Биљана Диковић

ЈАСЕНОВАЦ: ПО НАРЕДБИ Комунистичке интернационале и Ватикана УГОВОР О ЋУТАЊУ потписали Моша Пијаде КПЈ и Миле Будак НДХ


ЈАСЕНОВАЦ: ПО НАРЕДБИ
Комунистичке интернационале и Ватикана
УГОВОР О ЋУТАЊУ потписали
Моша Пијаде КПЈ и Миле Будак НДХ

Предавање професора Србољуба Живановића – ИСТИНА О ЈАСЕНОВЦУ! било је у среду, 6. марта у библиотеци града Београда. Два дана касније, 8 марта, нема ни речи у дневним листовима да се ово догодило… У уторак, само дан раније на ФБ страници (са латиничним називом?!) Biblioteka grada Beograda најављено је предавање (такође латиницом):
Sreda, 6. mart u 19 časova;
Biblioteka grada Beograda Ciklus predavanja „Iskorak u smisao“

Predavanje: „Istina o Jasenovcu“

Predavač: Prof. dr Srboljub Živanović – član Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu.

O predavanju: Profesor Živanović će svoje predavanje najvećim delom posvetiti dokazima koji potkrepljuju podatke o broju nastradalih u logoru „Jasenovac“.

O predavaču: Prof. dr Srboljub Živanović (1933, rođen u Sarajevu, živi u Londonu) srpski je antropolog, paleontolog, profesor Londonskog univerziteta, član Kraljevskog antropološkog instituta i Kraljevskog medicinskog instituta u Londonu, direktor Evropskog instituta za izučavanje istorije drevnih Slovena u Londonu. Profesor Živanović je član Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu i predsednik Fonda za istraživanje genocida. Član je Slovenske akademije nauka i umetnosti. Godine 1964. bio je član ekipe antropologa koja je istraživala grobnice žrtava ustaškog genocida iz Drugog svetskog rata, u kompleksu koncentracionih logora Jasenovac i Gradina.“

Тако смо и сазнали за ово предавање па смо направили најаву, надајући се да ће бар неко ко прочита на ФБ-у отићи на предавање…
Да је, као што није, другачије, да се овом предавању да ПАЖЊА КАКВУ ЗАСЛУЖУЈУ ЖРТВЕ ЈАСЕНОВЦА И НАША ИСТОРИЈА, па да се уместо обележавања неког ЕДИКТА те паре употребе на пример за МУЗЕЈ СТРАДАЊА СРБА У ПРОШЛОСТИ:

НАЈАВА: ИСТИНА О ЈАСЕНОВЦУ, проф. Србољуб Живановић – предавање, среда 6.март у 19 ч. Београд

Преносимо са Форума Видовдан запис једног пажљивог слушаоца на овом предавању…

08.03.2013. извор: ФОРУМ Видовдан, за ФБР приредила Биљана Диковић

profesor
*****
Јасеновац… Наизглед обична реч од 9 слова, али… колико је само појмова, осећања, мржње, страхота и ужаса уткано у ту једну реч. Колико је само књига написано, направљено фотографија… Колико је забележено исповести логораша који су преживели тај пакао на земљи. Нешто гротескно, изузетно потресно… а ја бих додао и скривено већ 7 деценија од јавности не само овог нашег балканског поднебља, већ и од светске јавности.

У Београду, у Библиотеци Града 6. марта 2013. у 19 сати почело је предавање под називом „Истина о Јасеновцу“, предавача Академика Проф. др Србољуба Живановића (који је српски антрополог, палеопатолог, професор лондонског Универзитета, члан Краљевског антрополошког института, и Краљевског медицинског института у Лондону, директор Европског института за изучавање историје древних Словена у Лондону, председник Међународне комисија за утврђивање истине о Јасеновцу, председник Фонда за истраживање геноцида, и члан Словенске Академије Наука и Умјетности)…

Истини за вољу, релативно сам касно сазнао за ово предавање (буквално 20 сати пре почетка), сасвим случајно, недовољно да обавестим пуно људи, како би што више људи било упознато са историјским чињеницама овог аветног дела наше тужне историје коју су исписивали мрачни умови задојени невероватном мржњом.

Мислио сам заправо да одемо у већем броју, слично као на изложбу „Моје Јадовно“ које је организовано 7. фебруара 2013. у Руском Дому у Београду. Тек то јутро сам послао позиве људима који воде порекло са простора Крајине, чији су преци били убијени не само у концентрационом логору Јасеновац – Доња Градина, већ и другим сратиштима злочиначке НДХ. Неки су имали обавезе, а неки су ми рекли да не би да посећују то предавање јер после имају ноћне море. Разумљиво.

