БАРИКАДЕ

10.02.2013. Вести са ОКУПИРАНОГ Косова и Метохије: Бомба на школском игралишту у Ораховцу, Руси не могу сачувати Косово јер тзв. србска власт то неће


10.02.2013.

Вести са ОКУПИРАНОГ Косова и Метохије: Бомба на школском игралишту у Ораховцу, Руси не могу сачувати Косово јер тзв. србска власт то неће

***

 11:52 КИМ РАДИО: Ручна бомба на игралишту у Ораховцу

Мештани Ораховца српске националности пронашли су јуче на спортском игралишту ручну бомбу. Експлозивну направу деактивирао КФОР, сазнаје КИМ радио.

orahovac__knez_mihajlova
Ораховац (Фото архив КИМ)

Мештани су КИМ радију пренели да су бомбу пронашли јуче око 16 сати на трибини игралишта за мале спротове у горњем, српском делу, Ораховца.
Случај су пријавили Косовској полицији која је потом са специјалним КФОР-овим тимом за деактивирање есполизвних направа, дошла на лице места и обезбедила место где је бомба пронађена. Припадници КФОР-а су након процене безбедностног ризика уклонили ручну бомбу, која је према речима мештана била стара и зарђала.

Проналажење бомбе на игралишту је веома забринуло српске грађане, јер је, како кажу могла да се догоди велика трагедија да су је прва пронашла деца и не знајући о чему се ради, случајно активирала.

Игралиште за мале спортове у српском делу Ораховца је 2000. године изградио УНМИК, како би српској омладини, у време тадашње изолације, побољшао услове живота.  На игралишту се сада, осим српске, играју и ромска и албанска деца чије су се породице, куповином српских кућа, недавно доселиле у српски део града.

Игралиште, у недостатку спортске хале, понекад користе и српска основна и средња школа у Ораховцу, за извођење наставе из физичког васпитања.

***

ТАНЈУГ: „Канцеларија за везу Републике Косово“ у Београду?

ПРИШТИНА – Енвер Хоџај, тзв. министар спољних послова непризнате репубљик косова, тврди да је постигнута сагласност да Приштина у Београду отвори канцеларију за везу која ће носити назив „Канцеларија за везу Републике Косово у Србији“ и да се са тим сагласила и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, пише Коха диторе.

„Ја цитирам оно што је постигнуто споразумом. Прво, обе су се стране сложиле док је госпођа Ештон то потврдила премијеру (Хашиму) Тачију да ће назив канцеларије бити ‘Канцеларија за везе Републике Косово у Србији'“, рекао је Хоџај и додао: „Не кажем да ће то бити амбасада. То ће бити назив канцеларије који ће се употребљавати и у самој канцеларији нашег амбасадора и у свим другим званичним документима”, рекао је Хоџај.

Влада Србије именовала је Дејана Павићевића за официра за везу са Приштином. Приштински медији објавили су раније да ће у Београд као приштински официр за везу доћи Љуљзим Пеци.

***

ТВ МОСТ:
Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић разговарао је у Њујорку с генералним секретаром УН Бан Ки-муном, при чему је истакнуто да је безбедност на Косову и Метохији од изузетног значаја за мир и стабилност у региону и указано на важност мисије УН која делује у покрајини и у коју Срби имају највише поверења…

***

Српска породица из Метохије 1912. године
србска породица са КиМ

***

Борећи се (данас) за Крст Часни ти се бориш за једини прави пут живота, за једну живу истину, и за једини истинити живот… А ко год се за то бори, ако и умре живеће, ако и погине победиће. Св. Николај Жички

***

ТВ МОСТ:

Србија неће одустати од институција на северу покрајине, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин. Укидањем српских институција настао би егзодус преосталих Срба, додао је Вулин…

***

Глас Косова и Метохије:
Не знам шта је горе то што Албанци хоће да провале у манастир или то што владика тражи да се поштују одлуке „врховног суда Косова“. Јел то СПЦ признала независност и институције Косова и то због парчета земље око манастира? а8

***

Генерал Решетников: Руси не могу и не треба да буду веће патриоте од Срба

Директор Института за стратешка питања Русије, генерал Леонид Решетников, изјавио је да је Косово за Русију важно питање, јер је важно Србији, али да Руси не могу и не треба да буду веће патриоте од Срба.

