Ђорђе Бојанић

НА ДАНАШЊИ ДАН 25. марта 1941. КРАЉЕВИНА ЈУГОСЛАВИЈА ПОТПИСАЛА ТРОЈНИ ПАКТ


НА ДАНАШЊИ ДАН 25. марта 1941. КРАЉЕВИНА ЈУГОСЛАВИЈА ПОТПИСАЛА ТРОЈНИ ПАКТ

Из књиге ИСТОРИЈА СРБА
Ђорђе Бојанић

На седници Крунског савета 6. марта 1941. године одлучено је приступање Краљевине Југославије Тројном пакту. Тада су Нишлија Драгиша Цветковић и Цинцар-Марковић званично објавили разговоре са Немцима.
Под притиском фашистичких сила Краљевина Југославија је 25. марта 1941. године приступила савезу Немачке, Италије и Јапана (Тројни пакт). У Бечком дворцу Белеведере, у жутој дворани, по одлуци Крунског савета 25. марта 1941.године, Драгиша Цветковић и Александар Цинцар-Марковић потписали су протокол о приступању Југославије Тројном пакту сила Осовине.

Hapsenje_Dragise_Cvetkovica_1941

ХАПШЕЊЕ ДРАГИШЕ ЦВЕТКОВИЋА

У посебним нотама које су потписали министар иностраних послова Немачке Рибентроп и министар иностраних послова Италије Ћано, потврдили су да поштују сувереност и територијални интегритет Југославије. Утврђено је и да се неће постављати никакав захтев за војну помоћ, да Силе осовина за време рата неће Југославији подносити захтев за одобравање пролаза трупа или транспорта преко југословенске територије, да ће при новом одређивању граница на Балкану водити рачуна о интересу Југославије када је у питању територијална веза са Егејским морем и проширивањем њеног суверенитета на град и луку Солун. Договорено је да се ове одлуке чувају у строгој тајности.

Кнез Павле Карађорђевић и влада Цветковић – Мачек су сматрали да ће Југославија тако очувати свој положај. Догађаји који су уследили су то и оправдали. Два дана касније, 27. марта, десио се војни удар (који је за последицу имао рат).

На хиљаде људи демонстрирало је улицама Краљевине Југославије и узвикивало пароле које су комунисти лансирали – “БОЉЕ РАТ НЕГО ПАКТ! БОЉЕ ГРОБ НЕГО РОБ!“ . Клицало се и “ХОЋЕМО САВЕЗ СА РУСИЈОМ“ , “Совјетска Русија “ која је тад била у савезу са Хитлером (имала уговор о међусобном ненепадању).

Против пакта била је Православна црква на челу са патријархом Гаврилом Дожићем. Срушена је влада, похапшени су министри, свргнуто Намесништво, а краљ Петар II Карађорђевић проглашен пунолетним, шест масеци пре свог осамнаестог рођендана.

Преврат (пуч) од 27. марта 1941. године који је организовала група официра и генерала повезаних са једним делом југословенске буржоазије и енглеском обавештајном службом (међу којима је било искрених и убеђених родољуба и антифашиста), била је у исто време и одраз револуционарног расположења радничке класе, као и свих осталих родољубивих демократских и антифашистички расположених снага.

1 reply »