Биљана Диковић

Председници општина Трстеник, Врњачка Бања и Топола против експлоатације никла


Председници општина Трстеник,Врњачка Бања и Топола против експлоатације никла

Председници општина Трстеник, Врњачка Бања и Топола изјаснили су се данас против експлоатације никла у својим општинама, као и против тога да се о том питању одлучује на државном, а не нивоу локалних самоуправа.

11. 02. 2013. Бета, Вести, РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић

nikl
Председник општине Трстеник Мирослав Арсић изјавио је за агенцију Бета да неће дозволити експлоатацију руде никла у тој општини, нити дозволити да Нацрт новог закона о геолошким истраживањима уђе у скупштинску процесдуру.
 

Вечерње новости пренеле су данас да се у Нацрту тог закона наводи да ће се убудуће о истраживању и експлоатацији никла одлучивати на нивоу државе, а не на нивоу општина. Додаје се да су у надлежном министарству рекли да је таква новина уведена зато што су то тразиле саме општине.
 
„Кључна замерка на нацрт је што држава даје овлашћење приватној компанији која улаже милионе у то истраживање, па је нормално да ће касније кренути са експлатацијом“, рекао је агенцији Арсић за агенцију Бета.
 

Председник општине Трстеник негирао је да су општине тражила измене закона. „Потпуна је неистина да су неке општине саме тржиле нови закон, као и да нисмо сами способни за такве послове. Општинама нико није предложио тај нацрт пре него што га је министарство објавило“, навео је Арсић.
 

Он је додао да се тим законом одузима овлашћење локалним самоуправама и да то није у духу децентрализације. Арсић је подсетио да је Србија педесетих година радила геолошка истраживања на подручју Трстеника и зна да постоји велико налазиште никла.
 
„По мојим сазнањима компанији ‘Србија никл’ су истекла овлашћења 31. децембра 2012. године, осим ако им није накнадно продужено овлашћење, они немају право на ту врсту истраживања“, закључио је Арсић.

 

Србија никл има дозволу за истраживање

Представник компаније „Србија никл“ Драгослав Божовић раније је изјавио да та компанија има дозволе за истраживања на подручјима општина Врњачка бања и Топола и поднела је захтеве за још две локације на Мокрој гори. Божовић је тада навео да се предложеним решењима новог закона одузима моћ одлучивања локалним самоуправама и да ће закон онемогућити да се без стручне аргументације и знања обустављају послови.

Председник општине Врњачка Бања Слободан Ђуровић изјавио је за агенцију Бета да ће се упркос свему општина и даље противити
геолошко-рударским истраживањима и евентуалној експлоатацији руда штетних по животну средину.

„Ми смо и даље против истражних радњи на територији Врњачке Бање, с обзиром да је садашња власт ставила ван снаге одлуку претходне власти која је дозволила истражне радње на подручју општине“, казао је Ђуровић.
 

Према његовим речима, тај став је усклађен са чињеницом да је Врњачка Бања еколошка средина прве категорије и природно лечилиште и одмаралиште, препознатљиво по свом природно лековитом фактору који чине седам извора на једном квадратном километру.

„Не смемо занемарити такав природни потенцијал Врњачке Бање и локална самоуправа ће потпуним скупштинским консензусом стати у
његову одбрану“, рекао је Ђуровић.
 

Председник општине Топола Драган Јовановић рекао је за агенцију Бета да је нацрт новог закона „дивљачки начин да се почне експлоатација никла без обзира што ће последице по здавље становинштва бити катастрофалне, а да за то нико неће питати општине и грађане који ту живе“.

„Општине неће моћи да дају ни мишљење о утицају на животну средину чиме се потпуно угрожава производња хране и водотоци од Опленца до Рудника, а да не говоримо колику ће штету претрпети туризам овог дела Србије“, рекао је Јовановић.

Он сматра да је неприхватљиво што је такав предлог прошао одређене комисије, али је изразио очекивање да ће Влада Србије имати више разумевања и да неће дозволити да се угрози живот и здравље становништва где се буде вршила експлоатација никла.
 
„Ево на примеру Тополе, експлоатација ће моћи да се врши око 20 година. Па, зар је вредно да се за толики временски период упропасти будућност једне регије и најбогатијег дела Србије, а ту су извори у Аранђеловцу и виногради воћњаци и њиве Шумадије“, рекао је
Јовановић.