“Русија је више пута изјавила да неће признати Косово пре него што га Србија призна. И ми се држимо тог става. О каквој још политичкој подршци можемо говорити? Ако неке снаге у Србији очекују да ће Русија утицати на српско руководство, које се често није понашало патриотски, онда ћу разбити таква очекивања. Руси не могу и не треба да буду веће патриоте од самих Срба”, рекао је Решетников за Вечерње новости.

***

УСТАЈ СРБИЈО !
– Доста је било ћутања, чекања и повлачења пред издајом.a8

***

И протерани Срби пишу платформу за Космет

ПОДГОРИЦА – Савез удружења расељених са Косова и Метохије у централној Србији и Црној Гори саопштио је данас да припрема своју платформу о Космету, коју ће доставити државном врху Србије, Српској православној цркви и Српској академији наука и уметности.

“Платформа ће бити у духу Устава Србије и Резолуције Савета безбедности УН 1244, а захтеваћемо да је се државни врх придржава у дијалогу са представнцима привремених институција у Приштини и међународним факторима”, рекао је Јовановић.

***

09.02.2013.

***

Члан 305

Ко на противуставан начин покуша да доведе Србију у положај потчињености или зависности према некој другој држави,
казниће се затвором од три до петнаест година.
Признавање капитулације или окупације

Члан 306

Грађанин Србије који потпише или призна капитулацију или прихвати или призна окупацију Србије или појединог њеног дела,
казниће се затвором најмање десет година.a8

***

Србине, Србкињо
Не затварај очи пред патњом ове земље.

Твог Народа и Рода Јер ова земља…
Тако туђа, а тако Твоја, чека Те да је браниш. Да је сачуваш за нека срећнија времена.
Тако непомична и хладна, слана од крви и суза…
Нема пред Тобом, а увек ту за Тебе.
Из те земље си, Србине, поникао и не огреши се о Њу.
Крв која се сливала кроз Њене пукотине данас тече Твојим телом.
Та земља Те је изнедрила, хранила…
По Њој си газио, на Њој си волео и мрзео, на Њој си се смејао и плакао и Она ће Ти пружити последњи загрљај.
Не жмури пред костима што их носи у себи.
Не остај глув за јецаје предака који су на ту земљу спустили свој последњи дах.
Не остави је пусту без свог поколења да утихне.
Јер ништа Ти под овим небом не припада, Србине, као та отета земља.
И ничему и никоме под овим небом Ти не припадаш, Србине, као Њој.
Све може бити другачије:
пријатељи Ти могу постати непријатељи; ближњи Ти могу постати страни;
али та земља ће увек бити иста…
И кад Њено грумење загрми над Твојим телом
Остани јој веран, као што је Она увек верна Теби…
И кад други по Њој газе, певају, смеју се, воде љубав и неке туђе ратове… Она је и тада Твоја.
И све док неба и тла, док је вере и Бога, док је добра и зла,
док је ватре и пепела, док твоје душе, Србине, Србкињо
Она је само Твоја…
Твоја Србија,
Твоје Косово,
Твоја Метохија!
Твоја Рашка Област,
Твоја Војводина!a8
***

Епископ СПЦ позива на поштовање одлука “Врховног суда Косова”?!

Uzurpator Teodosije Hasim Taci

ДЕЧАНИ – Узурпатор трона епархије рашко-призренске  Теодосије јутрос је имао састанак са командантом Кфора немачким генералом Фолкером Халбауером, коме је изразио забринутост због збивања око Дечана и објаснио да читав случај произилази из неспремности општине да поштује такозване законе Косова и одлуке Врховног суда.