Долазим нешто пре 19 сати на крај Кнез Михајлове улице, и видим да нема баш пуно људи испред самог улаза Градске Библиотеке, као ономад пред Руским Домом. Некако нађох са једном женом ту салу где ће бити предавање. Сала додуше није била мала… али су ставили већи број столова и столица, вероватно мислећи да и неће доћи већи број људи, иако је испало да су организатори тако и желели. То ме мало и зачудило. Али добио сам и објашњење на моје питање. Рекоше, ако огласе јавно предавања и када се чује ко долази као предавач, персона која је жива архива веродостојних података везано за логор ужаса Јасновац… често знају да се убацују провокатори (?!), који су у стању да праве велике проблеме. Постоје још увек особе помрачених умова у Србији, којима је циљ сакрити истину о Јасеновцу и онда су спремни на овакве ствари, ма колико то чудно изгледало.

Испоставило се да је та сала ипак премала, јер је добар део људи стајао на ногама док су сви ћутке слушали невероватне ствари из наше (забрањене) историје. А имали су шта и да чују.

Проф. Др. Србољуб Живановић је рекао и неке нове детаље, за које нисам ни чуо. Почео је своје излагање како деца у Израелу, више знају о холокаусту и геноциду над Србима, Јеврејима, Ромима у време НДХ (1941-1945), него деца и омладина у Србији и подучију бивше Југославије. Искрен да будем поражавајућа чињеница, па онда и не чуди што нам се овакве ствари и понижења дешавају када младе генерације које долазе, у школи сазнају о Јасеновцу из историјске читанке тек неколико пасуса?!

Каже да се о конценреационом логору Јасеновац први пут почело озбиљније причати тек почетком 1960-их година, и то услед притиска јавности, односно жеље породица настрадалих да се сазна све о том ужасном сратишту. Оно што је занимљиво јесте да су усташе када су виделе да ће изгубити рат, како партизанске јединице надиру, почеле да уништавају све што може да се докаже против њих на суду. А док је трајао тај ужас Јасеновца, усташки кољачи су се хвалили својим немачким шефовима са цифрама убијених православних Срба, Јевреја и Рома.

Навео је и то да је претеча Јасеновцу био концентрациони логор Јадовно, које су италијанске војне снаге затвориле у августу 1941. године, схвативиши о каквом ужасу се ради.
Једна занимљива информација је и то да су неки новинари на ослобођеној територији Кордуна, новембра 1942. године, штампали у новинама приче о Јасеновцу. Након неколико дана били су од партизанског војног суда осуђени на смрт стрељањем?!
Почетком 1964. године требала је да се оформи Комисија за детаљно испитивање шта се дешавало и колико је људи убијено у концентрационом логору смрти Јасновац – Доња Градина.

Још једна невероватна информација од проф. др. Србољуба Живановића… хрватски научници и антрополози нису желели да учествују у раду те комисије?! А крајње дрска и безобразна чињеница из тог времена је одлука тадашњих комунистичких власти то да се не дозволи члановима Комисије за утврђивање истине о Јасеновцу било каква комуникација са новинарима, нити им је дозвољено фотографисање за време боравка тамо. Могли су само да прегледавају јаме и да праве записнике. Иако је и у томе било великих проблема.

Проф. Др. Србољуб Живановић се дотакао и броја настрадалих у логору Јасеновац. Последњих деценија управо та бројка жртава је била предмет бројних шпекулација, јер како и сам каже нека Саборска комисија Хрватске је утврдила да број настадалих у Јасеновцу не већи од 2.200 Срба… с тим да је један аутор (рече проф. др. Живановић и име, али сам заборавио) утврдио да је било и преко 1.000.000 жртава у Јасеновцу.
Међутим, оно што је проф. др Србољубу Живановићу и његовој комисији био релевантан и недвосмислен доказ о броју жртава јесте број десних бутних костију у тим масовним гробницама. Наравно, нису све десне кости биле избројане, али је та бројка од 700.000 жртава и била процењена. Праву бројку свакако није могуће утврдити из више разлога, а проф. др. Србољуб Живановић наводи да је један од главних разлога био то да због „братства и јединства“ јужнославенских народа, комунистичке власти нису дозволиле утврђивање целокупне истине о Јасеновцу.

