КОСОВО И МЕТОХИЈА

22.01.2012. Вести са окупираног Косова и Метохије


22.01.2013.

21: 02 Косовска Митровица: Поново нападнута зграда општине Косовска Митровица у северном делу града.Око 17 часова Албанци су разбили ново осветљење-рефлектор на згради општине Косовска Митровица.
Нема повређених, према нашим сазнањима.
Зграда општине КМ
Подсетимо се, пре два дана на општину Косовска Митровица која се налази у северном делу, бачена су два молотовљева коктела. Занимљиво је да се све ово дешава на очи КФОР-а који је био на тридесетак метара од општине, не реагујући да спречи или заштити Србе или имовину Срба.Међународна заједница је слепа и глува за организовано насиље које Албанци чине Србима.
***

11:53 СРБИ НА ОКУП инфо: Дрецун најавио још један антидржавни потез: сусрет Николића и Јахјаге

drecun_milovanБЕОГРАД – Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да ће ускоро доћи до састанка председника Србије Томислава Николића и такозване косовске председнице Атифете Јахјаге и да је усвајањем резолуције о Косову створен неопходан оквир да се разговори подигну на највиши политички ниво и да се тај састанак одигра.

“То показује да смо посвећени дијалогу са Приштином али и да желимо да разговарамо не само о техничким стварима, не само о питањима средњег нивоа, већ и о оним најосетљивијим политичким питањима”, рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Тај сусрет ће, како је додао, омогућити да Београд има веће могућности да утиче на процесе на Косову и Метохије.
“На добром смо путу, без обзира што Приштина покушава да изазивањем дестабилизације на југу Србије и Косову и Метохији успори тај процес. Сусрет Николића и Јахјаге ће бити веома добро препознат и у међунароној заједници, посебно у Бриселу, као снажан допринос Београда стабилизацији прилика између Београд и Приштине”, рекао је Дрецун.

Коментаришући изјаву посланика са југа Србије Ризе Халимија да Београд доноси одлуке мимо представника политичких странака са југа Србије Дрецун је навео да они имају могућност да своје ставове износе и у парламенту и преко општина у којима су на власти, путем Кординационог тела али и путем комуникације са владом.
“Они не желе да заједно са Београдом доносе одлуке и често се понашају као да Београд није главни град државе у којој живе и често иду у Приштину и Тирану. Кад буду променили тај став мислим да ће ситуација бити много боља”, рекао је Дрецун, додајући да не види да су врата владе Србије затворена за дијалог и решавање проблема.

Коментар уредништва: Јуче су из кабинета Николића новинарима рекли да немају информацију о таквом сусрету, а данас Николићева десна рука, Милован Дрецун најављује овакав сусрет. Без даљих коментара.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП

***

 12:09 ВЕЧНА СРБИЈА:

ШИПТАРИ СА ЈУГА СРБИЈЕ ТРАЖЕ ИСТА ПРАВА КАО ШТО УЖИВАЈУ СРБИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ.
МОЛИМО ВЛАДУ СРБИЈЕ ДА ИМ УСЛИШИ ТАЈ ЗАХТЕВ ТАКО ШТО ЋЕ ИХ:
ПРВО ОПАСАТИ БОДЉИКАВИМ ЖИЦАМА, ПОРУШИТИ ИМ СВА ГРОБЉА, СМЕСТИТИ ИХ У КОЛЕКТИВНЕ ЦЕНТРЕ НЕГДЕ ПО АЛБАНИЈИ, ИСКЉУЧИВАТИ СТРУЈУ СВАКИХ ДВА САТА, ПОРУШИТИ СВЕ ЏАМИЈЕ, У ШКОЛУ ИЋИ УЗ ПРАТЊУ ЖАНДАРМЕРИЈЕ, НА БАЈРАМ И РАМАЗАН ИХ СКИДАТИ ДО ПОЛА ГОЛЕ ИЛИ У ШОРЦЕВИМА, И АКО ПОСЛЕ ТОГА НЕ БУДУ ЗАДОВОЉНИ ПРОГЛАСИТИ ИХ СВЕ КРИМИНАЛЦИМА, А ИНСАЈДЕР АНГАЖОВАТИ ДА УРАДИ ЕМИСИЈУ О ЊИМА.
ТАКО ЋЕ ШИПТАРИ СА ЈУГА СРБИЈЕ ИМАТИ ИСТА ПРАВА КАО ШТО УЖИВАЈУ СРБИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ.

***

10:49 Танјуг: У пожару изгорела кућа Србина код Пећи

ПЕЋ – Tоком претходне ноћи у селу Бело Поље код Пећи изгорела је кућа Миодрага Петровића у којој, у тренутку избијања пожара, није било никог. Срби повратници из овог села рекли су Танјугу да сумњају да је пожар подметнут и да се ради о реакцији локалних Албанаца на уклањање споменика тзв. ОВПМБ у Прешеву.

zapaljena kuca kfor euleks albanac ovk 1328585176 97502 Освета Шиптара: Запаљена српска кућа код Пећи

Кућа је изгорела синоћ у позару који је избио око 21 час рекао је Танјугу мештанин Момчило Савић, истичући да претпоставља да се ради о реваншизму Албанаца на уклањање споменика у Прешеву. Он је истакао да су због оваквог развоја ситуације Срби у Белом Пољу забринути али да су истовремено одлучни да остану на својим имањима. У кући која је изгорела у пожару није било никог јер Петровићи живе у Јагодини, објаснио је Савић додајући да су већина од 90 обновљених кућа, чији су власници Срби из овог метохијског села, празне.
У Белом Пољу код Пећи живи двадесет српских породица, а током претходне две године у селу су рођене по две бебе са којима се Срби из овог метохијског села нарочито поносе.