Правда се не може делити на улици већ једино у оквиру правних процедура нагласио је узурпатор Теодосије, а преноси Епархија у саопштењу.
“Манастир није никоме узео земљу јер је реч о манастирским имањима која су у време комунизма била национализована, а потом су законски враћена 1997. године. Сада је и Врховни суд Косова то коначно потврдио јер је размотрио сву постојећу документацију”, рекао је Теодосије.

Одлуке ткзв. Врховног суда не могу се оспоравати протестима и претњама јер то води у потпуно безвлашће у коме правда почива у сили, а не у законима, истакао је узурпатор поменутог трона.

***

Какав парадокс, шиптари не поштују одлуку своје „државе“, а Теодосије се на њу позива.
Док су већину наших манастира спаљивали шиптари уз свесрдну подршку НАТО солдата, Теодосије и Сава су се бринули о томе како ће да збаце канонског Епископа уз помоћ истих оних који су буквално палили и жарили на КиМ. Сада је касно господо, да се позивате на међународно право, да позивате државу коју не признајете и која од КиМ бежи јер јој је баласт, да апелујете на шиптаре са којима сте стварали мултиетничку државу Косово и сл.
Ако сте мислили да нећете доћи на ред, онда сте поприлично наивни. Можда би било корисно да се обратите за савете онима из синода који су Вас соколили на непослушност канонском Епископу, можда они имају решење.a8

***

СРБИ НА ОКУП инфо: Игуман Сава Јањић тражи поштовање одлука “Врховног суда Косова” (видео)

sava janjic izdajnik i joe bajden

У својој изјави за новинску агенцију ТАНЈУГ игуман манастира Високи Дечани оптужио је представнике нелегалних институција у Дечанима за насиље и мржњу коју су његови суграђани показали према манастиру Високи Дечани. Игуман Сава напомиње, да је “Врховни суд Косова” донео одлуку којом је потврђено да спорна имовина припада манастиру Високи Дечани, а да његови суграђани, становници општине Дечани, то не желе да прихвате и да од нашег заједничког косовског друштва хоће да направе неко варварско друштво.

Да напоменемо да су монаси манастира Виско Дечани на челу са својим Игуманом Савом Јањићем, само пре неког времена истицали изузетну сарадњу са општинским властима у Дечанима и сами своју лојалност “Републици Косово” потврдили узимањем докумената нелегалних институција на Косову. Изгледа да се времена полако мењају и да та стара љубав није била баш искрена са обе стране.


Линк ка видео изјави агенцији ТАНЈУГ

Уредништво “СРБИ НА ОКУП”

 

***

МОЛИМ ВАС, СРБИ, ВРЕМЕНА ЗА ГУБЉЕЊЕ ВИШЕ НЕМА за СПАС СРБИЈЕ И ЊЕНУ СВЕТЛУ БУДУЋНОСТ! a8

 

***

Ми имамо један мач, а то је молитва Исусова. Речено је: Удри тим мачем невидљиве непријатеље, јер нема моћнијег оружја ни на небу ни на земљи.
СВЕЋА
За све настрадале, погинуле, осакаћене шиптарском крвавом али и домаћом руком … нека доживе на небу оно благостање и живот Божији који нису имали могућности од поменутих неверника да у овоземаљском то и имају !
НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА!

