ДЕШАВА СЕ...

Николић и Дрецун – Све за датум!


Николић: Ако треба променићемо и законе

26. 03. 2013. 18:42
Вести онлајн

Издајници
Председник Србије Томислав Николић изјавио је приликом сусрета са шефом мисије Еулекс Берндом Борхартом, да је Србија спремна да донесе нове законе, па би у преговорима и Косово требало да искаже спремност за промену својих прописа.

„Преговори су тешки јер се закони, које су донеле привремене институције у Приштини, постављају као аксиом, а да би се проблем Косова и Метохије решио потребно је исказати спремност да се ти закони промене, као што је и Србија спремна да донесе нове законе“, преноси се у саопштењу Пресс службе председника Србије.

Николић је изразио одлучност државног врха Србије да се преговорима са представницима привремених институција у Приштини постигне трајно и праведно решење проблема јужне српске покрајине.

Председник Николић је такође додао да би заједница српских општина на Косову и Метохији заменила паралелне институције Срба у јужној покрајини.

Шеф Мисије ЕУЛЕКС, Борхарт, истакао је да је Мисија коју води статусно неутрална и да за циљ има успостављање уређеног друштва на Косову и Метохији. Он је додао да се у свом раду руководе принципом да помажу свима, али да им је у том циљу потребна сарадња. Николић је, са друге стране, истакао да је мисија Еулекс потребна Србији и понудио пуну сарадњу са Еулексом.

***

Дрецун: 9 критеријума за одлуку о Косову

26.03.2013 | 21:48
Фонд Стратешке Културе

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да је на састанку државног врха дефинисано девет критеријума на основу којих ће Србија моћи да донесе одлуку да ли је предложени оквирни споразум Београда и Приштине прихватљив или не.


Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун

„Ти критеријуми су минимум испод кога не можемо да идемо. Ако се ставови две стране приближе толико да је могуће постизање договора, онда ће се тај оквирни планнаћи пред Скупштином Србије. У сваком случају, и ако буде негативан исход разговора (2. априла у Бриселу) имаћемо људе из извршне власти пред Одбором за Косово и Метохију, коју ћу заказати највероватније одмах након завршетка ове рунде преговора“, рекао је Дрецун.

Он је новинарима у парламенту казао да ће представници Владе Србије одговарати на посланичка питања у четвртак.

Међу девет критеријума, навео је Дрецун, посебно је битан онај да ли ће заједница српских општина имати сопствене надлежности, или би требало да врши надлежности које имају општине, затим да ли ће имати органе који ће вршити надлежности, а посебно је значајно питање да ли ће та заједница имати сопствену имовину.

Дрецун, који је и посланик владајуће Српске напредне странке, додао је да је међу критеријумима Србије и питање да ли ће се одлуке које су у надлежности заједнице српских општина стављати на одобрење Приштини, да ли Срби имати приступ централним органима и да ли ће заједница српских општина бити препозната у законима и Уставу Косова.

„За нас је неприхватљиво и ту ћемо захтевати гаранције да не буду присутне косовске безбедносне снаге на северу Косова, да буде заштићена имовина Српске православне цркве. На основу тих критеријума ће се наши преговарачи опредељивати да ли је оно што ће бити коначно понуђено 2. априла бити за нас прихватљиво, или не“, рекао је Дрецун.

Међу критерујумима је и питање да ли заједница српских општина има изабрану, или барем делегатску скупштину којој одговарају извршни органи заједнице, да ли има у споразуму дефинисану улогу у области полиције и правде – на пример пребивалиште, бирачки списак, уређење и састав судова, да ли је споразумом утврђен заштитни
механизам за учешће Срба у централним органима власти и да ли је дефинисано одсуство безбедносних снага Косова на северу, навео је Дрецун.

„Негативан одговор на било који од ових критеријума заправо дисквалификује могућност споразума“, казао је Дрецун.
_________
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/302134/Drecun-9-kriterijuma-za-odluku-o-Kosovu

 

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Ања Филимонова: ЗАПАД СРБИЈИ ОДУЗИМА И ТЕРИТОРИЈЕ И РЕСУРСЕ (1-2)

Ања ФИЛИМОНОВА: Одговор на укидање “паралелних институција”

Такозвани преговори под окриљем ЕУ – договор са гладним крокодилом који се спрема да се обрачуна са жртвом

Јелена Гускова: Самосталност Косова – Цена питања