Љиљана Јовановић

ЕУ ЗВАНИЧНИК: „КАД НАПУСТИМО КиМ ИЗА НАС ЋЕ ОСТАТИ КОСОВСКИ ТАЛИБАНИ“


Ветеран инсајдер пружио суморни извештај о напорима ЕУЛЕКС-а на Косову

23 јануар 2013, „DER SPIEGEL“

ФБР превод: Љиљана Јовановић

——————————————-

“Скоро ништа нисмо постигли”: Инсајдерски поглед на напоре ЕУ на Косову

Од  2008 ЕУ је имала хиљаде војника, судија и истражитеља на Косову да помогну да се изгради демократија Западног стила. Али је, немачки полицијски чиновник који је тамо провео више година, рекао да је Косово још под утицајем корупције, лојалности клановима  и дроге, док они на власти само чекају да се реформатори повуку са Косова..  
-
АФП

Косовски Албанци су славили у подељеном граду Косовска Митровица 2010 када је Међународни суд правде донео одлуку  о легалности независности Косова. Упркос напорима ЕУ, земљом доминирају дрога, кланови и корупција.
————————————–
Развој уставне државе на Косову је највећа и најскупља мисија помоћи у историји ЕУ.  Такозвана мисија ЕУЛЕКС са особљем од око 2.500 људи, коштала је више од милијарду € (1.3 милијарде $) од 2008 године. Ипак, у недавном извештају ревизора Европског суда  утврђено је да је мисија једва постигла успех.

Он закључује да је ниво организованог криминала и  корупције и даље висок, док је судство неефикасно и пати од превеликог политичког утицаја. Немачки полицијац је упознат са условима који владају на Косову током низа година и он потврђује закључке из извештаја на основу сопственог искуства у земљи. Према законима који важе за државне службенике у Немачкој, он је морао да остане анониман.   
Ја упоређујем развој полицијских снага на Косову са Термоелектраном у Обилићу, у близини главног града Приштине. Откако је НАТО протерао Србе са Косова 1999. године, било је планова да се инсталира филтер у фабрици, али се то још увек није догодило. Уместо тога фабрика наставља да и даље пушта загађење у ваздух. То је истоветна прича са ЕУ и њеним напорима да се успостави политички чист и функционални  судски правни систем на Косову.

Познајем Косово дуже од 10 година. По мом мишљењу нисмо скоро ништа постигли у овом тренутку. Углавном сам разочаран полицијом. Упркос вишегодшњим интензивним тренинзима и опремом која испуњава европске стандарде, полицијски службеници су више заинтересовани за контролу брзине вожње него за борбу против криминала.
Јурење за возачима који пребрзо возе не захтева никакав напор, само седите удобно у својим топлим полицијским колима.

Мој утисак је да је корупција веома раширена међу косовским полицијским службеницима. Како су ми рекли, ако сте ухваћени у украденом возилу, све што треба је да подмитите полицијског службеника и он ће за то да се побрине.

Главни криминалци су већ одавно ван домашаја, заштићени традиционалном клановском структуром, и мрежом “старих момака” из бивше Ослободилачке војске Косова (ОВК) међу којима су полицајци већином регрутовани. Они очигледно не желе да буду узбуњивачи, а тешко да би хтели да истржују о својим  бившим  командантима који су се обогатили тргујући  дрогом.

Зид ћутања је непробојан за нас полицајце, и тако штити њихове мреже. У ствари ми једва да имамо појма шта се дешава у реланости. Нпр. град Урошевац се сматра највећим центром за трговину дрогом на Балкану, а једва да смо запленили неке значајне количине дроге у том граду…

 

“У КАНЏАМА ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА”

Једино што је свима јасно је да је Косово у канџама организованог криминала. Треба само да погледате да на многим новим бензинским станицама и у тржним центрима готово да нема купаца.  

Није тешко схватити да једини њихов циљ био да се опере новац. Поред тога свуда се граде стамбене зграде, има више луксузних аутомобила него у суседној Македонији, иако је тамо приход по глави становника већи.

Само пре неколико недеља су ухапшени председник Општинске владе Приштине и Косовске фудбалске федерације. Они су оптужени да су обећавали земљиште у заштићеној зони, онима који су хтели ту да граде, за мито у скупим колима.  Разлог зашто се то појавило на светлу дана, је то да дозволе нису издате, а званичници који су  потплаћени су хтели да задрже скупа кола.

Правосуђе је далеко од тога да је у потпуности функционално. Многе позиције нису попуњене или се стално допуњују. Неке судије су познате по томе да неће да суде одређене случајеве. Колега ми је рекао да је ратни злочинац осуђен на 15 година затвора, виђен на ручку са једним од водећих политичара у Приштини.