Већина тих научних радова о концентрационом логору смрти Јасеновац, као и детаљан извештај из рада Комисије за утврђивање истине о Јасеновцу рађен 1964. године, је био доступан јавности тек 1992. године. За време владавине Брозових комуниста, јавност СФРЈ није никада имала детаљан увид у то шта се заправо дешавало у том логору смрти.

Проф. др Србољуб Живановић је навео и неке податке од пре Другог светског рата, када је описао како је дошло до сарадње хрватских усташа и Комунистичке Партије Југославије. Рече да је још 1924. године потписан документ између ове две организације, који је за КПЈ потписао Моша Пијаде (каснији председник Скупштине СФРЈ), а за Усташки покрет Миле Будак (министар у Влади Павелићеве НДХ). Те две организације имале су исти циљ: Требало је на простору Краљевине Југославије, уништити све што је српско и православно. Комунисти су такву директиву добили од Комунистичке Интернационале, а Усташки покрет од Ватикана.

Проф. Др. Србољуб Живановић је на предавању такође навео и неке од 40 начина мучења затвореника у Јасеновцу, довољно да се свима нама окрене желудац. Рекао је и то да већином их нису стрељали јер је тобоже требало чувати муницију.
Затим је навео како су логораши који су довођени у логор Јасеновац, на левој обали Саве пре уласка у казамате пљачкани, поготово злато које су имали на себи (крстиће, златне зубе, давидове звезде). То злато је било након ослобођења заплењено од комунистичких власти, али како предавач каже, никада није утврђено где је тачно завршило то опљачкано злато.
Док они затвореници у Доњој Градини на десној обали Саве нису чак ни пљачкани, већ су одмах били убијани.

Проф. Др. Србољуб Живановић је синоћ на предавању рекао мени једну новину, а то је да код Небојшине Куле на београдској тврђави Калемегдан постоји једна масовна гробница преко 2.000 лешева, у којој су сахрањане јасеновачке жртве, које су Савом допловиле до Београда, па су их онда ту у тој гробници неколико година након завршетка рата сахрањивали. И не само то, ту гробницу су агенти југословенске УДБ-е дуго година строго чували и забрањивали посетиоцима Калемегдана да се ту шетају и(ли) окупљају. Бојећи се да не сазнају истину.

Шта рећи после свега?
Концентрациони логор Јасеновац и његове жртве још дуго неће бити откривене нити ће истина о њима бити доступна широј јавности. Проф. Др. Србољуб Живановић живи у Лондону, у Београд не долази често. И уместо да тај научник држи предавање о Јасеновцу у Сава Центру пред више хиљада људи, ми долазимо до поражавајуће чињенице да његово предавање у Београду слуша једва 200 људи.
Докле год будемо истину сакривали под тепих и научници од струке и заната попут Живановића гурани у страну, неће нама ни бити бољитка. Данас нам се уместо „Братства и јединства“ подмећу нове идеје и идеологије помирења, сарадње у региону, мира и толеранције, европске будућности и сл.

Ако ми нашу будућност градимо на ћутању и лажима тј. страху од истине, не верујем да ће нам наша будућност бити лепа и радосна. Напротив, мислим да ће нас Учитељица живота натерати на понављање историјских лекција на најгори могући начин, хтели ми то или не.

******

———–

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

 НАЈАВА: ИСТИНА О ЈАСЕНОВЦУ, проф. Србољуб Живановић – предавање, среда 6.март у 19 ч. Београд

Академик др Србољуб Живановић – Србија је једина земља на свету која нема музеј холокауста и геноцида и нема ниједан споменик јасеновачким жртвама!

Проф. Др. Србољуб Живановић: Поводом посете патријарха Иринеја и Синода СПЦ Хрватској – Нико нема право да даје опроштај Римокатоличкој цркви и Хрватима за учињене злочине и то у име невиних жртава!

Србољуб Живановић: “Истина о Јасеновцу се скрива деценијама” – Хрватски хелсиншки одбор: “Подаци о Јасеновцу су језик мржње”!!?

БИО САМ ПОТРЕСЕН ЧИЊЕНИЦОМ ДА У ДАЛЕКОМ ИЗРАЕЛУ ДЕЦА ЗНАЈУ О ГЕНОЦИДУ И ХОЛОКАУСТУ НАД СРБИМА И ЈЕВРЕЈИМА, ДОК У СРБИЈИ ДЕЦА О ТОМЕ НЕМАЈУ ПОЈМА

Страдање србске деце: AНЂЕЛИ У ПАКЛУ “НДХ”

МЕЂУНАРОДНА КОМИСИЈА ЗА ИСТИНУ О ЈАСЕНОВЦУ: ИСТИНА СЕ СКРИВА ДЕЦЕНИЈАМА

И срамота и грехота! Документарни филм “Правда за Јасеновац” – волонтерски снимају проф. Живановић и редитељ Јовановић! Државу Србију то – НЕ ЗАНИМА!

