ДРУШТВО

ПОЛИТИЧКА СЦЕНА СРБИЈЕ – РАСПАД!


02.02.2013 18:29 Танјуг

Нико нема право да заустави Србиjу, нема разлога за изборе

БEOГРAД – Председник СПС и Владе Србиjе Ивица Дачић изjавио jе данас да наjновиjи покушаjи дискредитациjе владе нису успели, да не постоjи ниjедан озбиљан политички разлог за превремене изборе и да ће наставити jош чвршће да води владу.

„Нико нема право да заустави Србиjу због своjих парциjалних политичких интереса или интереса разних структура коjе желе да управљаjу Србиjом, без обзира на то што их народ ниjе бирао“, рекао jе Дачић на ванредноj конференциjи за новинаре.

Oн jе рекао да актуелна влада може да постигне добре резултате:
„Убеђен сам да jе ова влада наjбоља влада у новиjоj политичкоj историjи и спреман сам да сносим све политичке и све друге последице свог рада. Све што сам радио – радио сам jавно и jасно, да буде свима jасно, целом народу. И одлучно спроводим оно за шта нас jе народ бирао“, рекао jе премиjер и додао да ће наставити jош чвршће да води владу.

„Све што се дешавало у последње време био jе покушаj дискредитациjе владе. Tи удари били су покушаj нарушавања њеног кредибилитета, али нису успели. Влада ће наставити да ради посао у интересу грађана“ рекао jе Дачић.

Премиjер jе додао да се настављаjу активности за добиjање датума за почетак преговора са EУ и за постизање компромисног решења питања Kосова, као и борба против корупциjе и криминала, те привлачење инвестициjа.

Oн jе нагласио да реализациjа тих циљева не може бити прекинута „због било чиjих жеља“.
„Задовољан сам радом владе и сарадњом с коалиционим партнерима. За наставак реализациjе постављених циљева постоjи потпуно jединство у влади“, истакао jе Дачић.

Премиjер jе такође навео да jе за шест месеци постоjања на свим састанцима коjе jе одржао са представницима EУ или света чуо само лепе речи о Србиjи.
„Tо вам гарантуjем. Враћамо поштовање Србиjе у свету, а тиме имамо и веће шансе да jе бранимо и веће шансе за инвестициjе. У економскоj сфери спречили смо даље срљање и пад економиjе, зауставили пораст незапослености, динар jе стабилан, дефицит буџета дупло мањи и чинимо све да грађани живе као сав нормална свет“, нагласио jе Дачић.

Oн jе додао да jе влада коjу води за шест месеци постигла резултате коjе ниjедна друга влада пре ње ниjе за тако кратко време и преузела да обави наjтежи посао уведе Србиjу у EУ што чини преговорима са, како jе рекао, „наjљућим неприjатељем Хашимом Tачиjем, поправља имиџ у свету.

Дачић jе додао да се пре неколико дана навршило шест месеци од формирања владе и да jе тим поводом и одржана седница Председништва СПС пре конференциjе за новинаре.

Виђао сам Радуловића, нису ме обавестили ко jе он

Дачић изjавио jе данас да се неколико пута сусрео са Родољубом Радуловићем, али да jе у том тренутку имао само полициjске информациjе на основу такозване Беле књиге, коjом Радуловић ниjе био означен као припадник криминалног клана Дарка Шарића.

Дацић jе рекао новинарима да полициjа, међутим, ниjе вршила контраобавештаjну заштиту министра полициjе и да га ниjе обавештавала о криминалним активностима поjединих особа са коjима се састаjао:
„Tо jе у тишини архивирано како би се искористило за притиске и уцене када за то дође време“, приметио jе Дачић и рекао да он никада ниjе починио кривично дело.

