БАРИКАДЕ

КиМ: Срби из Беривојца ослобођени оптужбе да су напали полицију


КиМ: Срби из Беривојца ослобођени оптужбе да су напали полицију

Судија Општинског суда у Косовској Каменици Бурим Шаља ослободио је четворицу Срба из села Беривојце оптужбе за напад на полицајце током протеста у том селу 2008. године, изјавио је данас један од ослобођених.

12. 02. 2013. Бета, Вести

СУД

Фото – илустрација: И то се догодило – албански судија ослободио Србе

Миодраг Николић је за агенцију Бета изјавио да су због недостатка доказа и застарелости поступка, оптужбе ослобођени и Божидар Станојевић, Тихомир Милошевић и Блашко Симић, сви из Беривојца. Протест је био због покушаја изградње џамије у српском делу села, а дошло је и до сукоба грађана с полицајцима који су једне други оптужили за избијање инцидента.

Сведок: Класична албанска замена теза

Један од сведока одбране Јован Симић који је, као новинар ТВ Пулс присуствовао протесту у Беривојцу, изјавио је за агенцију Бета да против нападача на камермана није подигнута оптужница.

„Процес је био класична замена теза: албански полицајци који су тукли и батинали су се представили као оштећени, а жртве, односно Срби који су протестовали као оптужени. У исто време полиција није поднела кривичну пријаву против лица које је напало нашег сниматеља који је документовао цео догађај телевизијском камером“, казао је Симић.

„Доживели смо и тај дан да судија који је био изузетно коректан у овом случају, после десет рочишта донесе ослобађајућу пресуду. Суђење је било изузетно напорно, а није било нимало пријатно бити под таквом оптужницом, ни због себе ни због фамилије, док живимо у оваквој средини“, казао је Николић.
 
„Оптужили су нас они који су злоупотребили службени положај, односно припадник Косовске полиције који је током протеста 2008. године био у цивилу и који је започео тучу. Због јаких доказа и сведока које смо имали, он и још двојица косовских полицајаца који су нас тужили, нису се ни појављивали на последња два рочишта“, рекао је Николић.

БРАНИО СЕ САМ

По његовим речима, бранио се сам јер није имао новца за адвоката. „Добили смо обећање Министарства за Косово и Метохију када је процес почео 2008. године, да ће нам обезбедити адвокате, али од тога није било ништа“, додао је он.

 КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КиМ – НИЈЕ ПОМОГЛА

Николић је рекао да им на молбу за новчану помоћ није одговорила ни Канцеларија за Косово и Метохију. У тучи током протеста у Беривојцу у јуну 2008. године нападнут је и сниматељ телевизије Пулс из Шилова код Гњилана Срђан Цветковић, коме су нападачи разбили камеру.