Биљана Диковић

ЉУБЉАНА: „Не треба нам нова влада, већ револуционарне промене”


ЉУБЉАНА: „Не треба нам нова влада, већ револуционарне промене”

ОКО 5.000 ЉУДИ У ЉУБЉАНИ ТРАЖИЛО ОСТАВКЕ ПОЛИТИЧАРА И СОПСТВЕНО УДРУЖИВАЊЕ У ПОЛИТИЧКУ СТРАНКУ

10.03.2013. Факти.орг, за ФБР приредила Биљана Диковић

  • На протесту на Конгресном тргу чуло се: „Нећемо дозволити различитим партијама, цркви или представницима капитала да нама манипулишу. Можемо да размишљамо сопственим главама”
  • Кад су се учесници шетње приближили згради суда, импровизовали су суђење тајкунима и корумпираним политичарима, на којем је већем броју банкара, менаџера и политичара – међу којима су се нашли градоначелник Љубљане Зоран Јанковић и одлазећи премијер Јанез Јанша – изречена пресуда „крив је”

        „ЧЕТВРТИ словеначки устанак“ – као ни претходна три – није био ни довољно масован нити устанак – али је ипак у центру Љубљане окупио око 5.000 људи који су демонстрирали противу против владајућих политичких елита, од којих су затржили да поднесу оставке.

       Истовремено су, попут Бугара, за народ затражили више гласа у политици.

       Протест је одржан на Конгресном тргу, а различити говорници су у име демонстраната изражавали незадовољство због капитализма, крађе државне својине и неједнакости пред законом.

       Чули су се у најављени позиви организаторима и учесницима „свесловеначког устанка” да се удруже у политичку партију и тако супротставе осталим словеначким странкама на наредним изборима.

       Демонстранти су поновили да нису оријентисани ни левичарски ни десничарски и да је оно што их све уједињује „борба против корупције, похлепности и насиља”.

       „Нећемо дозволити различитим партијама, цркви или представницима капитала да нама манипулишу. Можемо да размишљамо сопственим главама”, узвикивали су говорници.

       Поједини говорници су затражили потпуну промену система у Словенији, наводећи да нова влада или ванредни избори неће променити ништа.

       Демонстранти су са Конгресног трга кренули у шетњу центром Љубљане, идући за камионом са импровизованом бином на којој су наступали познати словеначки бендови и извођачи.

       Учесници протеста су носили и огроман плакат са натписом „Не треба нам нова влада, већ револуционарне промене”.

       На другом плакату је било исписано и 100 имена словеначких политичара и бизнисмена, међу којима се нашла и мандатарка за састав нове владе Аленка Братушек, коју су поједини демонстранти оптужили да земљу води у пропаст.

       Када су се учесници шетње приближили згради суда, импровизовали су суђење тајкунима и корумпираним политичарима, на којем је већем броју банкара, менаџера и политичара – међу којима су се нашли градоначелник Љубљане Зоран Јанковић и одлазећи премијер Јанез Јанша – изречена пресуда „крив је”.

       За сада није дошло до већих инцидената, а полиција је једино ухапсила једну особу која није желела да јој преда виле које је носила.

Као и претходни протести и данашњи је био пропраћен скупом „Протестивал” на којем су се окупили словеначки уметници како би исказали незадовољство политичким елитама.

       На данашњем /09.03./ протесту се, међутим, окупило знатно мање људи него на претходном, када је 8. фебруара на улице Љубљане изашло 20.000 грађана.

       Према проценама полиције, 21. децембра, на првом „свесловеначком устанку” у Љубљани се окупило око 5.000 особа, а на другом, 11. јануара око 8.000.

       Према речима организатора протеста, иако је испуњен један од првих захтева демонстраната, а то је оставка владе премијера Јанеза Јанше, грађани ће наставити да се окупљају јер захтевају оставке других припадника корумпиране политичке елите и одржавање ванредних избора.