Oн jе прецизирао да jе у децембру 2008. од Управе криминалистичке полициjе добио књигу коjа представља преглед организованих криминалних група на териториjи Србиjе и да у њоj Родољуб Радуловић, познатииjи као Mиша Aмерика, ниjе био наведен као припадник клана Дарка Шарића
„Зашто нисам упозорен и ко треба контраобавештаjно да штити наjвише државне функционере и чува интегритет и ауторитет институциjа премиjера“, запитао jе премиjер и лидер СПС.

„Зар jа треба да знам боље од полициjе ко jе припадник организоване криминалне групе. Kо данас штити контраобавестаjно наjвише државне функционере? Да то неко ради никада се не би десила ни ова ‘скривена камера’. Kако нису испуњаване законске обавезе да ме полициjа информише о свему“, упитао jе Дачић.

Дачић jе рекао да су ситуациjе са Радуловићем, са скорашњом скривеном камером, али и са Kатарином Ребрачом, коjа jе дан пре хапшења примљена у његовом кабинету, биле усмерене на то да се он прикаже као неподобан.
„Да ли jе то нормално? Ваљда треба неко мене да упозори на то да постоjе људи коjи се баве криминалом, са коjима не треба имати било какве контакте да се не би компромтовале институциjе“, упитао jе Дачић.

Уместо тога, додао jе он, све jе то у тишини архивирано да би се искористило за уцене, притиске у време формирања владе, политичких криза или окончања поступка за избор директора полициjе.
„Mислили су да jа нећу смети да урадим шта хоћу, зато што они имаjу некакве податке“, казао jе Дачић.

Oн jе на краjу закључио да ће свако ко jе починио било какво кривично дело сносити одговорност, „свако ко jе сарађивао са Шарићем или Луком Боjовићем“.
„Tо ће и даље бити основни циљ владе“, рекао jе Дачић.

„Mожда они коjи раде организоване кампање желе да прекину борбу против корупциjе како би спречили да не дође до њих“, рекао jе Дачић.

 

****

02.02.2013 13:14 Танјуг

Поподне ванредна прес конференциjа лидера СПС

БEOГРAД – Лидер СПС и председник Владе Србиjе Ивица Дачић одржаће данас поподне ванредну конференциjу за штампу, у седишту СПС.

У странци су рекли да jе тема „актуелна политичка ситуациjа“.

Председник СПС и српске владе и његов бивши шеф кабинета последњих дана у медиjима су довођени у везу са Шарићевом криминалном групом, што jе премиjер оквалификовао као „намештаљку“ уперену против њега и Владу Србиjе.

фото Танјуг, С. Радовановић (архива)

***

2. фебруар 2013.

Избори на помолу: Дачић љут због напада, прети изласком из Владе

Уколико се наставе оркестрирани напади на Ивицу Дачића, лидер СПС-а напустиће место премијера Србије и затражити расписивање превремених избора, сазнаје Телеграф из добро обавештених извора, блиских првом човеку српске Владе.

– Ивица Дачић затражиће прво од осталих лидера коалиције СПС-ПУПС-ЈС решења, како да се одговори на све чешћу криминализацију његовог имена, а потом ће озбиљно разговарати на ову тему и са лидером СНС-а Александром Вучићем. Уколико се не пронађе одговарајуће решење и ако се настави са оркестрираним нападима на њега напустиће место премијера, повући своје посланике из владајуће већине и тражиће да се иде на ванредне изборе, каже за Телеграф.рс особа од поверења српског премијера, и додаје:

– Премијер је љут због све чешћег довођења његовог имена у везу са одбеглим нарко босом Дарком Шарићем, али и другим режираним нападима, а скривена камера је само кап која је прелила чашу. Зато ће затражити хитан састанак лидера Владе о том питању, а уколико се не нађе решење иде се на изборе. Прича се да се ускоро спремају још жешћи медијски напади на Дачића, али и неке његове блиске сараднике, али и да се у тим нападима неће резати ни у вађењу још “прљавијег веша” – закључује извор Телеграфа.

Како преноси “Блиц” коалиција СПС-ЈС-ПУПС већ има спремљене мере којима би одговорили на нападе.

