Биљана Диковић

Последњи чин бомбардовања Србије?! НЕЗАБЕЛЕЖЕНО У СВЕТСКОЈ ДИПЛОМАТИЈИ: ЦЕО ДРЖАВНИ ВРХ ВАН ЗЕМЉЕ У ИСТО ВРЕМЕ, НА ИСТОМ МЕСТУ?!


Последњи чин бомбардовања Србије?!
НЕЗАБЕЛЕЖЕНО У СВЕТСКОЈ ДИПЛОМАТИЈИ:
ЦЕО ДРЖАВНИ ВРХ ВАН ЗЕМЉЕ
У ИСТО ВРЕМЕ, НА ИСТОМ МЕСТУ?!

ОДАВНО ПРЕШЛИ СВЕ ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ, ПОГАЗИЛИ УСТАВ СРБИЈЕ, НАПРАВИЛИ ПРЕСЕДАН У СВЕТСКОЈ ДИПЛОМАТИЈИ: ЦЕО ДРЖАВНИ ВРХ ВАН ЗЕМЉЕ
У ИСТО ВРЕМЕ, НА ИСТОМ МЕСТУ?!

Председник Србије Томислав Николић, премијер и министар ПОЛИЦИЈЕ Ивица Дачић и први потпредседник и министар ОДБРАНЕ Владе Александар Вучић требало би у понедељак заједно да отпутују у Брисел где се тог дана одржава састанак министара спољних послова ЕУ који ће водити шефица европске дипломатије Кетрин Ештон.

09. 03. 2013. Н. Јокић – Вести, фото: Фонет, Бета, за ФБР приредила Биљана Диковић

Ова званично још непотврђена вест изазвала је бројна питања и недоумице. Зашто државни врх заједно, у истом дану, напушта земљу? Да ли су се сами позвали или их је позвала Европска унија? Да ли се спремају да заједно направе болни компромис или се спремају да сложно кажу да је у преговорима са Приштином Србија стигла до црвене линије?

Дачић Николић Вучић

Редовни контакти са свом тројицом

Маја Коцијанчић, портпаролка Ештонове, рекла је за „Вести“ само то да кабинет комесарке за спољне послове ЕУ одржава редовно „контакт и с председником, као и с премијером и вицепремијером Србије“. Она није могла да каже каква је природа посете српског државног врха Брисел.

До закључења овог броја „Вести“ нисмо могли да дођемо до прецизнијих информација. Незванично најављени долазак тројке из Србије толико је мистериозан да је заобиђена чак и дипломатска мисија Србије у Бриселу чије су дипломате обично укључене у припреме посета наших државника.

Оно што је извесно јесте то да су за Србију на помолу драматичне одлуке. Ако ни до каквог померања ставова Приштине не дође, то ће значити да ЕУ није могла да утиче на САД да на Тачија изврши притисак. То ће значити да су САД, у духу своје кажњеничке и лобистичке политичке културе остали при ставу који су имали почетком 1999. године уочи бомбардовања – да треба казнити лошу, односно српску страну и заштити добру, односно албанску страну на Косову.

mitrovica2-beta_f
Има ли овде државе Србије: Косовска Митровица

Ово би даље значило да су преговори били последњи чин бомбардовања и да се за Србију отвара нови период изолације и нестабилности на југу.

За сада су могући различити сценарији. Међу њима је и онај који се зна већ годинама, а што нам је потврдио један европски извор: Од Србије се не тражи формално признавање независности Косова, али се тражи да прихвати такав институционални систем који неће ометати функционисање Косова као независне државе. Зашто? „Па, зато што је Србија изгубила рат!“

Преседан

Уколико се догоди да у Брисел заједно стигну председник Србије, и премијер и вицепремијер, то ће бити преседан јер никада ниједна земља није нешто слично учинила. Недопустиво је и необично да државни врх истовремено напусти земљу и да борави на истом месту у иностранству. Основни безбедносни разлози налажу да се, на пример, председник и премијер никада не налазе у иностранству у исто време, а камоли још на истом месту. Ако ће још путовати заједно, то је посебно необично – каже извор „Вести“ из Брисела.

Љ. И.

—————-

Срби са севера Косова страхују:
У Брисел по печат на предају Косова

Србе на северу Космета, уплашене да су већ „предати“ Приштини, није изненадила најава да ће председник Србије, премијер и вицепремијер отпутовати у понедељак у Брисел.
У Лепосавићу, Звечану, Зубином Потоку и Косовској Митровици верују да их Кетрин Ештон зове како би заједно преузели одговорност за све што је Дачић већ договорио.

ivica-dacic-aleksandar-vucic-brisel-berlin-datum-pregovora-eu-1361229605-270111

Дачић: Десет година лажи

Премијер Дачић изјавио је да се десет година лагало да је Косово српско и да је то чак озваничено и Уставом. „Лагало се да је Косово наше, па је то чак и озваничено и Уставом. Данас, тај исти Устав ни најмање не помаже. Председник Србије не може на Косово. Ни председник Владе. Ни министри. Ни полиција. Ни војска“, рекао је Дачић за недељник „Нин“. Агенција Ројтерс оценила је да је та изјава најновији знак да је Београд направио историјски заокрет у журби да осигура преговоре о пријему Србије у ЕУ.

