All

Група Срба са српским пријатељима Норвежанима направила прави подвиг – још једна победа истине о Србима!


Група Срба са српским пријатељима Норвежанима направила прави подвиг!  Још једна победа истине о Србима!

Nasi-Norvezani

Kristian Kahrs
Kristian Kahrs
Драго ми је да вас обавестим да смо освојили потпуну победу над хрватским историјским ревизионистима, када је реч о југословенским партизанима у норвешким логорима. У прилогу је протестно писмо Савеза српских удружења у Норвешкој на чијем је челу Борис Максимовић. Изложба „Захвалност народа Норвешке“ је претходно била постављена у Норвешкој, а сада Хрватица Горана Огњеновић планира да је постави на Универзитету у Ослу.

Много добрих Норвежана и Срба у Норвешкој су били у ово укључени, и Френк Алм Хауген ме о овоме обавестио. Када ми је Френк писао 24. јануара, одмах сам контактирао Универзитет у Ослу, Зорицу Митић, српског доктора у Норвешкој и Кнута Фловика Торесена, норвешког официра, аутора и историчара. Кнут је стручњак за историју југословенских ратних заробљеника у Норвешкој, и веома је цењен. Он је такође добро повезан са Савезом српских удружења у Норвешкој и они су универзитету упутили ово протестно писмо. Поред заједничког протестног писма, Франк и Кнут су написали и своја лична протестна писма и упутили их универзитету. Такође сам имао блиске контакте са амбасадом Србије у Ослу који су такође ступили у контакт са универзитетом.

Најпре, Огњеновић је ангажовала амбасаде БиХ и Хрватске, као званичне партнере у програму, без помињања Срба или Србије уопште. Ово је веома чудно када се зна да су 89% југословенских заробљеника у Норвешкој током Другог светског рата били Срби. Огњеновић је такође написала текст у коме хвали пријатељство између Норвешке, БиХ и Хрватске, поново без помињања Србије или Срба. Међутим, 25. јануара универзитет је променио текст и уклонио ове из програма две амбасаде, заједно са текстом кога је Огњеновић написала.

Данас ме је позвала Марина Тофитнг, директор за комуникације на Универзитету у Ослу, и обавестила ме да је изложба одложена за новембар. Овде је превод онога што пише на њиховим страницама: „Изложба ‘Захвалност народа Норвешке’ се одлаже за новембар 2013. Универзитет жели у вези ове теме да вас позиове на семинар са академском дебатом. Да би постигли добар академски програм, одлучили смо да одложимо отварање изложбе.“

Они су такође уклонили име Горане Огњеновић из програма, и веома сам задовољан што универзитет није желео да угрози свој академски кредибилитет тиме што ће стати иза ове изложбе. Такође је охрабрујуће сазнање да је могуће променити перцепцију о Србима као негативцима и ратним злочинцима. Кључно је да се користи научни и академски приступ са разумним аргументима. Међутим, чинећи то, мислим да је важно покушати да се што је могуће више одржи избалансиран приступ, чак и ако нисмо неутрални.

Никола Лазаревић је написао следеће на ФБ групи Друштво Срба и пријатеља Србије Берген:

Управо смо добили информацију да је отварање спорне изложбе посвећене југословенским интернирцима током 2.св.рата у Норвешкој на Универзитету у Ослу отказано!
Отварање изложбе је одложено за новембар 2013, после великог притиска који је уследио од великог броја Срба који живе у Норвешкој и наших норвешких пријатеља! Пре него што се изложба отвори за јавност, Универзитет у Ослу жели да одржи стручни семинар и провери чињенице везане за ову изложбу.
Покренута акција Срба којих живе у Новешкој против покушаја фалсификовања историје се наставља!

Сада је циљ да се искључи Горана Огњеновић из свих будућих аранжмана који се односе на причу о партизанима у Норвешкој.