***

земља моја вољена… земља мојих дедова и прадедова.. земља натопљена крвљу и сузама старих мајки од зулума душманина… земља мог кнеза Лазара… земља која вреди више од живота… земља распетога Христа Спаситеља +
a8
КОСОВО ЈЕ СРБИЈА

***

ДАКЛЕ под хитно СВЕСРБСКЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ, ОБАРАЊЕ ВЛАДЕ, СУСПЕНЗИЈА ПРЕГОВОРА И … СВЕСРБСКИ САБОР РАДИ СТВАРАЊА ВЛАДЕ НАЦИОНАЛНОГ СПАСА И обрачуна са страним плаћеницима и домаћим издајницима (по закону и УСТАВУ) из реда световне и духовне власти!
Или то или отцепљење Војводине, Рашке области, југа Србије тј. свођења Србије на „београдски пашалук“ односно ПРОПАСТИ СРБИЈЕ! a8
***

ПРИШTИНA – Северноатланска алиjанса ниjе сагласна да Kосово добиjе своjу воjску и препрека за то су четири земље чланице Aлиjансе коjе до сада нису признале Kосово, рекли су за дневник „Kоха диторе“ високи неименовани званичници НATO-а.

„Kосово може да одлучи да Безбедносне снаге претвори у Воjску Kосова, али такав се корак нимало не би свидео НATO-у. Будући статус БСK jе неjасан и остаjе тема расправа унутар НATO-а“, рекао jе извор приштинског дневника.

Високи званичник НATO-а jе рекао да и они траже пут изласка из садашње ситуациjе, пошто припадници Kфора не могу вечно да остану на Kосову. Mеђутим, према његовим речима, за ову годину наjављена трансформациjа БСK у Воjску Kосова ниjе могућа, без озбира на изjаве високих званичника Kосова.

 

***

10:26 КИМ радио: Турска наставља да подржава КБС

Хашим Тачи је данас разговарао са министром одбране Турске, Исметом Јилмазом о подршци Турске „Косовским безбедносним снагама“ (КБС). Јилмаз је обећао да ће Турска наставити да подржава Косово на путу ка чланству у НАТО-у и помагати им и даље, а састанку је присуствовао и тзв. „министар“ КБС терориста Агим Чеку.

***

10:00 КИМ радио: Дом здравља Грачаница донирао огрев школи у Лапљем Селу

Дом здравља Грачаница, је Гимазији и Економско трговинској школи у Лапљем Селу уступио шест кубних метара дрва, како не би прекидали наставу због хладних учионица.
У згради ОШ “Миладин Митић” у Лапљем Селу, поред ученика од првог до осмог разреда основне школе, наставу похађају и ученици Гимназије и Економске школе.

***

09:30 ТВ Мост: Начелник Косовскомитровачког Округа Раденко Недељковић  
За ТВ Мост Недељковић је рекао да „нигде на свету не постоје светиње које чувају наоружани војници и полицајци као што је то случај на Косову и Метохији и оценио да је то показатељ каква је безбедност у покрајини“.
„Приштина и део међународне заједнице настоје да неутралишу све што подсећа на Србију и српски народ на Косову и Метохију а циљ је стварање велике Албаније“, рекао је Недељковић и позвао Србе да „буду храбри и одлучни, да истрају у својој праведној борби , да се издигну изнад проблема, јер је на овим просторима, како је рекао, опстајао и поред голгота и бројних насртаја који су се кроз историју дешавала“.
Начелник Округа је оценио да „је српски народ на КиМ политички сазрео, то је мудар и одлучан народ који зна шта жели и не тражи ништа што му не припда а то је да буде своји на своме“.
Он је поновио да „Срби на Косову и Метохији траже од Кфора, Еулекса и КПС-а да гарантују безбедност свим грађанима у покрајини без обзира на верску и националну припадност“.
„То није случај јер Кфор и Еулекс акитивно спроводе и реализују једнностраних одлука Приштине и једино њихово интересовање је како ће успоставити границу између КиМ и централне Србије. То потврђују и најновији додађаји у покрајини, подсетио је Недељковић и оценио да Кфор и Еулекс олако прелазе преко кривичних дела која нису расветљена“.
Он је додао “да нико на се северу Косова не заговара наоружавање цивила ни припадника Цивилне заштите „и подсетио да јужно од Ибра постоје формације које носе оружје“.
„Срби немају поверења у ту формацију за коју се планира да прерасте у војску Косова јер је чине углавном бивши припадници ОВК, који су починили најтежа кривична дела „, рекао је Недељковић и нагласио да „Кфор и читава светска јавност мора да разуме Србе ако се самоорганизују и брани“.
„Нико од нас не жели немире, ми смо за мирна и одржива решења , а екцеси и дестабилизација стања одговарају Приштини“, рекао је начелник Косовскомитровачког Округа.

