Љиљана Јовановић

НА ПОМОЛУ РАТ ИЗМЕЂУ ДВЕ КОРЕЈЕ- СЕВЕР УКИНУО „HOT LINE“ НАКОН 60 ГОДИНА !? (фбр превод)


Северна Кореја прекида примирје и  укида “врућу линију” са Југом након претњи

Russia Today, 11.март. 2013, СРБски ФБРепортер 12 март 2013

ФБР превод: Љиљана Јовановић

KOREJE IZMEDJU DVE VATRE

Јужно Корејски војници чувају стражу у магли, док се у позадини виде Северно Корејски војници  који такође чувају стражу  у стратешком селу  Панмуњом, у демилитаризованој зони, која одваја Северну и Јужну Кореју.    (АФП Пхото / Јунг Yеон-Је)

 

Пјонгјанг је прекинуо Примирје које је успостављено 1953 године,  којим  је завршeн Корејски рат, и у понедељак је  пресекао “врућу  линију” која је била успостављена са Јужном Корејом.

 

Америчке и Јужнокорејске војне вежбе и ново уведене санкције Савета безбедности, УН су разлог за прекид веза и поништавање примирја.

 

Корејски Споразум о примирју је у  потпуности поништен, како је објавио је у понедељак  званични лист владајуће Северно Корејске партије, позивајући се на високог војног представника.

 

Није било званичне најава прекида Споразума о примирју, нити је Северно Корејска Влада објавила да је прекинула “врућу линију са Југом”.

 

Али према Сеулском Министарству за уједињење, покушај контакта са Северном Корејом, од 9 часова је безуспешан. “Врућа линија” је  коришћена за комуникацију између Сеула и Пјонгјанга, јер две земље немају дипломатске односе.

 

Ова вест се појавила након што је комунистичка Северна Кореја прошле недеље запретила да ће прекинути Споразум о примирју са Јужном Корејом  као и да ће прекинути “врућу линију” која је повезивала Северну Кореју са  јединицама УН које су смештене на југу у граничном  селу Панмуњом.

 

У недељу је Северна Кореја запретила тоталним нуклеарним нападом на САД и Јужну Кореју због њихове заједничке војне вежбе која почиње у понедељак. У војним вежбама учествује 10.000 Јужно Корејских војника и 3.500 Америчких војника и трајаће до краја априла .

 

“Наше прве борбене јединице, војска, морнарица и ваздухопловство, противавионске јединице  и стратешке ракетне јединице, које су ушле у завршну фазу припреме за рат, чекају коначну наредбу за напад.” Објавила је “Yонхап Јужнокорејска агенција”  позивајући се на Северно Корејске медије.

 

Северна Кореја инсистира на прекиду војних вежби  јединица  САД и Јужне Кореје тврдећи да су то припреме за инвазију. Пјонгјанг жели гаранције за безбедност и да се Америчке војне снаге повуку из Јужне Кореје.

 

У петак је Савет безбедности УН, донео одлуку о проширењу санкција против Северне Кореје, стежући финансијске санкције око Пјонгјанга, пооштравање и преглед терета који иде у Кореју .

 

Овај документ су предложиле САД  и Кина, то је одговор на трећу нуклеарну пробу коју је Пјногјанг извршио. Ова је пета резолуција,  коју је Савет безбедности УН донео од 2006 године, када је Демократска Народна Република Кореја (ДПРК)  почела са нуклеарним пробама.

 

Извор: http://rt.com/news/north-korea-cuts-hotline-070/

————————————————————————————-

Ким Џонг Ун позвао војску да се спреми за рат

north-korea

СЕУЛ – Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун позвао је војску на буде „максимално спремна” за рат, док севернокорејска штампа преноси да је Пјонгјанг прогласио неважећим споразум о примирју којим је 1953. окончан Корејски рат.

Ким Џонг Ун казао је припадницима артиљерије недалеко од спорних вода због којих су протеклих година вођени крвави сукоби да би „рат могао одмах да почне” пренели су севернокорејски државни медији.

Кимова посета и поништавање споразума о примирју реакција су на прошлонедељно пооштравање санкција УН због севернокорејске нуклеарне пробе 12. фебруара. Пјонгјанг је, такође, запретио нуклеарним нападом на САД.

Није, ипак, јасно шта ће уследити и да ли ће Северна Кореја остварити неку од својих претњи.

Јужнокорејско министарство одбране саопштило је данас да нема никаквих знакова да њен северни сусед планира напад или нову нуклеарну или ракетну пробу и оценило да Пјонгјанг само покушава да изврши „психолошки притисак” на Сеул.

Бета