***

Mira Vukovic, Ga Ga Popovic: … наш велики српски пријатељ Норвежанин Франк Алм Хауген је рекао да је незапамћен скандал да се на изложби захвалности југословенским интернирцима логорашима од којих је било 90% Срба, изложба организује тако да се позову само босаснки и хрватски представници и амбасадор а да од Срба не буде нико. Он заправо каже да је то незапамћени скандал који се до сад није десио у Норвешкој и да то није ситница и он моли све да се ово прошири као истина и на друге делове Скандинавије, конкретно Шведску, али и остале делове и земље света где има Срба, да људи протествују и буду упознати. О овоме је Франк обавестио министарство правде, и изложба је одложена, нова је заказана за новембар 2013. Франк је се чак састао и са српским амбасадором који се сложио да је ово победа истине. Дугујемо огромну захвалност Франку Хаугену и његовој пожртвованости и несебичној помоћи и љубави, захвалности према српском народу!!!

Frank Alm Haugen
Takstmann på Selvstendig næringsdrivende
Har studerat vid UiO
Bor i Oslo, Norway

***

Гага Поповић: Уз Норвежане, посебно треба истакнути име наше велике Српкиње Зорице Митић, докторке из Осла, првог борца добровољца у Крајини чији је допринос ширењу истине велики и немерљив. Њене књиге су превођене на шведски и дански језик.

Dr-Zorica-Mitic

***

Мира Вуковић: Овој победи истине великим делом допринео је амбасадор Србије у Норвешкој.

****

Ga Ga Popovic

Захваљујући дивним људима Норвежанима попут Франка, Кристијана, Кнута и нашој драгој пријатељици и великом борцу Зорици Митић, као и многима које нисмо поменули, отказана је једна непримерена изложба која је требала ових дана да се одржи у Ослу.

Наиме током II св. рата на тлу Норвешке, на Финмарку је било неколико концентрационих логора у којима је било преко 3000 Југословена од тога већи део са српског подручја. Они су коришћени у сврхе тешког рада за прављење путева под веома тешким условима што временским (арктички део Европе) а наравно и под тортуром Немаца као и у свим другим концентрационим логорима у Европи. Изложба је требало да покаже захвалност Норвешке за сав допринос који су наши људи дали у прављењу инфраструктуре Норвешке, коју она и дан данас користи, међутим вероватно присуством многих „непријатеља“ Срба и Србије, направљени су деликатни пропусти у организацији изложбе Универзитета у Ослу, да их не набрајам сад. Наши добри пријатељи Норвежани су то приметили и указали меродавнима у галерији Свердруп у Ослу, као и организаторима изложбе те је због тих пропуста изложба одложена за новембар 2013.г. и тако је једна група добрих људи направила подвиг и победу још једном доказујући да су Срби поштован народ и да ће се у новембру одржати изложба надамо се са присуством амбасадора (који узгред за први термин и није био ни позван) и где ће се реално и праведно представити наши интернирци логораши кроз изложбу захвалности норвеског народа.

Они нису дозволили да се изложба одржи са пропустима.

Gratulerer og Tusen takk til Zorica, Frank, Kristian, Knut og alle andre !!!! Respekt for alle !!!!

Oslo1

***

ПРОТЕСТНО ПИСМО УПУЋЕНО УНИВЕРЗИТЕТУ У ОСЛУ

 

Хоће ли Универзитет у Осло бити саучесник у фалсификовању историје?

Изражавамо најоштрији протест због тога што Универзитет у Ослу организује изложбу која нема за циљ да исприча истиниту причу о југословенским партизанима. Постоји много доказа да вођа пројекта Горана Огњеновић има јасну и врло изражену антисрпску агенду у норвешким новинама и медијима. Због тога не желимо да нас представљају људи са таквим ставовима и да они буду ти који причају приче наших очева и дедова.

ОУ треба да има на уму реакције након што је изложба приказана у Фалстад центру. Изложба је изазвала веома негативан публицитет у медијима што се продубило супротности међу етничким групама из бивше Југославије у Трoделагу.

Ми Срби у Норвешкој, многи од нас потомци жртава хрватског геноцида над нашим народом током Другог светског рата, снажно се ограђујемо од изложбе у садашњем облику и вођству иочекујемо да ОУ заустави овај пројекат.

У случају да се изложба ипак реализује, организоваћемо демонстрације под слоганом „НЕ историјском ревизионизму причи о нацистичким жртвама“. Изјава Горане Огњеновић у новинама ВГ од јуна 2011. год. да су Срби били мањина у логорима у Норвешкој, директно је фалсификовање историје. Када дође до великих трагедија, нарочито за време рата, веома је тешко доћи до тачних података о свим жртвама. Али 70 година после рата, Југословенско-норвешко друштво располаже чињеницама за 4268 заробљеника од којих су 3841 или 89% били Срби.