Мр Спасоје Јовановић, Србин, борац за истину упокојио се у Прагу, Чешка

Спасојe Јовановић, магистар ТВ монтаже – Тијанић је срозао РТС на копију Б92

На дан Светих мученика јасеновачких, заједничким молитвама у походу највећем српском стратишту… Б. Живковић

Нацисти имали много више логора: Документовано чак 42.500 локација смрти

10 replies »

 1. Pa ja sam to odavno pisao po threadu, da je to najveca izdaja Srba jer se tada govorilo u komunistickim krugovima „da bi se izgradilo bratstvo i jedinstvo zrtve treba da se oproste i zaborave“ !! hehe da samo sto su zrtve u 99 % bile Srpske nacionalnosti !!
  Za svakakva go…vna je SRPSTVO prodavano i deljeno i nije ni cudo da je SRPSKI bonus skoro i istrosen zato i jesmo na kolenima i nikako da se dignemo, i pokosimo te zohare koji cekaju svaku slabost da bi te zgazili. ! Uzgajali smo rakrane i nije ni cudo da je Srbija danas iznemogla !!!

  Свиђа ми се

 2. A „milan st protić“ on je činimi se ambasador bavi se čovk politikom aferim srbi su srbima najveći dušmani a šta je taj moša po narodnosti vidite koliko svake godine mi školujemo i plaćamo nazovi istoričare sram da ih bude

  Свиђа ми се

 3. – Поред Храброг Србољуба Живановића и Смиље Аврамов, ту је још и Александар Вељић,затим старешинство Српских Двери са Бошком Обрадовићем итд…Дуга је листа Српских Родољуба који се боре за ширеље истине о усташким логорима масовних организованих мучења и клања Српске деце и свега што је Српско и на најсвирепије патолошке начине који се ретко појединачно дешавају у свету криминала или од умно поремећених лица и као такви изазивају шок и згражавање Бога и целог света !
  – КОМЕ ЈЕ ОНДА И ДАН ДАНАС У ИНТЕРЕСУ ДА КРИЈЕ,БРАНИ и ИГНОРИШЕ НАЈВЕЋЕ ЗЛОЧИНЕ У ЉУДСКОЈ ИСТОРИЈИ, АКО НЕ ИСТО ТАКВИМ ЛУДАЦИМА !???
  – СРБИЈА ЈЕ БИЛА У РОПСТВУ ПОД ТУРЦИМА,затим у новијој историји ПОД ТИТОВИМ КОМУНИЗМОМ а САДА и ПОД ЕУ и МЕЂУНАРОДНОМ ЗАЈЕДНИЦОМ,
  – СВО ВРЕМЕ ПОД ЧИЗМОМ И НОЖЕМ ПОД ГРЛОМ, БЕЗ МОГУЋНОСТИ ДА УПОЗНА СВОЈ НАРОД И СВЕТСКУ ЈАВНОСТ СА ИСТИНОМ О КРВАВОМ СТРАДАЊУ СРПСКОГ НАРОДА, ПОСЕБНО СА ИСТОРИЈОМ ВАТИКАНА И УСТАША, али
  – ЗАШТО СУ О ТОМЕ СТИДЉИВО МАЛО ГОВОРИЛИ СВЕТСКИ ХУМАНИСТИ И БОРЦИ ЗА ЉУДСКА ПРАВА ?!?
  – ЗАШТО О БРОЈУ СРПСКИХ И РУСКИХ ЖРТАВА НЕ ПИШУ У УЏБЕНИЦИМА ДРЖАВА ШИРОМ СВЕТА КАО О ЈВРЕЈСКИМ ВЕЋ НАПРОТИВ ТО КРИЈУ И УМАЊУЈУ ЖРТВЕ ???
  – ЗАШТО О БРОЈУ РУСКИХ ЖРТАВА КОМУНИЗМА И НАЦИЗМА НЕ ГОВОРЕ ИСТИНИТО, А РУСКЕ ЖРТВЕ СУ НАЈВЕЋЕ НА СВЕТУ ???
  – ТО ЈЕ ЈАСАН ДОКАЗ
  – ДА ЈЕ ВЕЛИКА ЗАВЕРА ПРОТИВ РУСКОГ И СРПСОГ НАРОДА И ПРАВОСЛАВЉА И ДАЉЕ НА СНАЗИ И ДА НАМ ВАТИКАН И ДАЉЕ СПРЕМА КРВАВИ НЕСТАНАК И ПОНАВЉАЊЕ ЗЛОЧИНА !!!
  – МИ НЕСМЕМО ЧЕКАТИ СКРШТЕНИХ РУКУ И ГЛЕДАТИ И САМО ОСУЂИВАТИ КОЈЕ НАМ ТО ЗЛО НЕПРИЈАТЕЉИ И ДАНАС СВЕ РАДЕ,И КАКО НАМ ТО РАДЕ,
  – МОРАМО СЕ ШТО ПРЕ ОРГАНИЗОВАТИ И ОСЛОБОДИТИ ПРВО ОД ДОМАЋИХ ИЗДАЈНИКА И СТУПИТИ У БОРБУ ЗА ОДБРАНУ СРПСКОГ НАРОДА И ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ НАШИХ ОТАЦА,
  – ШТО ПРЕ СТУПИТИ У САВЕЗНИШТВО СА БРАЋОМ ПО КРВИ И ВЕРИ !
  – УДРУЖЕНО СЕ РАЗВИЈАТИ И МНОЖИТИ У СЛОБОДИ И ИСТИНИ !

