ГЕОПОЛИТИКА

Да није Хитлер напао СССР – то би у јуну 1941 учинила Британија!


Британија би у јуну 1941. напала СССР – да је изостао Хитлеров удар

Факти 25.01.2013.

ДВА ДАНА ПРЕ ПОЧЕТКА ХИТЛЕРОВОГ НАПАДА –

НА СТАЉИНОВОМ СТОЛУ СЕ НАШАО УПОЗОРАВАЈУЋИ ИЗВЕШТАЈ ИЗ ЛОНДОНА

  • Черчил се спремао да бомбардује налазишта нафте у Бакуу. Совјетском Савезу је то тада био једини извор снабдевања нафтом 
  • Лондон није хтео да бомбардује Баку кад Немачка нападне СССР. Јер, чак ни кад су Немци веома успешно наступали у првим месецима рата – Енглези нису бомбардовали Баку
  • Значи – спремали су се за бомбардовање у случају да Хитлер није напао Совјетски Савез. За случај да развој односа на релацији Берлин-Москва остане миран 

Пише: Николај Стариков

ПОЛУИСТИНА је страшнија од лажи. Извуци једну чињеницу, прећути другу. Тако можеш да утичеш на јавно мњење. Управо тако раде и „дестаљинизатори“.

Они шире текстове обавештајних извештаја совјетске обавештајне службе у којима се говори о агресији коју је Хитлер припремао. Машу тим текстовима и оптужују Стаљина за све и свашта.

Док остале текстове извештаја наше обавештајне службе… једноставно не објављују.

Тако се искривљује историјска истина.

Наша обавеза је да је обновимо.

Један такав извештај је објављен у зборнику „Агресија. Документи Спољне обавештајне службе Руске Федерације 1939-1941 са којих је скинута ознака поверљивости“ (Рипол-Класик, Москва, 2011, стр. 488). Управо тај извештај показује колико је ситуација у јуну 1941. године била тешка и компликована.

Два дана пре почетка Хитлеровог напада – на Стаљиновом столу се нашао материјал из кога се видело да се Велика Британија спремала да нападне СССР.

Черчил се спремао да бомбардује налазишта нафте у Бакуу. Совјетском Савезу је тада то био једини извор снабдевања нафтом.

Дакле: да нас није напао Хитлер – напао би нас Черчил…

Ево тог извештаја који се нашао пред Стаљином:

„СТРОГО ПОВЕРЉИВО

       Информација из ЛОНДОНА (уз скраћивања)

20. VI 1941. г.

       …Енглези појачавају припреме за бомбардовање Бакуа. 16. јуна под председнишвом Черчила одржано је редовно заседање комитета за одбрану Империје на којем се разматрало питање о начину прекида снабдевања Немачке нафтом. У свом говору Черчил је инсистирао на што скоријем завршетку свих припрема за бомбардовање Бакуа, што је на основу мишљења „___“ тренутно једна од његових „фикс идеја“. На том заседању Черчил је питао Бивербрука за мишљење о овом питању.

       Бивербрук је неодређено одговорио да му се чини да је „Кавкаска шема тренутно веома удаљена“. У разговору са „___“ „___“ окарактерисао је своју шему као „потпуно идиотску“ будући да је знатно лакше, једноставније и сврсисходније бомбардовати залихе нафте, фабрике за производњу синтетичке нафте и сл., које се налазе у непосредној близини Енглеске, тј. у Немачкој.

       На основу предлога „___“ комитет је усвојио одлуку о великом бомбардовању Хелсенкирхена, иако су на инсистирање Черчила команданту индијске армије истог дана начелници штабова упутили следећи телеграм под бројем 130: „Развој совјетско-немачких односа може за нас бити од искључиве користи, због тога треба да будемо спремни за бомбардовање нафтних и прерађивачких капацитета у Бакуу уз минимално кашњење. У вези са тим предлажемо вам да дате инструкције команданту у Ираку да заједно са командантом авијације у Ираку и у сарадњи са командантом авијације на Блиском Истоку обаве све административне припреме за ту операцију, укључујући све захтеве за проширења и побољшања изабраних слетно-узлетних површина. Вероватни обим напада биће једнак интензивној операцији у трајању месец дана са две ескадриле бомбардера „Велингтон“ и два бомбардера типа „Бланхајм“ који би оперисали из Мосула“.

Обратите пажњу: „Развој совјетско-немачких односа може за нас бити од искључиве користи, због тога треба да будемо спремни за бомбардовање нафтних и прерађивачких капацитета у Бакуу“.

О каквом току „развоја односа“ говоре Енглези? О нападу Хитлера на СССР? Не!

Лондон није хтео да бомбардује Баку кад Немачка нападне СССР. Јер, чак ни кад су Немци веома успешно наступали у првим месецима рата – Енглези нису бомбардовали Баку.

Engleska Rusija

       Значи – спремали су се за бомбардовање у случају да Хитлер није напао Совјетски Савез. За случај да развој односа на релацији Берлин-Москва буде миран – Лондон се спремао да месецима да бомбардује територију наше земље. 

Ево шта треба памтити! Ево шта треба знати!

Реците, да ли бисте поверовали у искреност Черчила који се већ 22. јуна 1941. године додворавао и тврдио да симпатише СССР, да сте знали ово што је тада знао Стаљин?

И како бисте оценили вероватноћу Хитлеровог удара, знајући да се у Лондону уз „минимално кашњење“ спремају за напад на нафтне и прерађивачке капацитете СССР, само зато што рат Русије и Немачке неће почети?

Превео: Горан Шимпрага