Позивамо се на податке доступне из претходних истраживања и чекамо резултате додатних истраживања која су у току на Универзитету у Тромсу под окриљем Нарвик центра, који ће, између осталог, бити објављени у докторској тези. Свесни смо да је било и хрватских, босанских, македонских и словеначких затвореника у тим логорима и желимо наравно да одамо почаст успомени на њих. Нажалост, у данашњој Хрватској постоје јаке снаге која уместо да раде на миру и помирењу, раде на умањењу броја српских жртава фашистичког терора усташког режима. Сматрамо да је пројекат који води Огњеновић наставак таквог квази-истраживања.

Према нашим сазнањима, Огњеновић није могла да изнесе конкретне резултате истраживања који оспорују чињеницу да су огромну већину међу затвореницима сачињавали Срби. Када вођа пројекта не успева да добије чињенични основ за своје тврдње да су Срби били у мањини, она покушава да српским жртвама додели неку другу националност.

Илустроваћемо то једним примером: у Хитлеровим концентрационим логорима било је и немачких Јевреја. Ипак, нико не може да преправи историју да су убијени Немци а не Јевреји. Веома много Срба је било послато у концентрационе логоре у Норвешкој само зато што су били Срби, као део хрватске усташко-државне политике истребљења Срба током Другог светског рата. Ову важну чињеницу пројекат покушава да замагли. Застрашујућа је изјава Огњеновићеве у Дагсависену где она сугерише да су Срби из Хрватске православни Хрвати који имају мало тога заједничког са Србима из Србије. То је погрешно. Ми смо један народ са заједничким идентитетом.

То је иста она реторика коју је хрватски фашистички вођа Анте Павелић користио у својим говорима. Ово се тешко може тумачити другачије него као наставак застрашујућих идеја које су требало да буду мртве и сахрањене падом Трећег рајха 1945. Наш идентитет је српски, а не хрватски или босански.

Прокламовани циљ руководства фашистичке хрватске државе током Другог светског рата био је да се уништи идентитет и култура српског народа, а изгледа да је то исто и намера ове изложбе.

Такође снажно реагујемо на то што је вођа пројекта у неколико наврата мешала тематику око жртава геноцида над Србима током Другог светског рата са трагичним догађајима из сукоба 1990-тих година и да је то често чинила са јасном антисрпском реториком.

О озбиљности овог пројекта говори и то да су хрватски и босански амбасадори позвани као партнери у пројекту, али не и српски амбасадор. Ово ће накнадно изгледати као непријатност за ОУ која би могла утицати на поверење у веродостојност и независност универзитета. Ако ова изложба буде дозвољена, сматраћемо Универзитет у Ослу саучесником у давању легитимитета овом мутном начину размишљања.

***

Норвешка: Организовани Срби победили хрватски лоби!

Савез српских удружења у Норвешкој успео је да спречи приказивање изложбе “Хвала норвешком народу” у којој је фалсификована истина о страдању Срба у норвешким логорима у Другом светском рату.

Малобројна културна јавност и историчари који воде рачуна о историји и достојанству српског народа били су непријатно изненађени када су сазнали да ће Горана Огњеновић, хрватски филозоф и припадник тзв. „ЛГБТ заједнице“, успела да добије средства ради „етнификовања“ интернираних лица“ у Норвешку током Другог светског рата и о томе направи изложбу. Међутим, када је представљен концепт изложбе „Хвала норвешком народу“, утисак је био да је васкрснула најгора Павелићева усташка пропаганда: испало је да су Срби интернирани у Норвешку, да у суровим северњачким условима раде у логорима били тзв. „православни Хрвати“. Саучесници у том прљавом послу су биле амбасасе Хрватске и БиХ у Ослу, као и хрватски историчар Наташа Матаушић, која је завидно искуство фалсификатора историје стекла руководећи Меморијалним центром система усташких логора „Јасеновац“ крајем децедесетих година прошлог века.

