Биљана Диковић

Лазански: Сарајево хоће унитаризацију БиХ уласком у НАТО


Лазански: Сарајево хоће унитаризацију БиХ уласком у НАТО

Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански сматра да Сарајево настоји да „форсирањем“ пута БиХ у НАТО оствари оно што није остварено у рату војним средствима, а то је унитаризација БиХ, по принципу „један човек један глас“.

11.02.2013. Независне новине, РТРС, за ФБР приредила Биљана Диковић

Мирослав Лазански

– Та прича о уласку БиХ у НАТО је за политичаре у Сарајеву секундарна ствар. За њих је примарно да се Република Српска размонтира и да под мотом „морамо у евроатлантске интеграције“ на неки начин нестане.

БиХ, с овако компликованом структуром какву има, једноставно не може да уђе ни у ЕУ ни у НАТО, и ту је та игра, само што неће рећи „дајте да укинемо Дејтон и Српску“, него идемо у НАТО – сматра Лазански.

Коментаришући недавну посјету БиХ генералног секретара НАТО Андерса фог Расмусена, Лазански је оцијенио да је то више политичка посјета која се може довести у везу са кризом када је ријеч о ширењу савеза, коју потврђује тренутно расположење у Грузији, Украјини и Србији.

– Генерални секретар НАТО је, изгледа, дошао у БиХ да би видио како иду кораци ка евентуалном приступању БиХ Алијанси, јер очито од тога, за сада, нема ништа, пошто Република Српска, односно народ у Српској, није расположен за то чланство – рекао је Лазански.

Он је додао и да Македонија још не може у НАТО, док се не договори са Грчком око назива. „Дакле, остала је Црна Гора, којој предстоје предсједнички избори, и евентуално БиХ“, навео је Лазански. Оцијенио је да је питање расподјеле војне имовине само формални разлог доласка генералног секретара НАТО у БиХ.

– То је формални повод зашто је посјетио БиХ, јер видимо да никако око тога да се договоре Сарајево и Бањалука. И да Сарајевео заправо жели да под своју контролу стави све војне некретнине, и покретну и непокретну имовину – навео је Лазански.

Он је оцијенио да је то што представници из ФБиХ подржавају улазак БиХ у НАТО и све што долази из НАТО логична посљедица, јер им је НАТО помогао у завршним војним операцијама 1995. године. Лазански је подсјетио да је НАТО бомбардовао Српску и директно помагао муслиманско-хрватским војним снагама током рата, не само авијацијом, него и копненима снагама, прије свега на Игману.

– НАТО и политичари из ФБиХ покушавају да кроз поступак приступања БиХ овом савезу унитаризују БиХ. Оваква каква је сада, БиХ неће моћи приступити НАТО док год постоји овакав самосталан и независан став Српске, која то једноставно не жели – истакао је Лазански.

Лазански је подсјетио да је предсједник Српске јасно рекао да је одлука о уласку у НАТО одлука грађана Републике Српске на референдуму. „Зна се да на референдуму то не може да прође“, закључио је Лазански.