БАРИКАДЕ

ЛАВРОВ: Русија против прекрајања граница на Балкану


ЛАВРОВ: Русија против прекрајања граница на Балкану

МОСКВА, 29. јануара 2013. (Бета) – Русија је против прекрајања граница у Европи, укључујући и на Балкану, изјавио је у уторак шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на конференцији за новинаре у Москви.

Сергеј Лавров - министар иностраних послова Русије

„Ми смо против прекрајања граница у Европи. Сви треба да поштују Хелсиншку повељу. То се односи и на ситуацију на Балкану“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре после разговора с македонским колегом Николом Попоским.

Лавров је тиме одговорио на питање о позивима из Албаније на уједињење албанских територија.

Лавров је подсетио да је „на Балкану проливено много крви“ и додао да „нико не жели понављање таквог сценарија“.

Попоски је казао да Европа не подржава ни национализам, ни прекрајање граница, и оценио да евентуално прекрајање граница не би довело до стабилности у региону ни просперитета.

По његовим речима, Македонија је добар пример заједничког живота различитих националности и религија. „Балканске државе су мале и њихов интерес је да теже интеграцији и отворености“, рекао је Попоски.

Лавров је казао да је Москва разочарана реакцијом западних партнера на скрнављење српских надгробних споменика на Косову, „тим пре што су тамо били и споменици херојима Другог светског рата“.

Коментаришући понуду председника Србије Томислава Николића да посредује у спору Атине и Скопља око назива Македоније, Попоски је казао да тај спор треба да буде решен у оквирима УН.