Биљана Диковић

ЗАРАЖЕНА РИБА: Паразит се страховито размножио у целом току Дунаву


Паразитом заражен цео ток Дунава?

Риболовци тврде да се у Дунаву не могу наћи сом, смуђ, штука и шаран без црва. Прошле године повучено из продаје око 6.000 килограма рибљег меса…

11.02.2013. Новости.рс, за ФБР приредила Биљана Диковић

dr-dunav_620x0
Паразит се страховито размножио у целом току Дунаву

ИАКО су у Србији непознатог паразита који напада речне рибе грабљивице пре неколико месеци открили научници с Департмана за ветеринарску медицину Пољопривредног факултета у Новом Саду у Дунаву и Нишави, риболовци тврде да се „овај црв у рибама“ појавио бар три године раније, а да се тек сад размножио. Риболовац из Београда, Ђорђе Илијевић, каже за „Новости“ да у протеклих осам месеци није уловио ниједну рибу која није црвљива.

– Паразит се страховито размножио у целом току Дунаву, чак и код Ђердапске клисуре, која је важила за најчистији део Дунава. Сада нема здравих грабљивица – тврди Илијевић. – Ми, пецароши, болесне рибе препознајемо по физичком изгледу: издуженије су, испијене, мршаве. Кад се распоре, а најбоље се види када се филетирају, све су црвљиве!

риба1
Због обољења које код људи може да изазове ова ларва, алармирани су клинички центри у Србији и ветеринарске инспекције, али засад није забележен ниједан случај заразе.

риба3

– Ларва, односно црв је веома танак, дугачак од четири до седам центиметара и може се видети голим оком у зараженој риби – објашњава за „Новости“ проф. др Мирослав Ћирковић са новосадског Пољопривредног факултета.

риба2

Овај паразит није опасан уколико се добро термички обради, а убија га и ниска температура, тако да ни од меса ових риба које је смрзнуто на минус 18 степени, не постоји бојазан.

Сољење и маринирање не убија овог паразита.

ОПЕРАЦИЈА ЈЕДИНИ ЛЕК

ЗА обољење које изазива овај паразит не постоји лек, већ се он, уколико дође до заразе, из човека се може уклонити једино хируршким путем. Проф. др Јован Вукадинов, са Инфективне клинике Клиничког центра Војводине, рекао је да су најупечатљивији симптоми заразе запаљење желудачне слозокоже, дијареја и повраћање.

– Ветеринарска инспекција засад није имала пријава због промета небезбедне рибе на тржишту, нити пријава које се односе на здравствене проблеме грађана настале услед конзумирања рибе у угоститељским објектима – речено је нашем листу у Министарству пољопривреде. – Инспектори у свим објектима у малопромету (самоуслуге, продавнице деликатеса, угоститељски објекти, рибарнице, пијаце) прегледају документе којима се доказује порекло и следљивост за сву количину затечене хране животињског порекла, па тако и рибе.

Уколико, наводи се у одговору Министарства, продавци не могу доказати следљивост и порекло рибе, ветеринарски инспектор налаже „нешкодљиво уништавање хране као небезбедне за конзумирање односно исхрану људи“. Прошле године је због промењених органолептичких особина, непотпуне документације или декларације, па и истеклог рока трајања, повучено из промета и уништено 5.959 килограма рибе и 1.879 килограма производа од риба.

ОПАСНА ДИМЉЕНА И РИБА С РОШТИЉА

ОБОЉЕЊА изазвана овом ларвом код људи су досад констатована у Јапану, Индији, Ирану, Бангладешу и Канади, где се највише конзумира сирова риба. Како се у Србији не једе сирова риба, критичне су оне које се спремају на роштиљу, као и димљена риба. Рибњаци су, засад, тврде стручњаци – безбедни.

 

Еколошки Покрет Новог Сада: КОМЕНТАР: 

Јаја паразита који се недавно појавио у Дунавском сливу и заразио практично све рибе грабљивице, убачен је преко свакодневног запрашивања опасним хемијским једињењима, тешким металима, бактеријама и вирусима, јајима црва и инсеката несвојственим локацији где се избацују, а све то из авиона највеће терористичке организације на свету и исте такве државе. Птице које су оптужене за пренос паразита постоје од како постоји и Дунавски слив, али запрашивање отровима органског и неорганског порекла датира од 2006-те године када је Вук Драшковић неовлашћено потписао Споразум о партнерству за мир са највећом терористичком организацијом на свету која нам је 1999-те даривала ,,Милосрдног анђела,,.

А ШТА СТРУЧЊАК У ОВОЈ ОБЛАСТИ КАЖЕ:

Овом темом се бавила и Доцент др Сања Видачек, са Прехрамбено-биотехнолошког факултета Универзитета у Загребу, њен рад можете погледати у ПДФ – ОВДЕ

SANJA 2

SANJA 3

SANJA 4

SANJA 5

SANJA 6

2 replies »

  1. Поштовани пријатељи,симпатизери и грађани Србије, обраћам се вама који бринете о здрављу своје породице. Молим вас да проверите сваку моју реч пре него заузмете свој став. Ми немамо никавог интереса, нити политичког нити материјалног, да би шпекулисали са информацијама о здравственој опасности од исхране зараженим рибама. Ја сам Никола Алексић, човек од моралног и стручног интегритета. Током 60 година живота 23 године представљам Еколошки покрет Новог Сада кога су немачки Зелени прогласили резултатски најјачом еколошком организацијом у Европи. Ја сам лично, на молбу спортских риболоваца Војводине поново основао и регистровао Риболовачки савез Војводине 1998. године, регистровао њихово истоимено привредно предузеће, конкурисао на конкурсу за управљање рибарским подручјима и први пут у историји спортског риболова у Војводини добио 4 (четири) подручја на управљање. Запослио сам 20 рибочувара и два службеника и научио их како се ради на заштити рибљег фонда. Цело то време сам био волонтер који је у исто време радио искључиво ноћу у Служби друштвеног књиговодства на завршној обради података, а дању до физичке изнемоглости представљао Еколошки покрет, организовао светске Еко-конференције, представљао политичку надградњу еколошких организација Србије, представљао Риболовачки савез Војводине, одговарао за животе рибочувара од којих су пре мог мандата 6 (шест) изгубили животе током чувања рибарских подручја. Када су Управни одбор Риболовачког савеза Војводине освојиле рибокрадице уз помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, рекао сам им, марш, и оставио да се сналазе како знају и умеју. Више ме њихови проблеми не интересују. У чланству Еколошког покрета међу више од 10.000 (десет хиљада) чланова имамо више од 200 (двесто) академика, професора универзитета и научних радника, које у пензији, које активних и даље. За сваку нашу написану реч стојимо са својим реномеом целокупној јавности на располагању, а ко нам не верује, нека нам не верује на сопствену одговорност. Са полусветом, који нас оптужује за ширење панике, испод части нам је да полемишемо. Зато обавештавамо јавност да иза свих наших упозорења стојимо са свим својим међународним угледом на располагању и одговорности. За сопствено здравље и здравље своје деце свако преузима своју одговорност и због тога нас нико неће нити може оптужити. Наша мисија је само да вас обавестимо о опасностима које вам прете, ништа више од тога, јер више и не можемо. С поштовањем, Никола Алексић

    Свиђа ми се