Језик

Драгољуб Збиљић: ПРЕДЛОГ ВЛАДИ СРБИЈЕ – ЗДРАВО МЛЕКО НА ЋИРИЛИЦИ


Драгољуб Збиљић: ПРЕДЛОГ ВЛАДИ СРБИЈЕ – ЗДРАВО МЛЕКО НА ЋИРИЛИЦИ

 

 здраво млеко

(Треба хитно проширити „млечну револуцију“ из Новог Сада, заменити убуђавели кукуруз, спречити „луде краве“ и Кравићеву хистерију у Новом Саду против ћирилице, па исписати здраво млеко, све и свуда по Уставу Србије, на ћирилици.)

             Својевремено је био покушај „истребљења“ окорелих комунистичких аутономаша преко „јогурт-револуције“. Тада је јогурт био здрав и могли смо и да га просипамо јер га је било довољно. Данас је ситуација сасвим обрнута. У овој „млечној рволуцији“ нико не просипа отровно млеко, јер га је јако мало и скупо је, па га пијемо и покварено. Гладном човеку добро је „дај шта даш“. Макар и отров, само да не гладује.

„Југорт-револуција“ је делимично успела. Али никада до краја, у потпуности. „Аутономаши“ су се као феникс поново појављивали. И све више. Ништа им до сада није могло доакати.

 

 

 кравињак

Чиме нас ово храните, бре!?

 

 

дојиља

И мајке треба да пију здравомлеко

 

Ако ме храните убуђавелим кукурузом, добићете „здраво“ млеко на латиници

 

            1. Да би нам деца била здрава, и мајкама треба здраво млеко

             Зна се, да би нам одојчад била здрава, и мајке треба да пију здраво млеко. Зато је важно да ова „млечна револуција из Новог Сада овога пута буде успешна. Иако је потекла од „аутономаша“.

У „аутономаше“, наравно, не рачунамо не оне који траже да се Србија равномерније развија, него на оне који имитирају двоструке државне органе и траже законодавну, судску и извршну власт на свом подручју (не знамо шта још, осим тога, постоји да би се нешто претворило у парадржаву). Ако неко сам доноси законе за своје подручје, сам те законе спроводи и сам (кадија те тужи, кадија ти суди) суди, шта му још треба да би се отцепио?

Данас смо, дакле, у једној другој револуцији – „млечној револуцији“. Ова није потекла из Београда. него обрнуто – из Новог Сада ка Београду. Из Покрајине ка центру Србије. Ако је садашња намера „аутономаша“ да се заиста добије макар здраво макар, ова обрнута – „млечна револуција“ може имати судбоносне ефекте по здравље целе Србије. Јер са затрованим млеком којима хранимо и најмлађе и најстарије, уништићемо све трезно грађанство у Србији. Тако ће „аутономаши“ у својој комунистичкој дугој историји најзад донети и нешто позитивно за целу Србију. За нас ништа не вреде „аутономаши“ који брину о политичком и сваком другом здрављу само у оквиру једне покрајине. Покрајина има смисла, по нашем мишљењу, да постоји само када би од ње има користи цела држава. Корист само за један део државе најчешће може и обично и буде штета за целу Србији (Косово и Метохија је пример у томе за вјеки вјеков).

У овом случају, дакле, ове аутономашке „млечне револуције“ коју је покренуо Горан Јешић из Покрајине Војводине могла би оздравити млеко за целу и млађу и старију Србију.

Влада Србије треба да се хитно одлучи да подржи овакву „млечну револуцију“ г. Горана Јешића свим средствима, и то на ћирилици.

Пошто је недавна најновија хистерија против ћирилице покренута баш у Новом Саду (а проширила се на Хрватску (за сада само у Вуковару), Влада Србије треба да искористи ову исправну и здраву „млечну револуцију“ из Војводине, да да кукуруз и сву храну за краве па тек онда и млеко на све могуће анализе. Анализирати треба, дакле, пре свега храну која се даје кравама да би се одстраниле „луде краве“ које се хране болесном храном због чега не може бити болесно само млеко, него и све оно што се добија од болесних – „лудих крава“, које у овом случају, јадне, нису криве, него су криви „луди људи“ који им дају болесну храну којом се онда трује млеко и све остало.

И још нешто. Влада Србије има јединстену шансу да уведе од сада обавезно исписивање млека по писму које је одређено у Уставу Србије у вези са службеним српским језиком, а не да нам млеко буде ем болесно, ем на туђем писму. Шанса је и обавеза ове Владе да коначно заустави хистерију према ћирилици започету у јануару у Новом Саду, да прихвати здраву „млечну револуцију“ из Новог Сада и да сва паковања млека коначно нареди да буду на ћирилици, како је то предвиђено у Члану 10. Устава Србије.

Влада би могла (и има ту обавезу јер је више од свих до сада обећавала да ће боље од свих претходних да се држи Устава Србије, то је нарочито  обећавао и председник Томислав Николић више него ико до сада) па нека коначно, после више од шест година избегавања претходних власти, примени Члан 10. Устава Србије и врати ћирилицу Србима и Србији строго у складу с одредбом у реченом Члану 10. Устава Србије.

Или нека Влада бар нареди да се убудуће здрава паковања млека морају исписивати уставним писмом српског језика – српском ћирилицом. Тако бисмо знали да ћемо, кад купимо млеко на уставном писму, знати да не ризикујемо живот својих најмлађих и најстаријих. Грађани средње доби су у предности, они пију чешће нешто друго, а млеко најмање.

 

2. Здраво млеко на уставној ћирилици у Србији

             Дакле, ваља поновити више пута: треба хитно раширити „млечну револуцију“ из Новог Сада по целој Србији, заменити убуђавели кукуруз, спречити „луде краве“ и Кравићеву хистерију и силовање ћирилице у Новом Саду, па исписати здраво млеко (све и свуда у Србији по Уставу Србије) на ћирилици. На неуставном писму у српском језику, евентуално, исписивати само болесно млеко да бисмо знали, по туђем писму, које је здраво српско национално пиће.

            И, да, баш то! Прогласити и обележити, ипак, здраво на ћирилици млеко (а не Томину шљивку) за основно национално пиће у Србији. Па ћемо видети како ћемо се лакше опоравити. Јер, све док је болесно млеко, свако ће се грабити пре за Томину шљивку, него за млеко. Тома се још није о млеку изјаснио. Који је његов интерес — здрави унучићи или добра цена његове „шљивке“.

(21. фебруар 2013)