвао и с тог аспекта је јасна позиција коју је заузела Русија по том питању.“

Чепурин, међутим, наглашава да је Москва у сталном контакту са српским руководством и да је потпуно упозната са свим нијансама преговора.

„Што се тиче косовског питања, наша позиција је очигледна и јасна. Од почетка смо били на страни Београда. Русија је била та земља захваљујући којој је израђена Резолуција 1244 и Русија се те Резолуције одлучно придржава“, рекао је амбасадор.

 Русија није признала независност Косова, као ни њени блиски савезници и то је веома важан моменат за Србију који јој и омогућава да води преговоре о Косову јер иза себе има подршку и заштиту тако велике државе – Руске Федерације, указује руски дипломата.

         „То треба да буде савршено јасно“, рекао је Чепурин.

Поводом изјава представника владајуће немачке странке CDU да нормализација односа Београда и Приштине у будућности обухвата и чланство у УН за Косово, Чепурин каже да Москва чврсто подржава став Србије по том питању – да уколико је за Србију то неприхватљиво „Москва као стални члан Савета безбедности УН не види никакав смисао да се о томе теоретише.“

Подсећајући да Србија стреми чланству у ЕУ и да Русија схвата да се Србија нада да ће од тога имати одређене користи, руски амбасадор истиче да у том погледу Москва нема разлога да изражава ни сагласност, ни противљење.

   „Али, оно што је за Русију веома важно јесте да се са уласком Србије у ЕУ не погоршају односи са Русијом, односно наш интерес је очување добрих пријатељских односа. То треба имати у виду“, истакао је он.

Он је подсетио да су Русија и Србија геополитички савезници и то не само зато што су Словени, зато што имају блиске језике и исту веру, и што је Русија увек у тешким временима настојала да помогне Србији и обрнуто.