Љиљана Јовановић

ШИРОМ ЕВРОПЕ У ТОКУ ЛОВ НА „ТРГОВЦЕ ЉУДИМА“- НА МЕТИ ШИПТАРИ И ТУРЦИ! (Ројтерс- ФБР превод)


ЕВРОПСКА ПОЛИЦИЈА УХАПСИЛА 103 ОСОБЕ У НАЈВЕЋОЈ РАЦИЈИ НА ШВЕРЦЕРЕ  МИГРАНТИМА

Мартон Дунаи /Ројтерс

Будимпешта (Бета –Ројтерс)

30 јануар 2013, СРБски ФБРепортер

ФБР превод: Љиљана Јовановић

ЛОВ НА ИМИГРАНТЕ

Европска полиција је у уторак ухапсила више од 100 људи у 10 земаља, у највећој заједничкој  рацији која се до сада десила у Европским земљама.

Шверцери људи са седиштем на Косову и  са везама у Турском подземљу, специјализовали су се за шверц људи са Блиског истока,  нарочито из Либије, Сирије, Ирака, у Европу, по цени од неколико хиљада евра по особи, изјавили су полицајци на конференцији за штампу у Мађарској одржаној  у среду.

Мигранти укључујући ту и децу,  су шверцовани у уским просторима у туристичким аутобусима, камионима или теретним  бродовима, а понекада су морали да се пешаче  преко шумских замрзнутих предела  да би прешли границу, изјавили  су  шефови полиције из  неколико земаља. .

Некада су  мигранти страдали на путу, као што се десило 2009 године када  се 16 мигранта удавило у реци Тиси, на граници Мађарске и  Србије, саопштили су полицајци.

У уторак је више од 1200 полицајаца упало на 117 локација упало истовремено,  и похапсило 103 особе, након тога што је 10 земаља учествовало у заједничкој акцији која је трајала дуже од годину и по дана, током које су пратили низ трговаца .
“Значајно смо пореметили главну органаизацију“, изјавио је   Ницхолас Дове  Шеф  ЕУЛЕX-а  на Косову, јединице за  борбу против органанизованог криминала.

“Мигранти су вођени кроз Турску”-рекао је он.

“Ово није посао који се плаћа по завршетку , већ посао који се плаћа унапред”- изјавио је Дове.”Неки људи су напуштани и завршили су на местима где нису мислили да ће се наћи”.

“Ту се такође ради о домино ефекту на људе који су илегално у земљама  западне Европу, без статуса који им то омогућава. Како они опстају? Тако што почињу да се баве уличним  криминалом. То је велика опасност за сва људска бића, за друштво и економију држава.“

Полицајци су рекли да је око 20 чланова овог ланца остало непознато,али да се за њима да наставља трагање.

Полиција је изјавила да има обавештајне податке о другим ланцима трговине људима, и да је  сарадња Европских земаља против овог вида криминала све ефикаснија.

Извештач:  Мартон Дунаи, редакција : Јасон

1 reply »

  1. И Србија односно Срби треба да се укључе у ову акцију лова на „трговце људима“, све досадашње власти Србије су трговале Србима па зато и треба да се похапсе и праведно да им се суди ( по кратком поступку) за продају , издају , разбијање ,убијање и сваки вид дезинтеграције Србије .

    Свиђа ми се