ВЕРА

Нова Русија: Православни сајмови у Русији


Нова Русија: Православни сајмови у Русији

25.03.2013.
за ФБР: Тешић Горан
ЕВРОАЗИЈСКА СРБИЈА
pravoslavni sajam
Православни сајмови у Русији спадају у домен спровођења социјалне доктрине Руске Православне Цркве (даље у тексту РПЦ) која је дефинисана неколико година уназад. РПЦ је у сарадњи са руским властима пронашла још један пут до верника и потенцијалних верника управо организацијом православних сајмова. Православни сајмови се одржавају у многим градовима Русије. Ја ћу овде описати како изгледају православни сајмови у Москви који се одржавају у оквиру изложбеног простора ВВЦ (бивши ВДНХ).
ВВЦ је огроман изложбени простор који је направљен за време СССР-а када се и звао ВДНХ где су представљани производи и умећа свих народа који су живели у комунистичкој држави. Данас је ВВЦ модерни изложбени простор на коме се непрестано одржавају најразличитије изложбе и сајмови. То је један од привредних и трговинских центара Москве. ВВЦ се састоји из бројних павиљона у коме се одржавају сајамски програми.Православни сајмови се одржавају у павиљонима 69 или 70. У павиљону се изнајмљује општи простор који се затим дели на одељке различитих површина зависно од жеља и могућности излагача. Некада је то сасвим мали простор „два са два“, а некада већа површина.
Ко све може да излаже? Сви који хоће, а који имају неке везе са православљем, мада понекад има и малих изузетака. Излажу манастири са различитом понудом, хлеб, колачи, вино, воће, поврће (и сирово и у теглама), мелеми, иконе, књиге, можете да дате имена да се помињу на молитвама, можете да поразговарате са монасима и да добијете духовне савете и још много, много тога. Такође своје изложбене одељке могу да имају и цркве.
Ту су произвођачи меда са сјајном продукцијом (ја купујем од људи који продају мед из Осетије и Абхазије), млечних производа, меса, рибе, јувелирских производа, одеће, књига, икона, свећа, играчака, посуђа, предмета за кућу и тако даље. На православним сајмовима се одржавају и трибине, предавања, концерти…На православним сајмовима се лако могу успоставити и пословне везе у православном кругу, могу се договорити посете светињама, све у свему један свет који букти енергијом духовног и материјалног развоја корисног за дух и тело.Као што сам рекао православни сајмови се одржавају не само у Москви и Санкт Петербургу већ и у многим другим градовима Русије. Пар пута годишње сајмови су и међународни па се појављују и излагачи из православних земаља Србије, Грчке, Грузије и тако даље.

Као закључак овог кратког текста предлажем да ми Срби обратимо пажњу и на ово искуство браће Руса и да као још један вид православног активизма почнемо да организујемо и православне сајмове и вашаре, да се народ сабира, да се покаже да нас има у свим сферама друштва, да смо организовани, да смо снага, да снажно стојимо у историји и да нам не пада на памет да препустимо свет онима који га воде тамо где не треба.

Ево погледајте један видео запис са православног сајма (није важно ако не знате руски језик, слика сама говори за себе):