Биљана Диковић

Измишљени топоним "Прешевска долина" или Бујановац иде у Велику Албанију?


Измишљени топоним „Прешевска долина“ или
Бујановац иде у Велику Албанију?

Албански Демократски фронт за национално обједињење, са седиштем у Тирани, затражио је у петак да тзв. Прешевску долину, југ централне Србије, „САД одузму од Србије тако што ће је прогласити својом прекоокеанском територијом по принципу Панамског канала“. На ову идеју одмах су реаговали бујановачки Срби, који су последњих година жртве агресивне албанизације српске општине Бујановац, пишу београдске Вечерње новости. Измишљени топоним „Прешевска долина“ за Србе је претња, јер означава губљење српске територије. Овај термин треба избацити из политичког речника и медија“, каже доктор Миле Стојановић.

 10. 02. 2013. Вечерње новости, Вести, фото: Бета, за ФБР уредник Биљана Диковић

presevo-albanci-protest_520x32011Недавни протести Албанаца у општинама Пчињског округа 

Ово је само још један политички напад на српски народ у Бујановцу, који албански националисти жели да угради у пројекат Велике Албаније. Албанци из Приштине и Тиране желе да Бујановац отму од Србије и припоје Косову и Албанији. Ми из Покрета за општину Бујановац годинама упозоравамо на овакве тенденције, али у државноиј власти нас нико не чује„, каже за Вечерње новости доктор Миле Стојановић, лидер бујановачких Срба, који ових дана у Београду покушава да дође до председника Томислава Николића и премијера Ивице Дачића.

Појам Прешевска долина је измишљен

Измишљени топоним „Прешевска долина“ за Србе је претња, јер означава губљење српске територије. Овај термин треба избацити из политичког речника и медија“, каже доктор Миле Стојановић.

Као илустрацију тенденција челници Покрета за општину Бујановац нуде изјаву председника општине Јунуза Муслијуа да „Срби неће имати ништа против да живе у тој новој албанској држави“.

Ми смо написали петицију, коју је потписало 7.500 Срба. Ако се држава Србија не супротставља албанском сепаратизму, нека се онда изврши подела општине Бујановац на српски и албански део. Имали смо слично искуство са Прешевом осамдесетих, када смо тражили да се направи српска општина Источно Прешево. Та идеја није прихваћена и Срби су протерани из Прешева. Сада губимо и Бујановац“, упозорава Ранђел Вељковић, члан српског покрета.

Бујановац је градско седиште општине у Пчињском управном округу у ком се не зна тачан број становника, јер су Албанци 2011. бојкотовали попис. За разлику од Срба, из општине се трајно исељава много Албанаца и Рома. Албанци у житеље урачунавају и оне који су се трајно иселили у Гњилане и околину. Тако, на пример, у селу Зарбунце, живи само један Албанац, а на албанској изборној листи их има чак 1.400. Албанске странке праве гласачке листе тих „невидљивих људи“ обезбеђујући лажну већину у Бујановцу.

Пропала привреда

Током деведесетих општина Бујановац је доживела привредни раст. Села су оживела, пољопривреда кренула, отворене су фабрике воде, изграђено је вештачко језеро и отворен конак манастира Прохор Пчињски. У међувремену, фабрике су се нашле у кризи, а Прохор Пчињски је затворен и запуштен. У њему је радило 70 људи. Гашењем конака и туризма на језеру угрожена је егзистениција 4.000 Срба у околним селима.

Албанци су уз прећутну сагласност Београда добили власт у општини и прилику да владају Србима, иако смо ми већински народ. Тражили смо 2011. ванредни попис у Бујановацу, да се докаже да су Срби у већини, али нам тај захтев у Београду није одобрен. Поднели смо кривичну пријаву због фалсификовања и крађе пописне документације, али се ништа није догодило. Албанци несметано врше албанизацију и Србима ускраћују грађанска права„,  тврди Ранђел Вељковић.

„Ми Срби смо некада у општинској власти имали 18 одборника, а данас 11. Наша предузећа су некада добијала кредите и дотације, а сада је из разних фондова уложено 220 милиона евра само у фирме које припадају Албанцима. Срба нема на локалној албанској телевизији, немају право на јавне натписе на ћирилици, али зато Албанци имају право да јавно истичу заставу стране земље Албаније. Државна власт и српске странке у коалицији са албанским нас Србе запостављају. Тиме се ствара атмосфера опште бесперспективности, што може да изазове исељавање Срба из Бујановца„, упозорава др Миле Стојановић.

2 replies »

 1. Поред Бујановца ,Прешева и Медвеђа полако улази у те канџе.Нажалост у овој општини се Србин на власти од 2000.године али спроводи исту политику.Он је на власти са Албанском партијом за демократско деловање, док су на другој страни све Српске партије у опозицији.Владавину овог човека карактерише изузетно висок степен корупције и криминала.По документацији којим се располаже штета по општински буџет је око 1.8 милијарди евра.
  Постоје школски примери корупције, путеви су рађени а да не постоје, скоро све инвестиције су рађене без основних папира, грађевинске дозволе скоро да не постоје.
  Овде је председник све, води инвестиције, налази извођаче, плаћа, оверава радове.
  По тужилаштвима има око 30 врло озбиљних кривичних пријава.Ове пријаве неколико година стоје у тужилаштвима у Лесковцу.
  Све институције су пре неколико године о томе обавештене.
  Кажу чувају га велики играчи да не би он пропевао.Скандал за јужну Америку.
  Ја сам највише институције о томе обавештавао а оне су му враћале папире а онда је он судовима подносио приватне тужбе, онда су поједине судије без мог саслушања доносиле пресуде за надокнаду штете већ на првом рочишту.
  Брука, да неможе већа да буде.Сви о томе ћуте.

  Свиђа ми се