Револтирани, Срби у Норвешкој су се окупили на Светог Саву, и послали писмо протеста. Писмо, иза кога стоји Савез српских удружења у Норвешкој је било део акције, коју је Савез српских удружења у Норвешкој предводио, у координацији са амбасадом Србије и пријатељима Срба међу норвешким народом. Након огромног притиска јавности и стотине писама којима је скоро затрпано руководство Универзитета у Ослу, спорна изложба је отказана и померена за новемар месец. У међувремену, Универзитет припрема стручну дебту где ће учествовати и наши историчари, тако да ће се аргументовано успротивити овом покушају ревизије историје.

Савез српских удружења у Норвешкој ће наставити да врши притисак на Универзитет у Ослу да Горану Огњеновић и Наташу Матаушић смени са места вође пројекта. Изложба „Хвала норвешком народу“ не сме постати простор за прекрајање историје и промовисање усташких иддентитетских концепата.

Протестно писмо савеза српских удружења

Савез српских удружења у Норвешкој је кровна организација за 11 српских удружења, односно за све регистроване организације. Овај протест се шаље у име свих удружења која представљају око 7000 Срба у Норвешкој.

Изражавамо најоштрији протест због тога што Универзитет у Ослу организује изложбу која нема за циљ да исприча истиниту причу о југословенским партизанима. Приметили смо напомену на веб страници галерије Свердруп да је изложба одложена за новембар али ако каталог и остали изложбени материјал остану исти, демонстрираћемо испред галерије под паролом „НЕ историјском ревизионизму прича о нацистичким жртвама“. Инсистирамо да се каталог и изложбени материјал ревидирају у складу са општеприхваћеним историјским чињеницама о националности и етничкој припадности затвореника.

Такође захтевамо да се вођа пројекта Горана Огњеновић смени са тог места и да се избегава свака даља сарадња са њом око будућих пројеката на ову тему. Постоји много доказа да Огњеновић има јасну и врло изражену антисрпску агенду у норвешким новинама и медијима. Због тога не желимо да нас представљају људи са таквим ставовима и да они буду ти који причају приче наших очева и дедова.

ОУ треба да има на уму реакције након што је изложба приказана у Фалстад центру. Изложба је изазвала веома негативан публицитет у медијима што је продубило супротности међу етничким групама из бивше Југославије у Тронделагу. Ми Срби у Норвешкој, многи од нас потомци жртава хрватског геноцида над нашим народом током Другог светског рата, снажно се ограђујемо од изложбе у садашњем облику и вођству и очекујемо да ОУ заустави овај пројекат.

Изјава Горане Огњеновић у новинама ВГ од јуна 2011. год. да су Срби били мањина у логорима у Норвешкој, директно је фалсификовање историје. Када дође до великих трагедија, нарочито за време рата, веома је тешко доћи до тачних података о свим жртвама. Али 70 година после рата, Југословенско-норвешко друштво располаже чињеницама за 4268 заробљеника од којих су 3841 или 89% били Срби. Позивамо се на податке доступне из претходних истраживања и чекамо резултате додатних истраживања која су у току на Универзитету у Тромсу под окриљем Нарвик центра, који ће, између осталог, бити објављени у докторској тези.

Свесни смо да је било и хрватских, босанских, македонских и словеначких затвореника у тим логорима и желимо наравно да одамо почаст успомени на њих. Нажалост, у данашњој Хрватској постоје јаке снаге која уместо да раде на миру и помирењу, раде на умањењу броја српских жртава фашистичког терора усташког режима. Сматрамо да је пројекат који води Огњеновић наставак таквог квази-истраживања.

Према нашим сазнањима, Огњеновић није могла да изнесе конкретне резултате истраживања који оспорују чињеницу да су огромну већину међу затвореницима сачињавали Срби. Када вођа пројекта не успева да добије чињенични основ за своје тврдње да су Срби били у мањини, она покушава да српским жртвама додели неку другу националност.

Илустроваћемо то једним примером: у Хитлеровим концентрационим логорима било је и немачких Јевреја. Ипак, нико не може да преправи историју да су убијени Немци а не Јевреји. Веома много Срба је било послато у концентрационе логоре у Норвешкој само зато што су били Срби, као део хрватске усташко-државне политике истребљења Срба током Другог светског рата. Ову важну чињеницу пројекат покушава да замагли.