***

Глас Косова и Метохије:

Срамота је преговарати о својој земљи са злочинцем попут тачија! a8

***

Никад Граница са Косовом и Метохијом:

ДАЧИЋУ ПОКАЖИ ЈАВНОСТИ АКО СМЕШ ОРГИНАЛНА ДОКУМЕНТА ДОГОВОРА СА ШИПТАРСКИМ КРВОЛОКОМ!

Иницијатива Никад граница са Косовом и Метохијом, упозорава јавност да је човек који је умислио да је мали Де Гол, а у ствари је велики КВИСЛИНГ, а зове се Ивица Дачић, на последњим преговорима са крволоком Тачијем, уз одобрење целе Владе Србије коју данас сачињавају све сами Јахачи Апокалипсе, и Томе Мастер Николића, договорио распуштање
локалних структура власти, и организовање нових локалних избора по шиптарским законима! Да би „продаја“ Србима, на шта упозоравамо, прошла, изборе треба да организује и спроведе ОЕБС!

Е НЕЋЕ МОЋИ, КВИСЛИНЗИ!

СВИ НА СРЕТЕЊСКИ САБОР! СПРЕЧИМО РЕАЛИЗАЦИЈУ ИЗДАЈЕ!

logo_nikad-granica

——————-

08.02.2013.

***

Српска историја:

Краљица Јелена Анжујска  Грачаница

08. фебруара 1314. године, умрла је Краљица Јелена Анжујска, жена Краља Уроша I Немањића и мајка Краља Драгутина и Краља Милутина. Упамћена је као прва жена ктитор у Србији (задужбина манастир Градац), прва српска краљица коју је црква прогласила светитељком и прва жена владара којој је написано житије.

На слици: Краљица Јелена Анжујска, фреска из манастира Грачаница

***

ВЕСТИ: Албанци, Американци и Немци “интеграцију” ће покушати силом, а Београд ће све то мирно посматрати

Грачаница и Америка

Ускоро следи примена договора о регистарским таблицама и личним документима и укидање такозваних паралелних институција. У наредним данима Београд ће морати да одговори на још два болна захтева.

Од премијера Србије је, наиме, затражено да са Космета, посебно са севера, одмах повуче 300 полицајаца који још примају плату од МУП-а Србије. Тражи се да они, без обзира на то што су рођени на Космету и ту живе, “нестану” са тог простора.

Од Србије се тражи и да расформира и Цивилну заштиту на северу Космета која, посебно након појављивања неколико њених чланова у Грачаници, постаје трн у оку и Приштини и Бриселу.

Иако север још није “интегрисан” већ се најављују и судски процеси против Срба који су учествовали у рату на Косову. Према незваничним информацијама, у Приштини је већ припремљено више од 1.000 оптужница.

Кфор “врбује” Србе

На северу Космета уочљиво је присуство официра Кфора са ознакама ЛНТ који су задужени за контакт са локалним становништвом. Неки од њих већ закупљују куће у Лешку, Лепосавићу и Зубином Потоку. Наводно већ прикупљању обавештајне податке и “врбују” Србе у селима за сарадњу. Неки верује да раде за Тачија.

Шта је Дачић прећутао

Од Дачића је затражено да распусти садашње скупштине општина и подржи формирање привремених већа, а да се потом распишу нови избори по законима Приштине.

– Дачић је већ изјавио да ће то бити српске институције, јер ће их формирати Срби, али је прећутао да неће бити институције државе Србије већ тзв. државе Косово – подсећа извор “Вести”.

