All

Драган Симовић: ДРУШТВО СТВАРАЛАЧКИХ ЛИЧНОСТИ


Драган Симовић нова

Снага Народа (ведсрбском Бићу је ближа и разумљивија реч Народ, док појам нације више одговара духу западног – не-ведског – човека!) јесте у самосвојним и самобитним стваралачким и освешћеним личностима.

Што је више самобитних и освешћених, стамених и неустрашивих личности, то је и Само Биће Народа здравије и темељније, самосвојније и словесније; а из тога, потом, происходи и већи стваралачки набој; онај суштаствени стваралачки Дух Суштог Бића Народа.

На развоју и одгоју самосвојних и самобитних личности, заиста, дуго се, веома дуго, у Бићу Србског Народа ништа није предузимало, нити ишта чинило у последњих стотину лета.

Последице тог немара и нехаја према развоју и одгоју здравих и самосвојних личности, Србско Друштво већ осећа; и тек ће да осећа, у времену долазећем!

Ако зађемо у само језгро, у саму жижу, горућег србског питања; односно, ако осветлимо и разјаснимо све невоље и недаће, све погроме и пошасти, све несреће и патње, све муке и невоље Србства (на свим пољима, на свим ступњевима бивствовања у последњих стотину година), тада ћемо схватити и освестити, да је свему томе, уистини, само један сушти узрок, који надилази и превазилази све потоње узроке – Србско Друштво ништа није чинило на одгоју и развоју самосвојних стваралачких личности!

Темељ и Биће, Душу и Дух једног Народа, једног Суштог Словесног Народа, чине и творе само снажне самосвојне и самобитне стваралачке личности.

То је оно што се зове Вертикала или Божанска Оса Народа!

Многима није јасно, на шта се мисли када се говори о Вертикали Народа! –

Вертикала Народа јесте каквоћа у свеопштем, у мноштву, илити велик постотак самосвојних стваралачких личности у једном Суштом Народу.

То су сва стремљења Духа, све тежње Стваралачког Бића, све замисли и промисли, сви науми и намере Душе Народа.

Што је у једном Словесном Народу више стваралачких личности, тиме је и Вертикала Народа узвишенија, снажнија и стаменија.

Такав је Народ темељан и чврст као стена!

Народ без здравих и снажних стваралачких личности јесте Народ без Душе и Духа, без племенитости и узвишености, без Божанства и  Вечне Вертикале.

Данас, на политичкој позорници Србије, нема ниједне здраве и самобитне стваралачке личности; ниједне усправне и узвишене личности од Духа Стварања; ниједне словесне и освешћене личности од божанских визија. Да будем јаснији: Србијом одавно владају људи  осредњих и просечних духовним и умних способности!

Та осредњост и просечност – а то и јесте медиокритетство! – већ десетлећима урушава, и већ је скоро сасма урушило, Србско Друштво, како изнутра тако и извана. То је сила теже које вуче ка понору, ка дну, у кал и каљугу.

Србија се већ дуго врти у зачараном кругу; све више подсећа на пра-слику високе вите јасике на пропланку ветрова!

Ствари су веома просте, јасне и разјасне.

Србство и Србију, из тог врзиног кола, из тог вековног кала, не могу да извуку ни политичари ни економисти, ни правници ни предузетници, ни ови нити они експерти (како је тврда и одурна ова туђица!), већ само, и једино, здраве и јаке стваралачке личности од визија!

Ево зашто.

Србско питање, али оно сложено суштаствено и горуће србско питање (питање свих питања!), није ни политичко ни економско, већ Сушто Духовно и Културно Питање!

Да будем још одређенији и јаснији.

Србско питање свих питања – јесте Вертикала, јесте СамоСвест, јесте Дух Познања!

Србско питање свих питања – јесте Свест о Себи, јесте Познање и СамоПознање Својега (Србског!) Бића!

Срби су заборавили ко су, чији су, одакле су пошли, и куда и камо иду!

Све док не буду Самима Себи дали одговор на ова три суштаствена питања (а око ових трију питања васпостављају се сва учења, све поетике и све философије!) Срби ће тапкати у месту, вртећи се укруг, без сврхе и смисла.