БАРИКАДЕ

Пантић: Албански терористи спремају напад на Кфор и Еулекс


Пантић: Албански терористи спремају напад на Кфор и Еулекс

Заменик директора Владине канцеларије за КиМ Крстимир Пантић оценио је у разговору за Телеграф да је ситуација у покрајини тренутно мирна, али забрињавајућа и напета.

– Страхујемо да ће се ситуација и даље погоршавати јер имамо сазнања да ће терористичка организација АНА (албанска национална армија) извести неки напад на северу покрајине, где би жртве требало да буду припадници КФОР-а или Еулекса, а онда за то били оптужени Срби – упозарава Пантић.

Он наглашава да би такав инцидент био повод за интервнецију, односно окупацију севера покрајине од стране косовских безбедносних снага, Кфора и Еулекса у циљу коначног стављања севера под контролу, чиме би Срби били доведени пред свршен чин. Избор би био или насилно интегрисање у албанске институције или напуштање вековних огњишта.

– Ово је упозорење и Кфору и Еулексу, да и ми имамо одређена сазнања шта може да се деси. Уколико дође до неповољног развоја ситуације, одговорност ће сносити Кфор и Еулекс, којима су поверени мандати да осигурају мир и безбедност на читавој теритотији Косова и Метохије.

***

Говорећи о споразуму о интегрисаној контроли административне линије, Пантић истиче да се не спроводи у пуној мери због чињенице да је неповољан по Србе.

“Срби не желе и никада неће пристати на један такав договор који би их увео у албанске институције, односно који би их натерао да признају Косово као независну државу. То је порука премијеру Србије Ивици Дачићу да више не чини уступке у Бриселу, да не договара оно што не може да се спроведе на терену јер Срби понављам никада неће пристати да буду део независног Косова“, рекао је Пантић.

Пантић ја рекао да га посебно забрињава чињеница да је нови шеф ЕУЛЕКС-а некада већ боравио на Косову и да је био помоћник Вилијама Вокера, те да је био веома вешт у манипулисању и измишљању разноразних дешавања која не иду на руку Србима.

„Подсећам да је нови шеф ЕУЛЕКС-а био у Рачку и да је он био један од оних који су писали записник о томе да је српска страна направила масакр. Бојим се да ће се ситуација и даље погоршавати и да ће албанска национална армија, терористичка организација извести неки напад на северу покрајине где би жртве требало да буду припадници КФОРа или Еулекса, а онда зато били оптужени Срби”, рекао је Пантић и додао да би то био повод за интервнецију, односно окупацију севера покрајине од стране косовских безбедносних снага, КФОР-а и ЕУЛЕКС-а, како би се коначно овај део територије ставио под њихову контролу и Срби натерали да прихвате албанске институције.