Љиљана Јовановић

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ОТВАРА ИСТРАГУ О УБИСТВУ 20 ИРАЧАНА КОЈЕ СУ ПОЧИНИЛЕ ЕНГЛЕСКЕ ТРУПЕ


ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ОТВАРА ИСТРАГУ О УБИСТВУ 20 ИРАЧАНА КОЈЕ СУ ПОЧИНИЛЕ ЕНГЛЕСКЕ ТРУПЕ

6 март 2013, АлАкбар

ФБР превод: Љиљана Јовановић

ISTRAGA POVODM UBISTVA IRACANA OD STRANE BRITANSKIH VOJNIKA

Место за Ал-Свеади Анкетни одбор, током  првог дана јавне дебате у централном Лондону, 4.марта 2013 године. (фото Ројтерс,  Стефан Wермутх)
Објављено у понедељак ,4.марта 2013.

Дугоочекивана јавна истрага о убиству 20 Ирачана од стране Енглеских трупа пре 9 година,  почела је у понедељак 4.марта 2013 године.

Ал-Свеади Јавна истрага је добила име по једном од убијених Ирачана  19-о годишњем Хамиду Ал-Свеади-ју,  истражиће оптужбу да су Британске трупе незаконито  убиле заробљене Ирачане након пуцњаве на контролном пункту у провинцији Мајсан, у Јужном Ираку  у мају 2004 године.
Такође ће истражити оптужбу да су заробљени Ирачани,  били малтретирани у Енглеској бази Абу Наји и у затвору у Логистичкој “Схаибах“ бази , од маја до септембра 2004 године.
Британско Министарство одбране енергично пориче те наводе, тврдећи да је истрага „преурањена и несразмерна“ и да нема доказа који  поткрепљују оптужбе.
Они тврде да су сви убијени током борбе, када су у заседи сачекали Британску војску.

Енглеска влада је 2009 наредила истрагу поводом овог убиства, којом је председавао бивши Судија Врховног  Суда Сер Тхаyне Форбес, а уводну реч је имао Бранилац  Јонатхан Ацтон Давис.
На рочиште се дуго чекало, јер је полицијска истрага трајала дуго, и показала да нико није крив.

Истражни тим је већ узео изјаве Ирачана из Бејрта и Истамбула и војних сведока, и прошао кроз гомилу доказа.

15 Ирачана ће касније током месеца,  допутовати у Лондон, да би пружили доказе а међу њима ће бити  и  Кхудер Ал-Сwеадy, ујак  убијеног Хамида Ал-Свеадија, и још неколико затовреника.

Напад на Ирак, 2003 године, који су преводиле САД, довео је до многобројних кршења људских права од стране војника окупационих трупа, укључујући ту и физичко мучење сексуално и психолошко злостављање у чувеном по злу затвору Абу Граиб.

120.000 Енглеских војника је служило током окупације  Ирака,  пре него су њихове снаге повучене 2009 године.

2011 године је Европски суд за људска права пресудио да је Велика Британија прекшила Европску конвенцију о људским правима, јер није истражио убиство 5-оро Ирачана које су 2003 године убили Енглески војници.

Истрага 2003 коју је водио НВО За људска права (НГО Хуман Ригхтс Wатцх), о смрти Ирачанина, Баха Мусе,  рецепционера у Хотелу, који је био затворен и подвргнут “ неадекватној затворској процедури“, а као последица лидерског неуспеха  војске, лоше  обуке  војника, паду дисциплине, недостатку „моралне храбрости“ да се пријаве кривци за злостављање Баха Мусе. Све ово је истражио „Хуман Ригхт Wатцх“, а овај случај је довео до прве осуде Енглеских војника, према Међународним Законима о ратном злочину.

Британија спроводи веома широку јавну истрагу  о рату у Ираку, чији резултати ће бити објављени касније током 2013 године.

Британско министарство одбране тврди да се у 227 случајева оптужби  већ нагодило, компензационим исплатама зашта је одвојено укупно 23,7 милиона $ , због  кршења људских права од  стране Енглеских трупа у Ираку у периоду од 2 003 до 2009 године.

(АФП, Ал Акхбар АП)