  Свиђа ми се

 4. Не плачем само с болом свога срца
  Рад земље ове убоге и голе;
  Мене све ране мога рода боле,
  И моја душа с њим пати и грца.

  Овдје, у болу срца истрзана,
  Ја носим клетве свих патњи и мука,
  И крв што капа са душманских рука
  То је крв моја из мојијех рана.

  У мени цвиле душе милиона –
  Мој сваки уздах, свака суза бона,
  Њиховим болом вапије и иште.

  И свуда гдје је српска душа која,
  Тамо је мени отаџбина моја,
  Мој дом и моје рођено огњиште.

  АЛЕКСА ШАНТИЋ

  Свиђа ми се

 5. Молим поштовану редакцију, да ми посебно шаље обавештења када је реч о проф. предавањима!!!

  Свиђа ми се

 6. Ја нисам ни знала да је било предавање! ДОшла би!!
  Када ће проф. поново одржати нешто слично, дошла би!!!

  Свиђа ми се

 7. Проф. Живановић и др. СМиља Аврамов, једини истински борци и правдољупци!
  Нека им Бог подари снаге и воље да наставе даље, а ми да пођемо њиховим стопама!
  Да се о највећем злочину од када постоји цивилизација НЕ СМЕ ЋУТАТИ!!
  УСТАШЕ СУ ПРОШЛЕ НЕКАЖЊЕНО ЗА СВА ЗЛА КОЈА СУ НАНЕЛИ СРПСКОЈ НЕЈАЧИ, ЖЕНАМА, СТАРЦИМА, У ЈАСЕНОВЦУ, СВИМА КОЈИ СУ БИЛИ СВОЈИ И НИСУ ХТЕЛИ КЛЕКНУТИ ЗАРАД КАТОЛИЦИЗМА, СЕКТЕ, КОЈА СЕ ОДРОДИЛА ОД ХРИШЋАНСТВА!
  НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА!!!
  ОНИ СУ ЈЕДИНИ НА СВЕТУ ИМАЛИ ЛОГОРЕ ЗА ДЕЦУ! НЕ МОГУ ЋЕЋИ НАРОД, ЈЕР ОНИ ТО НИСУ, ТО СУ ГАДОВИ ШТО СУ ЗЕМЉУ ГАДИЛИ, ГАДЕ И ДАЉЕ ЋЕ!!
  МОРАМО СЕ БОРИТИ ПРОТИВ НАЦИСТА И ЗЛОЧИНАЦА, НА СВАКОМ КОРАКУ, ПРИЧАТИ СВОЈОЈ ДЕЦИ О ТОМЕ И ИЗБОРИТИ СА ДА БЕОГРАД НАПОКОН ДОБИЈЕ МУЗЕЈ ГЕНОЦИДА!!

  Свиђа ми се

 8. Комунистичка интернационала је забранила? А да није можда то било због британских интереса чији је Јосип Броз Тито био извршилац?

  Шта је „завера“ ако не извршавање интереса неког другог. А то у међународним односима што се тиче западних сила посебно Британије није изузетак него константа.

  Свиђа ми се