***

13:23 СРБИН инфо: Високи Дечани под опсадом, капија манастира затворена први пут после 13 година

Манастир Високи Дечани блокиран снажним снагама полиције и Кфор-а због претњи руководства општине Дечани и екстремних група да ће протестовати испред манастира због одлуке Врховног суда Косова да потврди имовинска права тог манастира.

Група локалних Албанаца из Дечана пробала је јутрос на силу да уђе у манастир Дечане, а у томе их је спречио италијански КФОР који обезбеђује манастир.

——–

БЕТА
Полиција: Није било протеста у Дечанима

ПРИШТИНА, 8. фебруара 2013. (Бета) – Полиција Косова демантовала је у петак да је у Дечанима одржан протест и додала да је спречила организаторе протеста да на зидине манастира Високи Дечани поставе плакате.
Организатори протеста поставили су плакате на километар од улаза у манстир.

Полиција Косова је саопштила да је на време предузела све потребне мере да би онемогућиа инцидент и обезбедила ред и мир у Дечанима.
„Неки медији су објавили да је у Дечанима било протеста, али га у том граду није било“, указује Полиција Косова у саопштењу.

 

***

ДА СЕ ПОДСЕТИМО:

Зашто су Дечанци тајно (а уствари јавно) признали “републику Косово” и прихватили документа фашистичке творевине?

за ФБР уредник Биљана Диковић , 31.05.2012.

извор за истраживање на шиптарском сајту била је вест од 31.05.2012. са ФБ странице ФБ Глас Косова и Метохије

Могуће је да се страним окупаторима жури са завршавањем посла око признавања тзв. “Р. Косово” па желе да на овај начин покажу јавности у Србији да Тачијеву творевину признају и монаси, дакле да режим из Београда стави тачку и призна.

Други разлог је припрема за прогнање са КиМ свих оних који нису прихватили документа монструозне творевине. Тачијеви терористи нису могли да прогнају оне који нису узели документа, јер би тиме морали да прогнају и своје послушнике – дечанске узурпаторе и попове улизице. Сада када су лажни Дечанци и попови завршили овај посао тачијевци могу да протерају без много галаме све остале.

фото: КОХА

Међу новопротераним могу се наћи и малобројни монаси канонске Епархије рашко-призренске који признају владику Артемија. Ако они буду протерани са КиМ. то значи да на простору јужне покрајине остају само Теодосијеви расколници, сервилни режиму. То је ситуација слична као на простору БЈРМ где је комунистичка МПЦ одвојила народ од Српства и Цркве и од њега направила масу којом може да се манипулише. 

фото: КОХА

Није претерано ако кажемо да, ако се на овај начин угуши канонска Црква на КиМ, нестаће и Срба и Српства и народ ће постати КОСОВАРИ.

*******************************************************************************************************
ТЕКСТ СА КОХА.НЕТ САЈТА :

Дечани 31 мај – Особље манастира Дечани у четвртак је признало Републику Косово пријављујући се за документа држављанства Косова. Пет од 14 званичника Mанастира Дечана дошли су до Канцеларије за цивилне регистрације. У подне су отворили врата Општинског центра Цивилне регистрације у Дечанима и аплицирали за документе Републике Косово, јавља коресподент “Коха Диторе”.

Први на листи је отац Сава Драгутин Јањић, а за њим иду Дејан Ширко (Лука), Језекиљ Стакић, Слободан Милинковић (Исаија), и Саша Тимшић (Серапион). Примљени су од председника општине Дечани Расима Сељманаја, који им је пожелео добродошлицу, позвао их да се осећају слободно у њиховој општини и држави.

Отац Сава Драгутин Јањић није желео да говори за медије и по новинским изворима они су тражили да њихова регистрација буде без присутства медија.