Ипак, за било какву акцију, чека се повратак из Русије потпредседника Владе Александра Вучића и његов сусрет са Дачићем. Од исхода тог разговора зависиће будући кораци коалиције око СПС.

Потпредседница Социјалистичке партије Србије Славица Ђукић Дејановић најавила је да ће врх те странке анализирати и огласити се по питању “актуелне ситуације и све чешћих коментара у медијима, везаних за личност њеног лидера и премијера Србије Ивице Дачића”.

– Они који покушавају да криминализују, заправо желе да успоре и спрече борбу против криминала – поручила је потпредседница СПС-а у изјави агенцији Бета.

Она је најавила да ће врх СПС-а свакако разматрати актуелна дешавања, али није прецизрала када.

Она је поручила да је СПС партија поштених људи и оценила да би било невероватно да су сви коментари и писања у штампи “само стицај околности, већ да је реч о оркестрираном прављењу атмосфере, а креаторе тога треба питати који је циљ”.

Она је напоменула да Влада Србије, па и сам премијер Ивица Дачић и први потпредседник Александар Вучић добро сардајују и функционишу и раде на заједничком послу, а то је, пре свега, борба против криминала.

ДАЧИЋ ДАНАС НА ВАНРЕДНОЈ КЗШ О ПОЛИТИЧКОЈ СИТУАЦИЈИ

Лидер СПС и председник Владе Србије Ивица Дачић одржаће поподне ванредну конференцију за штампу, у седишту СПС.

У странци су рекли да је тема “актуелна политичка ситуација”.

(Телеграф.рс)

***

  02.02.2013 13:35, Танјуг

Председништво СНС у понедељак

БEOГРAД – Седница Председништва Српске напредне странке биће одржана у понедељак, незванично сазнаjе Танјуг.

У тоj странци нису могли да прецизираjу теме састанка.

Oдноси у Влади, као и питање ванредних парламентарних избора могли би да буду jедна од тема састанка, судећи по чињеници да медиjи, али и део званичника из владаjуће коалициjе већ дуже време иступаjу у jавности на ту тему, посебно са интзензивирањем борбе против корупциjе.

Суштина тих иступа jе да ванредне изборе нико не искључуjе, да их се нико не боjи, али да у овом тренутку нису потребни. Mинистар Расим Љаjић jе ових дана изjавио да jе боље да се одрже, него да се целе године шпекулише о њима, а министарка Верица Kалановић jе оценила да су приче о изборима „претеране“.

Eвропске интеграциjе, односно добиjање датума за почетак преговора jе такође jедан од приоритета српске владе, односно владаjуће коалициjе.

фото Танјуг, M. Jелесиjевић, илустрациjа

***

Субота, 2.2.2013.

***

Избори хитно, то је једино решење

БЕОГРАД, 2. фебруара 2013. (Бета) – Председник Демократске странке Драган Ђилас затражио је у суботу хитно расписивање ванредних избора.

Izbori hitno, to je jedino rešenje„Једини могући излаз из овакве ситуације у земљи је расписивање избора у најкраћем могућем року“, рекао је Ђилас на конференцији за новинаре, и поновио да ће ДС сигурно бити у следећој Влади.

Ђилас је истакао да они који су прихватили да саставе Владу у којој председник Уједињених региона Србије Младјан Динкић са три одсто подршке градјана води економску политику и ради шта хоће и који су поверили место премијера Ивици Дачићу, који је унео естрадну ноту у политику, сносе исту одговорност као и сами Динкић и Дачић.

Председник ДС је навео да Влада Србије нема никакав економски програм ни идеју како да градјани живе боље, нити је позната политика према Косову.

***

Aналитичари: Избори одговараjу jедино напредњацима

БEOГРAД – Расписивање ванредних парламентарних избора не би „одушевило“ грађане Србиjе, jер би изазвало застоj у привреди, сматраjу аналитичари и тврде, иако све странке кажу да су за изборе спремне, да би они jедино одговарали напредњацима.