Застрашујућа је изјава Огњеновићеве у Дагсависену где она сугерише да су Срби из Хрватске православни Хрвати који имају мало тога заједничког са Србима из Србије. То је погрешно. Ми смо један народ са заједничким идентитетом. То је иста она реторика коју је хрватски фашистички вођа Анте Павелић користио у својим говорима. Ово се тешко може тумачити другачије него као наставак застрашујућих идеја које су требало да буду мртве и сахрањене падом Трећег рајха 1945. Наш идентитет је српски, а не хрватски или босански.

Прокламовани циљ руководства фашистичке хрватске државе током Другог светског рата био је да се уништи идентитет и култура српског народа, а изгледа да је то исто и намера ове изложбе.

Такође снажно реагујемо на то што је вођа пројекта у неколико наврата мешала тематику око жртава геноцида над Србима током Другог светског рата са трагичним догађајима из сукоба 1990-тих година и да је то често чинила са јасном антисрпском реториком.

О озбиљности овог пројекта говори и то да су хрватски и босански амбасадори позвани као партнери у пројекту, али не и српски амбасадор. Ово ће накнадно изгледати као непријатност за ОУ која би могла утицати на поверење у веродостојност и независност универзитета. Ако ова изложба буде дозвољена без тражених измена, сматраћемо Универзитет у Ослу саучесником у давању легитимитета овом мутном начину размишљања.

(Двери)
______
http://srbin.info/2013/02/norveska-organizovani-srbi-pobedili/

7 replies »

 1. Mozda je doticna , gadi mi se da joj spomenem ime, mislila na LOGORASE SRBE IZ HRVATSKE koji su bili u logoru htela da prikaze kao hrvate ? Ja licno poznajem jednog starca SRBINA koji je jos ziv a zivi u hrvatskoj . Bilo bi lepo kad bi neko napisao reportazu o njemu i njegovom zarobljenistvu dok je jos ziv JER POSLE CE BITI KASNO ? Ako imate interesa ja bih vas licno odvela njemu ? LEP POZDRAV IZ REPUBLIKE SRPSKE I VELIKO HVALA ZA BORBU ISTINE !!!

  Свиђа ми се

 2. Хвала Каш!

  хвала и осталима. Ето ако Бог да можда ће бити времена и неки филм да се уради до тог новембра који ће да документује те податке.

  Тешко је бити пријатељ СрБа, тешко и храбро, те заиста је подвиг и саме Норвешке, што покушава себе да ставља на страну правде, а не злочинаца.

  Р.П.

  Свиђа ми се

  • Kao sto rekoh u svom tekstu,POZURUTE DA SNIMITE JOS ZIVOGA SRPSKOG NORVESKOGA LOGORASA KOJI ZIVI U HRVATSKOJ . Bolestan je ali ako Bog da da pozivi jos malo dok neko nesnimi njegovu pricu jer posle ce biti kasno kad svi logorasi umru. Pozdrav iz REP.SRPSKE !!!

   Свиђа ми се

 3. Puno vam hvala na objavi! Drago mi je da su pomenuti oni koji doprinose i pomazu da istina ispliva na povrsinu, ne dozvoljavajuci, da nam se krade istorija, a takojde i prisvajaju nase zrtave, proteklih ratova koje su na monstruozan nacin pogubljene…Jos jednom se zahvaljujem g-dinu Frank-u Alm-u Haugen-u,koji je stvarno doprineo i doprinosi neumorno radeci za dobrobit naseg naroda. Zahvaljujem se i Kirsenu,Knut-u i Zorici Mitic… Ima ih jos na listi… Za sada nek ostane ovako…Jos jednom HVALA!!!

  Свиђа ми се

  • No, David. It is a Croatian propaganda against the truth. Their intention was to show that the majority of prisoners in concentration camps in Norway were the Croats, not Serbs (which is a lie). Serbs and Norwegians together managed to prevent the spread of these dangerous lies that are a prelude to rearrange history of anti-fascism. As you may know, the Croats are a nation that was on the side of the fascists, and along with them were committed genocide against Serbs. (during the IIWW with help of fascists they made their „state „- an independent state of Croatia)

   Свиђа ми се