(Текст је буквално преведен без икаквог нашег додавања и коментара осим у заградама где смо навели монашка имена новопечених “држављана Косова”)

***

11:46 Срна

Срамота: Србима јужно од Ибра утростручени рачуни за струју

Србима јужно од Ибра стигло је упозорење од Косовска енергетска корпорација (КЕК) да уколико планирају да наставе да користе њене услуге, морају потписати уговоре о исплати дуга насталог у периоду од уласка Мисије УН до једностарног проглашења независности Косова 2008. године. У односу на децембарске износе, Србима рачуни за јануар у просеку су утростручени!

kosovo-ap_f
Срби протествовали против нереалних захтева Косовске енергетске корпорације

„Упозоравамо вас да одете до најближе експозитуре КЕК-а и склопите Уговор о отплати дуга“, наводи се у упозорењу, којим се потрошачима прети да ће, уколико не склопе споразум, бити искључени и предати у надлежност суду. На рачунима који се редовно достављају, Срби, према званичној евиденцији, треба да плаћају дуг који достиже суму од 3.500 до 15.000 евра.

Самоопредељење: КЕК је криминална групација

Чак и албански покрет „Самоопредељење“ упозорава да је Борд директора КЕК-а „криминална групација која се богати на рачун грађана“.

„Упозоравали смо на несагледиве последице криминала у КЕК-у. Високи рачуни за јануар потврда су да се борд те агенције богати на рачун грађана и сиротиње. Утростручили су износе рачуна за јануар иако на Косову више од 60 пунолетних грађана не ради нити има средстава за голу егзистенцију“, наводе лидери „Самоопредељења“.

Износи дуга су, према општем уверењу преосталих Срба, „наштимовани“, јер албанска домаћинства у рачунима немају клаузулу „стари дуг“, пошто им је КЕК, дан после једностраног проглашења независности, опростио дуговања.

„Ово је нови ударац Србима. Не знам шта је мотив, али верујем да се КЕК користи ситуацијом да предупреди техничке преговоре у вези са енергетиком између Београда и Приштине и наметне као једно од питања измирење дугова“, каже за Срну Илија Стевановић из Грачанице.

Срби сматрају да је КЕК смишљено дао ултиматум да би државу Србију натерао да преузме обавезу да у оквиру „пребијања“ дуга плати фиктивне износе – у супротном српска домаћинства јужно од Ибра трпеће несагледиве последице.

„Ово је последица најаве да ће српским домаћинствима на северу Косова бити опроштен део дуга. КЕК-у и косовским институцијама преостало је да се намире утеривањем непостојећих астрономских износа“, каже Милорад Столић, такође, из Грачанице, стављајући на увид рачун у износу од 7.238,45 евра на име старог дуга.

Посланик у тзв. „Привременом косовском парламенту“ Горан Маринковић, уз оцену да Срби јужно од Ибра плаћају цену и трпе последице бриселских договора, каже да је званично затражио да се из рачуна уклони колона „стари дуг“ и повуче упозорење које је КЕК доставио српским потрошачима.

„Нико из КЕК-а, а ни сам министар за енергетику у Привременој влади Косова није знао шта да одговори. Уредбом о формирању КЕК-а јасно је речено да та компанија почиње од салда нула и без дугова насталих пре њеног формирања“, каже Маринковић, који напомиње да је врло извесно да ће хиљаде спрских домаћинстава остати у мраку уколико се не стави ван снаге одлука о обавезном измирењу старог дуга.

Оно што је поуздано да ће највише трпети сеоска домаћинства и социјално угрожене категорија, те да више од 80 одсто српских домаћинстава нема могућности да плати рачуне у којима се наводи „од ока“ исписан износ старог дуга.

***

КИМ радио КФОР: Северу потребан неометан рад полиције (видео)

Представници КФОР-а још једном су поновили да су КФОР, ЕУЛЕКС, Косовска полиција и Косовске безбедносне снаге организације које имају овлашћење да носе оружје на Косову.

