Биљана Диковић

Сећање на 17.02.1942.: Бугарски фашисти зверски стрељали више од 500 становника Бојника и села Драговца, жена, стараца и деце


Сећање на 17.02.1942.: Бугарски фашисти зверски стрељали више од 500 становника Бојника и села Драговца, жена, стараца и деце

 

У бојничком Спомен-парку данас ће бити одржана комеморација и изведен музичко-сценски програм и прочитана ,,Повеља живих’’ у знак сећања на 17. фебруара 1942. године када су бугарски фашисти зверски стрељали више од 500 житеља Бојника и суседног села Драговца, међу којима је било много жена, стараца и деце, али тачан број никада није утврђен…
17.02.2013. juznasrbija.info, за ФБР приредила Биљана Диковић

Спомен-гробље у Бојнику

БОЈНИК – У Бојнику, на југу Србије, данас – 17. фебруара, биће одржана комеморација и изведен музичко-сценски програм у знак сећања на више од 500 стрељаних житеља овог краја, јер тачан број стрељаних није никада утврђен.

Бугарски фашисти су 17. фебруара 1942. године спалили куће и зверски побили готово све житеље Бојника и суседног села Драговца, а међу стрељанима било је много жена, стараца и деце.

Био је то, у односу на број становника овога краја Србије, најмасовнији фашистички масакр у Другом светском рату.

По традицији, на Спомен-гробљу биће положени венци, прочитана ,,Повеља живих’’ и изведен култно-поетски програм уз учеће младих, пре свега ученика овдашњих школа.

О бојничкој трагедији исписано је много новинских прилога и научних публикација, а најзначајнија је књига је ,,Крвави фебруар’’ аутора Николе П. Илића, из Лесковца, правника по образовању, а историчара и публицисте по вокације, која је доживела више издања.

Бојник је сада општина у којој живи око 12.000 становника у самом градском средишту и 35 насеља од којих многима прети потпуно гашење.

1 reply »

  1. Hvala na spomenu na zločin. Da se ne zaboravi. Ima porodica koje su tada izgubile po nekoliko članova. A jedan dečak je ubijen jer je imao crveni džemper, a bugarski oficir mu je vikao „šumac“i streljao ga.
    .

    Свиђа ми се