АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

С. Ливада: Злочини грађанског рата прошлог века наставиће се и у наредним …


Наставак – р е з и м е

БИЈЕДНА  БИЛАНЦА

26 јануар 2013, СРБски ФБРепортер

Пише: Проф. др Светозар Ливада

1991 СУ ТУЂМАНОВЕ НЕУСТАШКЕ ФОРМАЦИЈЕ ПОБИЛЕ НАЈУГЛЕДНИЈЕ СРБЕ ИЗ ГОСПИЋА (ЊИХ ПРЕКО 40).- НИ ЗА ТАЈ ЗЛОЧИН НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО...

1991. СУ ТУЂМАНОВЕ НЕОУСТАШКЕ ФОРМАЦИЈЕ ПОБИЛЕ НАЈУГЛЕДНИЈЕ СРБЕ ИЗ ГОСПИЋА (ЊИХ ПРЕКО 40).- НИ ЗА ТАЈ ЗЛОЧИН НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО…

Да закључимо, нити један пројекат новонасталих држава из Југославије није успио. Напротив, три су подручја под протекторатом: БиХ, Косово и Македонија. Остала четири су на посматрању као психијатријски случајеви. Република Словенија је ушла у Еуропу, али се урушава до банкрота. Република Хрватска је пред уласком, али је под посматрањем због правних и многих других проблема, такођер пред банкротом. Црна Гора започиње процес преговора, али не зна што ће од себе, него се прогласила еколошком државом, а ни елементарне претпоставке није направила. А Србија је на чекању – Годоа.

И даље се наставља да се ништа на овим просторима не догађа без трећег. Сада је то Брисел и либерална Еуропска Унија. Постајемо, добровољно под мораш, колонија. Сви су простори оптерећени милитантним анти-комунизмом, којег нигдје није било. Траже лустрацију противника овог безумља, након једноумља. Нити једна држава нема јасно разграничење са својим сусједима. Сви према свима имају сукцесијске претензије наслијеђа Југославије, и то са становишта имовине, правних уидурми и бројни појединачни привредни и организацијски потраживача.

Многе институције које су биле заједничке, не могу се подјелити као завађена браћа.
Како је држављанство у СФРЈ било раније републичко, то се у тој домени догодило чудо „другом и другачијем“, тј. националним мањинама су редом одузета држављанска права, и постали су мање људи. Бачени су у кошмар егзистенцијалног безнађа.

Њихова драма, па и трагедија је постала озбиљан проблем за стварање основе докумената идентитета, запошљавања, лијечења, школовања итд. Држава је терором својих закона безаконито лишила људе права на идентитет, а нису успјели створити ни апатридне документе. Тај очај притишће другог. Настала је нова социјална категорија избјеглица, као пријетећи експлозив, јер новонастале државе изгона и државе пријема споразумјевају се на штету жртава и тиме производе основе за новонастајући тероризам који само што није почео.
Комуникације телефонске, зрачни, путни, жељезнички је миноран. Трговина међусобна је редуцирана. Миграторни токови су заустављени.
Корупција, клијентелизам, непотизам, повезаност врхова власти са мафијом су створили ужасавајуће канале материјалног подеривања живљења. Економија развоја одвојила је социјалну политику као засебан фактор простом логиком уништавања елемената социјалне државе  и солидарности.

Државе терором закона уништавају друштво немилице. Шансе млађих нараштаја су неизвјесне, све су пред демографским сломом. Становништво убрзано стари. Бракови се увећано одгађају због неизвјесности или распадају. Образовани бјеже свугдје гдје могу, а кад уђу у Еуропу, нека од њих, онда остају без стратешких коњуктурних кадрова. Постали смо познати по тзв. Балканској рути пролиферације дрога, као пријетња Еуропи, а не само овим просторима. Такозваном претворбом друштвеног влашништва у приватно, довели смо до апсурда, да никад на овим просторима није била таква разлика између оних на врху и оних на дну.

То већ има биолошке посљедице. Посебно на рањиве скупине. Према тзв. дегресивној скали морталитета најпродуктивније генерације због одузимања минулог рада и редукције текућих примања умиру и до три године раније. Сиромаштво расте геометријском прогресијом.

Трећи сталеж је уништен, деиндустријализација се довршава, незапосленост расте и они који имају формално образовање тешко се запошљавају.  Ниједан сектор није профитабилан. Уосталом, ни једна од новонасталих држава не може да прехрањује становништво из својих ресурса, чак ни оне које имају велике субвенције природе за производњу хране. Извоз или увоз, један други потиру. Уосталом, ниједна од ових земаља нема ни монетарну сувенерност власти.

То безнађе створило је апатију и ширење бројних облика социјалних тензија и патологија. Према томе, све говори да концепт државе, како су је замишљали интегрални националисти, постао је кобан. За многе фалсификација властите повијести иде организирано са вјечитим проказивањем других и другачијих, сусједа комунизма и сл. Најбаналнији поводи политичара насталих на валу рата, повод су за нова сучељавања.

То свеукупно безнађе још више усложава. Држава је постала сама себи сврха, или основно средство за уништавање властитог друштва. Самоискривљена незрелост елита власти разара властито друштво негативном кадровском селекцијом. Доминира малограђански менталитет скоројевића.

И ако су ово лаичке државе цркве се као најконзервативнији дио друштва уплиће у све. Држи се култа пагода: што је народ сиромашнији црква је богатија и већа. У некима су цркве највећи инвеститори и грађевинари. Некима су враћени и феудални посједи.

Као закључно да илустрирам, пред почетак братоубилачког рата Југославија је била дужна деветнаест милијарди долара.

Међутим, зброј дугова свих новонасталих држава данас износи око 210 милијарди еура. Тиме су оптерећене и наредне генерације.

ПРЕМА ТОМЕ ЗЛОЧИНИ ГРАЂАНСКОГ РАТА ДЕВЕДЕСЕТИХ ДВАДЕСЕТОГ СТОЉЕЋА СА СВОЈИМ РАЗНИМ  ПОСЉЕДИЦАМА ЗАСИГУРНО ЋЕ СЕ ПРЕВАЛИТИ  ДУБОКО У ДВАДЕСЕТ ДРУГО СТОЉЕЋЕ.  ДАКЛЕ, КАКО ВИДИТЕ РИЈЕЧ ЈЕ О ПОВИЈЕСНОМ ЗЛОЧИНУ..

Svetozar Livada

Проф. др Светозар Ливада