Успех је ако се подигне оптужба против бившег припадника ОВК. Пример за то је Фатмир Љимај, популарни политичар из владајуће партије и посланик у парламенту. Он је чак био и министар неко време. Он је оптужен да је одговоран за мучење и смрт 7-оро Срба и шиптара док је био командант УЧК. Кључни сведок, који је доведен у Немачку, ради сопствене заштите, извршио је самоубиство, у Дуизбургу у септембру 2011. године. Суд је у мају 2012. ослободио Љимаја.

Косово је земља у којој је још жива вишевековна традиција крвне освете као део културе. Ми из централне Европе нисмо били у стању да убедимо Косовске Албанце о предностима усвајања новог правног система и вредности које ми имамо на Западу. Разлог за то је да они виде да су старе структуре још на снази, док су владајуће иниституције слабе. Бојим се да ће Косовари да нас преваре као и Талибани који само чекају да се западне трупе повуку из Авганистана.

И поред свега тога они који су одговорни за ЕУЛЕКС не говоре истину онима у Бриселу. Они шаљу “слатке извештаје ” (шећером прекривене), које зову “ОК рапорти”. Вероватно они то морају да ураде да би задржали свој посао, тако да би могли  и даље да раде у иностраним мисијама. Али то неће помоћи Косову.
(Са немачког на енглески превео Кристофер Султан)

———————————————————————

Извор: http://www.spiegel.de/international/europe/veteran-insider-provides-grim-account-of-eulex-efforts-in-kosovo-a-865650.html

3 replies »

 1. Evo ORIGINALNOG NAPISA i dobar KOMENTAR od Nemca ..koji kaze…. „to je kao kada bi u sred Berlina visio spomenik RAF-teroristima…i td..
  i zakljucuje.. da se samo o Albancima u EU govori o drogi prostituciji, pljackanju… i kada sada cita – da su rasturili 60 srbskih grobova – pita se KAKVI SU TO LJUDI uopste?“
  …..
  SMISAO: 2. Der Sinn (KOMENTAR von misterno 22.01.2013 [Zitat von sysop..] „Das Denkmal ist meiner Meinung nach zu Recht entfernt (nicht abgerissen) worden. Erstens gilt das Gesetz für alle gleich, ob in Südserbien (Presevo) oder Nordserbien. Niemand darf ohne Genehmigung etwas auf öffentliche Plätze aufstellen. Zweitens handelt es sich bei dem Denkmal, so wie es gemacht wurde (Abzeichen einer paramilitärischen Einheit) nicht um ein normales Denkmal für im Kampf gefallene Zivilisten bzw. Soldaten einer normalen und anerkannten Einheit. Es sind Terroristen gewesen! Man stelle sich vor, in Berlin stünde ein RAF Denkmal und die deutsche Regierung würde das tolerieren. Undenkbar! Drittens kann man als Staat nicht über solche Aktionen hinwegsehen, denn sonst, kann ja jeder machen was er will. Wo würde das hinführen? Viertens sollten beide Seiten in diesem Konflikt eins bedenken, das man nur das verlangen sollte, was man gegenüber der anderen Seite auch selber gewähren und respektieren würde! Überhaupt wundere ich mich, warum wir als Deutschland so sehr dahinter sind dem Kosovo zu helfen?! Wenn ich mir hier bei uns die Nachrichten ansehe und immer wieder feststelle, wie häufig gerade die Kosovaren in Drogengeschäften, Menschenhandel mit Prostitution, Raubüberfällen und anderen schweren Delikten verwickelt sind. Und dann jetzt lese wie zahlreiche Gräber geschändet wurden (aus Protest!), frage ich mich, was das eigentlich für Menschen sind. Ich will nicht alle in einen Topf werfen, doch es macht keinen guten Eindruck!

  http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-89470560.html

  ……

  Свиђа ми се

 2. Jos 1999 prilikom povlacenja snaga Srbije sa Kosova sam u razgovoru sa kolegom tvrdio poznajuci domicilni mentalitet da siptari nemaju simpatije prema svojim tadasnjim mentorima sile vec ce se jednog dana okrenuti protiv njih. Nece proci dugo vremena kada ce pucati na njih. Tada ce Evropa traziti pomoc od Srbije , naravno na vrlo prikrivene nacine implementirane kroz politiku. Siptari su talibanskog mentaliteta. Oni gaje odbojnost prema civilizacijskim tekovinama kakve god bile. To je zatvoreno i primitivno drustvo cija infrastruktura ide ispred njih jer je gradjena novcem koji ne zaradjuju vec dolazi od alterantivnih aktivnosti tipa droga, donacije, krediti, pomoc od islamskih zemalja kao i novac iz dijaspore.

  Свиђа ми се