Биљана Диковић

Тајни затвори у Хрватској и Босни (2): Иживљавања у бази Орао


Тајни затвори у Хрватској и Босни (2): Иживљавања у бази Орао

Лондонски „Гардијан“ обелоданио је да су тајни затвори ЦИА постојали у чак 54 земље света, укључујући и већи број држава Балкана. Сем Албаније и Румуније, са ЦИА су сарађивале по овом питању и државе бивше СФРЈ – БиХ, Хрватска и Македонија.

 

09.02.2013. Вести, за ФБР приредила Биљана Диковић

Возило НАТО у близини базе Орао код Тузле

САКРИЛИ ЗЛОСТАВЉАЊА: Возило НАТО-а патролира у близини базе Орао код Тузле

Србија „прикривени непријатељ“

Професор на Факултету безбедности из Београда, Зоран Драгишић каже да Србија није била укључена у тајне акције ЦИА, али не зато што су власти у Београду то децидно одбиле већ зато што се Америка и даље понаша према Србији као „прикривеном непријатељу“. Драгишић ипак не очекује ескалацију радикалног исламизма на овом простору.

– Верујем да исламска мрежа делује по свом плану и да се неће у већој мери бавити Балканом уколико то нису планирали. Међутим, верујем да ће владе и политичари земаља које су дозволиле отварање тајних затвора ЦИА имати проблема због тога – закључује Драгишић.

Случај из Македоније

Описујући догађаје у Македонији, а посебно затварање и мучење немачког држављанина Каледа
Ел-Масрија, „Гардијан“ наводи да је овај муслиман после 23 дана проведених на тајној локацији у Скопљу пребачен на аеродром где су га „преузели“ агенти ЦИА.
Они су га скинули голог и жестоко претукли док су македонски полицајци стајали по страни.

„Затим су га дрогирали и пребацили авионом у Кабул, у тајни затвор под именом Слана јама. Тамо је био везан за зид, шутиран и ударан рукама, мучен… Пуштен је без било каквог објашњења“, обелодањује „Гардијан“.

У извештају до кога је дошао овај недељник наводи се да је у Албанији регистрован најмање један тајни лет авионом типа галфстрим са регистарским бројем Н982РК који је слетео у Тирану, а долетео директно из Авганистана, а превозио је агенте ЦИА са заробљеним припадницима Ал Каиде.
Слични летови су забележени и у Хрватској и Босни.

Тако се наводи тајни лет авиона под бројем Н313П-Н4476С, који је полетео из Картума у Судану, а слетео на аеродром у Дубровнику, 23. априла 2005, да би два дана касније наставио пут према САД. Овај лет је регистрован под бројем Н85ВМ, а извела га је компанија Ричмор авијешн, фирма која је водила операције ЦИА у премештању ухапшених исламиста.

У Босни су сем тих забележених летова евидентирана и два тајна затвора смештена у америчке базе код Сарајева и Тузле.
У извештају се наводи и да су италијански карабинијери из састава мировних снага у Босни негде око 25. септембра 2001. ухапсили Нихада Карсића и Алмина Хардауса, а затим их одвели у базу Орао, код Тузле, где су држани у тајном затвору.

„Тамо су често пребијани, вербално малтретирани, скидани до гола, ускраћивани су им храна и сан, фотографисани су у нехуманим условима у којима су их држали“, стоји у извештају који преноси Гардијан.

Члан експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма, Џевад Галијашевић истиче да га постојање тајних логора ЦИА у БиХ пуно не изненађује, пошто је доказано да је у акцијама од 11. септембра 2001. године учествовало више „држављана БиХ“ који се сада и званично процесуирају.

– Много опасније је што Американци и даље у Босни имају активне кампове за обуку „подобних муџахедина“ које користе у ратовима које воде на Блиском истоку, али и да би и даље држали под тензијом простор Европе пошто за њих процес дефинисања граница Балкана још није завршен – каже Галијашевић и додаје да постоје бројни докази да је управо Хрватска била главна држава преко које су муџахедини стизали у Босну.

– Отуда је и сасвим логично да Хрватска има дупло више документације о муџахединима него Босна – тврди Галијашевић. 

 

 

———–

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Тајни затвори у Хрватској и Босни (1): Балкан на мети због логора ЦИА