– Ештонова их зове да сви заједно „ставе печат“ на предају севера и Срба независном Косову. Дачић је већ рекао да ће фамозна заједница српских општина, ако је уопште одобре, бити под патронатом Приштине и да ће се нови избори организовати по законима Косова и под контролом Оебса. Тачи је поручио да ће заједница општина имати ингеренције колико и нека невладина организација. Дакле, Србије ту нигде нема, шта је то него предаја – размишља један од Срба из Косовске Митровице који не жели да му објавимо име јер се боји да би бомба могла да долети и на његов балкон.

Додатни страх и нервозу међу Србе на северу унео је „потпредседник владе Косова“ и члан Тачијевог преговарачког тима Слободан Петровић који је „браћи и кумовима преко Ибра“ поручио да се много „не батргају“. Све је, наводно, већ договорено, и то до детаља, само се тражи начин како да се север без отпора утера у Тачијеву државу. За узврат Србија ће добити „датум“.

Д. Н. ПЕТРОВИЋ

———

Хладан туш у Лондону: Дом лордова приземљио Вучића

Потпредседнику Владе Србије Александру Вучићу у Дому лордова британског парламента пренешен је „генерални утисак“ Лондона да је Србија на путу остваривања критеријума за прикључење ЕУ начинила „стваран прогрес“ што, како му је пренео Тимоти Босвел, председник Комитета за ЕУ Горњег дома, потврђују и извештаји из Брисела.

Aleksandar Vucic

Оваква куртоазна формулација објашњава се чињеницом да је посета Вучића дошла само дан након што је у Дому лордова закључено да тренутно постоји „озбиљан замор ширења“ ЕУ који прати „озбиљан замор аспирација“ за чланство у Унији. Као пример „замора аспирација“ у Лондону се често узима јавно расположење у Србији.

У Дому лордова, који је посебно разматрао „погрешно и преурањено“ проширење ЕУ на Румунију и Бугарску, речено је да британска влада не сме да прихвати нове чланице док се у потпуности не осведочи да су у њима изведене корените реформе на пољу корупције и судства.

– Грешке које су учињене на примерима Румуније и Бугарске не смеју се поновити – саопштио је лорд Босвел.
Д. ЛУКИЋ

4 replies »

 1. – ЕВО ТОМИ ПРИЛИКЕ ДА НА НИВОУ РЕКЛАМИРА СВОЈУ РАКИЈУ ТОМОВАЧУ !
  – БЕДНО И КРАЈЊЕ ПОНИЖАВАЈУЋЕ ПУЗАЊЕ ГЛУПЕ НЕСРПСКЕ ТРОЈКЕ !
  – ОВУ БРУКУ НЕ МОЖЕ ДА ОПЕРЕ НИ ДУНАВ НИ САВА !
  – ВЕЛЕИЗДАЈНИЦИМА БИ ТРЕБАЛО ЗАБРАНИТИ И ОНЕМОГУЋИТИ НА БИЛО КОЈИ НАЧИН ПОВРАТАК У СРБИЈУ !
  – БОЖЕ ПОМОЗИ ДА ИМ ПРЕСЕДНЕ ЕВРОПСКИ ПУТ
  – И ОБИЈЕ ИМ СЕ О ГЛАВУ, АМИН !

  Свиђа ми се

  • Muka mi je vise od ovih tekstova i citanja.Svi Vi novinari koji pisete i informisete nas o dogadjanjimau Srbiji,dali ste ikada pomislili kako se mnogi od nas osecaju dok citaju ovako nesto.Sve ipak zavisi od naroda.Takaav narod u celini kakav je bolje i nezasluzuje.Cast izuzecima i onom malom broju naroda koji nemoze nista da ucini, a koji se oseca jadno,ogorceno kao i ja.Pisanjem i komentarima se nista nece promeniti.Kada pred neprijateljem pocnes da savijas kicmu i prihvatis jednu ucenu ,tome vise nema kraja.Stvari ce se promeniti onda kada krv ponovo potece Srbijom,kada svi izdajnici i tajkuni koji su doveli Srbiju do propasti napuste zasluzeno ovaj svet.

   Свиђа ми се