Љиљана Јовановић

Северна Кореја прети ″превентивним″ нуклеарним нападом на САД (фбр превод)


Северна Кореја прети ″превентивним″ нападом на САД

Russia Today: 7.март. 2013  09:32/18:50

10 март 2013, СРБски ФБРепортер

ФБР превод: Љиљана Јовановић

Severna Koreja

Портпарол Министарства спољних послова Северне Кореје  изјавио је да његова земља може да изврши “превентивни” напад против њихових непријатеља  у случају напада на Пјонгјанг.

“Пошто се САД спремају да почну нуклеарни рат, ми ћемо искористити наше право, и почети “превентивни”нуклеарни напад на командна места агресора у циљу заштите наших најважнијих интереса”, каже се у  изјави коју је објавила КЦНА, званична Северно Корејска  новинска агенција.   .

Изолована земља је појачала своју војну реторику након  треће нуклеарне пробе, коју је извршила пре месец дана, претећи да ће употребити сва средства, укључујући и нуклеарна,  у случају агресије.

Бела Кућа је одговорила да су САД способне да се одбране од било каквог Северно Корејског напада балистичким ракетама .

У последње време  Северна Кореја је оптужила Вашингтон и Сеул,  да спремају напад на Северну Кореју под видом заједничких војних вежби.

Како се приближавају овогодишње двомесечне војне вежбе, Северна Кореја је успоставила зону забрањеног лета и зону забрањене пловидбе на обе њене обале, што је показатељ да и сама планира војне вежбе, објавили су  Јужно Корејски  владини извори.

Војни стручњаци су изјвили да је Северној Кореји треба још  неколико година да би успела да произведе ракете далеког домета са нуклеарним “главама” којима би могла да погоди унутрашњост САД.

Рат речима се наставља док  Савет безбедности УН, разматра увођење додатних санкција Пјонгјангу, као одговор на фебруарске нуклеарне пробе.

Сви стални чланови Савета Безбедности УН, су осудили нуклеарне пробе, међу њима и Северно Корејски савезник, Кина, која се нерадо прикључила осуди,  што указује да ће Резолуција о увођењу додатних санкција вероватно бити усвојена.

Нове санкције ће вероватно обухватати инспекцију терета који се транспортују у, и из  Северне Кореје, додатно ограничење трговине луксузном робом и замрзавање имовине две организације које су повезане са нуклеарним пробама.

1 reply »

  1. Мир у региону – нема алтернативу, ето прилике за САД и Јужну Кореју да се покажу на делу…

    Свиђа ми се