Биљана Диковић

Џамије ничу на северу Бачке, проблеми између насељених и мештана познати и локалним властима и полицији, нико не реагује


Џамије ничу на северу Бачке

Роми са Косова и азиланти из Западне Европе последњих година буквално су окупирали северну Бачку.

24. 01. 2013. ФБР Branko Ilic, Ђ. Баровић – Вести| фото: Н. Јојић
Џамија у Фекетићу
Џамија у Фекетићу: Селим Краснићи, шеик Исламске заједнице

Због ниских цена некретнина у овом делу Војводине, они за две до десет хиљада евра масовно купују напуштене куће у општини Мали Иђош, а као последица нагле „колонизације“, недавно су никле и две џамије: једна у Фекетићу, а друга у Малом Иђошу.

Међутим, најдраматичније од свега је што је цео овај крај последњих година у страху од неколико новопридошлих породица које праве проблеме о чему ћуте и власт и полиција плашећи се да не буду оптужени за ширење верске и националне нетрпељивости према овој заједници.

– Нико са сигурношћу не зна ни колико је Рома населило општину Мали Иђош, али ни колико су кућа тачно купили у последњих пола године или годину дана. Махом су усељавали одавно празна имања Мађара, а свака од тих породица броји по десетак чланова. Процена је да их је између 300 до 1.500, али најгоре од свега је што и локалне власти и полиција знају за проблем, али се сви плаше да нешто предузму или јавно говоре о терору седам – осам тих породица, како не би били оптужени да вређају национална и верска осећања ромске заједнице – каже један од саговорника „Вести“ који је и сам у страху да не буде тако жигосан замолио да му се не објави име.

Колико је ова прича озбиљна, а проблем узео маха, сведочи и инцидент од пре месец дана о коме сви све знају, али који је до сада скриван од јавности.

Наиме, 28. децембра у центру Ловћенца група од 15-ак Рома из Фекетића је испребијала једног од мештана само зато што је покушао да заштити комшиницу Николету Радош, коју су малтретирали.
На крају, полиција је, уместо да ухапси починиоце, младићима који су му помогли, запретила кривичним пријавама.

Сергеј Николић

Сергеј Николић

  – Та група је цело вече пила у кафани Москва, а када су приметили Николету изашли су и почели да је малтретирају и вређају. Ја сам први изашао како бих смирио ситуацију, али су ме одмах окружили – прича Саша Бањевић, који се због помагања комшиници – нашао на мети полиције.

– Пришао ми је пријатељ Милош Рогановић и ту смо почели да се објашњавамо са групом Рома тако да нисмо ни видели да се друга група тих младића, иза наших леђа, без икаквог разлога обрушила на на нашег комшију Сергеја Николића. Тек када је власник оближње кладионице завикао: „Људи, убише човека“, схватили смо шта се догађа и једва смо га одбранили. Одмах смо позвали полицију, а нападачи су се разбежали. Замислите мој шок када сам после пет дана позван у полицијску станицу где ми је речено да су се ови Роми жалили да смо заправо ми њих тукли штанглама и да ће против нас бити поднете кривичне пријаве – огорчен је Саша Бањевић.

Ову причу потврђује Милош, али и настадали Сергеј. Показује фотографије које је снимио одмах по изласку из болнице.

Исламска заједница у Фекетићу

Недалеко од сеоског гробља у Фекетићу, у оквиру породичног имања, смештена је и џамија изграђена прошле године.
Селим Краснићи, шеих исламске заједнице у овом крају каже да је углавном реч о муслиманима ромске националности који су пристигли 1999. године са Косова, односно из Пећи и Србице.
– Немамо никаквих проблема и са свим другим нацијама живимо добро. И ја сам чуо да је недавно било неких инцидената, али не знам више ништа о томе – каже Краснићи који је на крају ипак признао да највише проблема прави извесна фамилија Бериша која је смештена у седам-осам кућа.
– Исламска заједница са њима још од краја рата нема никаквих контаката, али праве проблеме и нама – каже кратко Краснићи.

Ловћенац

Место Ловћенац има око 3.000 мештана, а најпознатије је по томе што су мештани, колонизовани после Другог светског рата углавном из Црне Горе. До данашњих дана успели да сачувају језик и обичаје из завичаја.
– Ловћенци су јако поносни људи који никога не дирају, али не дају ни на себе. Нажалост, ово је сада село пензионера у коме ништа не ради и у коме млади немају перспективе. Чинимо шта можемо да ту ситуацију променимо, али је тешко – каже Златко Николић, члан градског већа Мали Иђош, родом из Ловћенца.

Нажалост, проблем је све озбиљнији зато што је све више тих инцидената. Једном од мештана придошлице с Косова су недавно поломили вилицу, а пре два месеца моју кћерку која се враћала из школе у Фекетићу малтретирали су у по бела дана на сред улице. Мада сам све одмах пријавио полицији, још нема одговора. При том, инцидената је било и у другим местима, али сви ћуте о њима. Па једног кафеџију из Фекетића је тужио Фонд за хуманитарно право само зато што је једног групи Рома рекао да је фајронт – прича Сергеј Николић.

Попис из 2002.

Према попису из 2002. године у општини Мали Иђош, односно насељима Фекетић, Мали Иђош и Ловћенац, највише је Мађара (87,22 одсто), следе Срби са 7,11 посто, Роми са 2,17, Југословени са 0,64, Црногорци са 0,54, Хрвати са 0,45 и Немци са 0,18 посто.
На том попису су забележени и Русини, Буњевци, Словенци, Бошњаци, али и Македонци са 0,03 посто и Албанци са 0,01 одсто.

Председник Скупштине општине Мали Иђош, Марко Ровчанин каже да је одмах стао на страну младића из Ловћенца и да ће све учинити да не буду кажњени.

– Па и ја бих се потукао да заштитим ту девојку. Зато сам у сталном контакту и са полицијом и тужилаштвом како би се овај инцидент окончао на једини исправни начин – каже Ровчанин који ипак инсистира да се овај догађај не представи као међунационални сукоб.
– Мали Иђош је општина са око 11.000 становника и чине је Мађари католици, Мађари протестанти, Срби, Црногорци и Роми који су овде дошли са Косова 1999. године. Значи, треба бити опрезан у квалификацијама сваког инцидента, јер нам не требају проблеми те врсте – каже Ровчанин.

Он ипак потврђује експанзију куповине напуштених кућа у овој општини, али ни он нема тачних података да ли је реч о азилантским породицама или Албанцима и Ромима из Македоније како се прича.