Биљана Диковић

Скандалозно и недопустиво: Лов на Србе по Хитлеровом рецепту широм Европе, а и Векарић то подржава?!


Скандалозно и недопустиво: Лов на Србе широм Европе, а и Векарић то подржава?!

Бивши шеф Координационог тима Владе РС за истраживање ратних злочина Сташа Кошарац каже за „Вести“ да нема никаквог смисла да неке невладине организације лове осумњичене за ратне злочине широм света, док се они који се доводе у везу са најбруталнијим злоделима над Србима слободно шетају по Сарајеву.

12.02.2013. Вести, за ФБР приредила уредник Биљана Диковић

Сташа Кошарац

Убицама Срба нико не суди: Сташа Кошарац

– Ради се о класичном етикетирању људи који живе у дијаспори за којима би, да постоје стварни разлози, вероватно већ постојала потерница или би били ухапшени и изручени БиХ, као што је то рађено претходних година. Да ли ово сада значи да сваки човек из БиХ који живи у иностранству мора да стрепи да ће га пратити и уходити службеници те организације? Босни не треба никакав нови Визентал да гони људи по Европи, док се разни злочинци налазе у земљи – оцењује за „Вести“ Кошарац.

ТРИАЛ

Швајцарска невладина организација Асоцијација против некажњивости
 

Невладина швајцарска Асоцијација против некажњивости ТРИАЛ укључиће се у потрагу за ратним злочинцима из Босне и Херцеговине који се скривају у некој од западних земаља. Реч је о Белгији, Канади, Немачкој, Француској, Швајцарској, Великој Британији и скандинавским земаља, државама у којима се, према оцени представнице босанског огранка ТРИАЛ-а Лејле Мамут Абаспахић, може примењивати принцип универзалне надлежности. Односно, где је могуће да власти тих земаља, ако добију сазнања о починиоцима који су на њиховој територији, покрену истраге и кривично гоне осумњичене.

Лејла Мамут Абаспахић босански ТРИАЛ
Лејла Мамут Абаспахић, представница босанског огранка ТРИАЛ-а

Лејла Мамут Абаспахић каже „да ће се у проналажењу оптужених користити информације до којих је ова организација дошла кроз разговоре са члановима удружења и појединцима који су преживели злочине“.

– Ми нећемо радити истраге јер то раде надлежни органи одређених земаља. Ми ћемо долазити само до основних информација. Примера ради, ако неко пријави да се неко од осумњичених налази у Женеви, ми бисмо проверили је ли та информација кредибилна, је ли та особа на тој локацији. Онда бисмо радили на умрежавању ТРИАЛ-а с неким другим невладиним организацијама и, ако бисмо утврдили да је та особа заиста ту, обавестили бисмо надлежне органе који даље преузимају истрагу и гоњење – покушала је да објасни Мамут за бошњачке медије.
 
ТРИАЛ је већ ангажовао адвоката Алфреда Стриполија из Италије, правника с вишегодишњим искуством у истрагама о ратним злочинима у Тужилаштву БиХ, који ће започети серију састанака са невладиним организацијама из БиХ.

За председника Савеза логораша РС Бранислава Дукића, међутим, нема сумње да је најава организације ТРИАЛ скандалозна и недопустива.

– То ће се претворити у масовну шпијунажу наших људи који живе у иностранству. Сигуран сам да ће на мети бити и многи који никакве везе с ратом немају, а камоли са злочинима. Таквој иницијативи једноставно не треба дати дозволу и подршку. Нека та госпођа Мамут прво утиче на хапшење Ејупа Ганића, Јована Дивјака и осталих таквих ликова који беже од правде већ годинама. Сви Срби који су имали икакве везе са злочинима су одавно похапшени, а све остало је само последица параноје разних ловаца у мутном – додаје Дукић.

споменик србским жртвама у источној Босни

Злочини и даље некажњени: Споменик српским жртвама у источној Босни

– Па зар има још некажњених Срба?! Ја мислим да су сви до једног послати у Хаг – овако реагује Слава Илић из Лугана поводом најаве швајцарске невладине Асоцијације против некажњивости (ТРИАЛ) да креће у потрагу за људима за које постоји дојава да су починили ратни злочин у Босни и Херцеговини 90-их година прошлог века, а који се скривају у некој од западноевропској земаља.
– Ово је само још један покушај срамоћења и шпијунаже наших људи по свету, који немају везе са ратом, а камоли са злочином. Нека госпођа Мамут прво тражи ратне злочинце по Сарајеву који се слободно шетају – поручује Слава Илић.