“Сваки појединац или група која складишти, транспортује или носи оружје без дозволе сматра се потенцијалном претњом безбедном и сигурном окружењу”, казао је портпарол КФОР-а Уве Новицки и додао да се то, између осталог, односи и на припаднике Цивилне заштите.

Уколико КФОР, према његовим речима, примети наоружане особе које на било који начин прете да угрозе сигурно и безбедносно окружење, међународне снаге су у потпуности овлашћене и способне да брзо и одлучно реагују.

Портпарол КФОР-а је додао да ће представници те војне мисије учинити све, да заједно са одговорним лидерима Срба са севера Косова, допринесу сигурном и безбедном окружењу.

***

07:35 ТВ Мост: ЕКСПЛОЗИВНА НАПРАВА ИСПОД АУТОМОБИЛА У КМ

У јакој експлозији која се догодила рано јутрос у северном делу Косовске Митровице оштећен је један путнички аутомобил, чији је власник косовски Србин…

bomba_ispod_automobila_d.j__velika

Експлозивна направа највероватније је била подметнута под аутомобил који је био паркиран у једној од централних градских улица, а од салине експлозије оштећен је и локал испред којег је возило било паркирано. Делови оштећеног аутомобила могли су се видети растурени у пречнику од 50 метара. Инцидент се догодио у 02:30, експлозија је била веома јака и могла се чути и у супротном делу града.
На лице места одмах су изашле екипе косовске полиције које су са жутим тракама осигурале место, а у непосредној близини могли су се видети и припадници Кфора.

Власник возила је косовски Србин Д.Ј. из Косовске Митровице и ово није први напад на његову покретну и непокретну имовину.

Недавно је непознати нападач хицима из аутоматског ватреног оружја изрешетао радњу за продају “Форнети” пецива чији је он власник.

У последњих неколико дана ово је трећи бомбашки напад у северном делу Косовске Митровице. Претходно је бачена бомба у насељу Три солитера која је начинила материјалну штету а у бомбашком нападу пре пар дана у Бошњачкој махали је повређено двоје српске деце. Косовска полиција до сада није успела да пронађе виновнике ни једног од ових инцидената.

***

ЛОКАЦИЈА "ИНЦИДЕНТА" ....

ЛОКАЦИЈА “ИНЦИДЕНТА” ….

07:30  Косовска МитровицаU Sutjeskoj ulici koja vodi ka bolnici zapaljen je automobil vlasnika Dimitrija Mikija J. Inace on je vlasnik i prodavnice forneta koja na svu srecu nije pretprpela materijalnu stetu.”

04:20 M. М.  negde prema bolnici u bosnjacku nije a gde tacno neznam.

               Pa ja sam u bolnici i stvatno se culo jako ali neznamo gde..”
02:45  Сутјеска улица. Ту негде између Лорда и Ел дорада.

02:40 Ово као ТНТ да је, земљу тресе јбт!

02:39  ТРИ ВОЗИЛА КПС упутила су се према бошњачкој махали, као да су чекали, одмах су се појавили преко моста после експлозије

02:38 ДА ЈАКА КАО ДА ЈЕ ИЗ ПРАВЦА СУВОГ ДОЛА И ТО БАШ ЈАКА

02:37 Косовска Митровица

Управо се чула јака експлозија у Косовској Митровици, за сада немамо информације.

косовска митровица

————-
ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

07.02.2013. ВАНРЕДНА ВЕСТ: СНП НАШИ – РОСУ спремају напад на трафо станицу Валач у Звечану

2 replies »

  1. Ruski general gresi, kad kaze da Rusi ne treba da budu veci Srba od Srba. Oni treba to da budu – veci Srbi od danasnjih srpskih drzavnika, jer su u vreme Jeljcina odbili da pomognu srpske rodoljube, te su na vlast dosli izabranici Zapada. U slucaju rata protiv Rusije, Srbi bili jedini ruski saveznici u Evropi – zato treba da budu veci Srbi od Srba.

    Свиђа ми се