Милета Симића из швајцарског градића Нусбаум овакав приступ подсећа на Хитлерове методе.

– И вођа Рајха је, такође, ловио и прогањао Србе, а исто су радили и многи муслимани у Другом светском рату, па налазим неку паралелу у томе да поново почињу са прогоном Срба широм Европе, што је свакако недопустиво и скандалозно. Зна се да су многи муслимански злочинци још на слободи, па нека се тиме позабаве и онии швајцарска Асоцијација која им помаже – каже Милета.

– Мислим да због свега овог нема разлога за забринутост међу Србима у дијаспори, јер то што они најављују није реално. То је само још један облик притиска на Србе и све ми личи на понављање ратног времена из деведесетих година – мишљења је Миодраг Стјепановић из Минхена.

Дејан Миздрак из Линдауа у Немачкој, такође мисли да нема разлога за страх.

– То је још један покушај да се сопствена одговорност за ратне злочине пребаци на другог, овај пут на Србе у дијаспори. Јасно је да невладине организације раде уз помоћ новца добијеног са стране и да им је намера да много пута поновљена лаж постане истина. Мене чуди како ниједна наша невладина организација није дошла на идеју да тако нешто уради према Хрватима и муслиманима, поготово тамо где постоје докази о злочинима – пита се Миздрак.

Миодраг Лукић из Неуонхофа у Швајцарској сматра да уз помоћ западних медија босански муслимани већ дуго „живе“ на рачун својих жртава.

– Пошто им полако, али сигурно та улога измиче, покушавају поново да скрену пажњу на себе као на једине жртве последњег грађанског рата. Сад је моменат да се и ми удружимо, будемо сложни и кажемо истину о рату у Босни, на првом месту о Сребреници и себе заштитимо од поновних прогона по Европи – предлаже Лукић.

србско војничко гробље у Соколцу
Српско војничко гробље у Соколцу

И Милан Савановић из Алтштетена у Швајцарској примећује да је притворска јединица Хашког трибунала у Схевенингену препуна Срба и да се „изгледа отвара неки нови суд под именом ТРИАЛ.

– Упорни су у томе да нас више нема на овом свету – огорчен је Савановић.

Казнити одговорне

Члан Српско-немачког форума из Франкфурта каже да не зна како невладине организације раде тај посао, који би требало да буде у надлежности државних органа.

Једна од асоцијација ми је била и да се Хаг испразнио па би требало да се мало попуни. Мислим да је крајње време да се стави тачка на ту тему. Са друге стране су многи који су чинили злочине остали некажњени. Ако је некоме стало до измирења и бољег сутра, онда би требало похватати све који нису одговарали без обзира на веру и националност – анализира Јефтић.

Векарић подржава иницијативу

У српском Тужилаштву за ратне злочине „Вестима“ је речено да они у принципу подржавају овакве иницијативе и да не праве разлику између злочинаца по националној припадности.
– Тужилаштво ће пружити подршку иницијативи Асоцијације против некажњивости зато што од свог оснивања има добру сарадњу са организацијама и удружењима грађана који и нама и полицијским органима пружају корисне информације у раду на процесуирању ратних злочина. Поготово ако се има у виду велики број претреса за почињене масовне ратне злочине на целој територији некадашње СФРЈ, а њихови починиоци су веома често у трећим земљама – каже Бруно Векарић, заменик тужиоца за ратне злочине.

Тужилаштво слепо за муџахедине

У извештају Републике Српске поднетом у УН новембра прошле године наведено је да је Суд БиХ правоснажно осудио свега пет муслимана за ратне злочине против српских, а 62 Србина за ратне злочине против бошњачких цивила. Срби су осуђени на укупно 1.028 година, муслимани на 56 година затвора.
Бањалука не инсистира да босанско правосуђе треба да одржава лажну националну равнотежу процеса и осуда, али да су чињенице да за стравичне злочине над Србима нико није одговарао, као што су злочини злогласног одреда Ел муџахид, или страдања српских цивила у околини Сребренице, док против команданта 5. корпуса Армије БиХ Атифа Дудаковића и поред необоривих доказа није подигнута оптужниц
а.