***

09:03 Танјуг: Срби више од сат времена блокирали пут у Зубином Потоку

ЗУБИН ПОTОК- Привредници и грађани јутрос су нешто више од сат времена држали у блокади магистрални пут Приштина – Рибариће у Зубином Потоку, изражавајући неслагање са присуством косовских цариника на административном прелазу Брњак.

На том путном правцу који је после блокаде поново проходан, грађани су јутрос око осам сати спречили осбље Еулекса да својим возилима стигну до прелаза Брњак зато што, како су рекли, сумњају да мисија ЕУ превози косовске царинике.

Неколико возила Еулекса, која су била заустављена у Зубином Потоку, ипак су успела да стигну на административни прелаз користећи заобилазни пут. Обе траке магистралног пута Приштина – Рибариће биле су блокиране нешто више од сат времена камионима и путничким возилима. Прелаз Брњак однедавно Функционише као интегрисани прелаз а на њему се осим косовских цариника и полиције, особља Еулекса налазе и припадници МУП-а Србије.

 

 

***

21.01.2013.

 

Штрпце: Колективном центру „Јуниор“ искључена струја

21.01.2013 | 18:36 > 19:36 КиМ радио

Колективном центру „Јуниор“ на Брезовици где су смештена расељена лица из Призрена и Урошевца искључена је струја, упркос измиреним рачунима.

Координатор општине Урошевац Милан Јањић који са својом породицом живи у овом центру КИМ радију је казао да су рачуни за струју измерени, а да је уркос томе струја данас искључена уз образложење да рачун за јануар није измирен.

„Радници КЕК-а су нам искључили струју данас око 15:30 х под изговором да није измирен последњи рачун. Последњи рачун који смо платили је за децембар 2012. године. Део рачуна је измирила косовска општина Штрпце, а прекорачење које смо имали од 330 евра платили смо сами. Међутим они су нама данас донели рачун за јануар и тражили да платимо дуг од 1050 евра, тако да су нам искључили струју због неплаћеног рачуна за месец који је у току, који још није завршен“, казао је Јањић.

Јањић истиче да у овом колективном центру не постоји други начин за грејање, тако да је око 80 расељених искључењем струје остало и без грејања.

****

Тачић признао постојање Дачијевих “цариника” на “административним прелазима”

Ивица Тачић је, поводом “храброг” уклањања споменика у Прешеву за РТС изјавио:
“Хашим Тачи може да постави своје царинике на административним прелазима и каже да морају да се поштују закони Косова, а сада када морају да се поштују закони Србије дајте да преговарамо.”

А које је једино право име за “административне прелазе” са цариницима: ГРАНИЦА.
Ми поручујемо овој срамотној власти: НИКАД ГРАНИЦА – КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!

Инфо-служба НИКАД ГРАНИЦА

****

ФБ Косовска Митровица:

Да ли халуцинирамо или нисмо чули да су се огласили Кандић, Бисерко, хуманитарци, борци за људска права!?
Где сте сада Амбасаде, хуманитарци, Европо и сви остали да Вас чујемо!? Гласно и јасно треба рећи СТОП НАСИЉУ! Срби са Косова и Метохије.

 

Да ли халуцинирамо или нисмо чули да су се огласили Кандић, Бисерко,хуманитарци, борци за људска права!?<br /> Где сте сада Амбасаде, хуманитарци, Европо и сви остали да Вас чујемо!?</p> <p>Гласно и јасно треба рећи СТОП НАСИЉУ!</p> <p>Срби са Косова и Метохије.

 

 

***

извор: Двери » Вести »Јануар 2013.

Срби са севера КиМ: За нас договори Дачића и Тачија не важе!
На заједничкој седници скупштина општина четири српске самоуправе са севера КиМ одбијени су и најновији договори Дачића и Тачија.

Звечан, 21.01.2013

На седници скупштина четири српске општине са севера Косова и Метохија окупљени одборници одбили су најновије договоре Дачића и Тачија и потврдили да остају при претходним ставовима, формулисаним још приликом договора Борка Стефановића. На седници су и најоштрије осуђени вандалски напади Албанаца на српске светиње и гробља, као кукавички одговор на уклањање споменика шиптарским теорирстима из центра општине Прешево.

Том приликом је најављено да ће представници Срба размотрити могућност да се организује протест испред Уставног суда у Београду, јер још увек не доноси одлуку поводом захтева да се оцени уставности свих договора који су постигнути између Београда и Приштине.

Закључци са заједничке седнице четири скупштине од 21. 01. 2013.
1. Одборници четири скупштине упознати су са усменом информацијом Заменика директора Канцеларије за КиМ господина Крстимира Пантића о вођеним преговорима у Бриселу.

2. Скупштине општина Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток остају при својим ставовима и закључцима донетим на претходним заједничким седницама. Неприхватљиво је успостављање границе и царине на административним прелазима Јариње и Брњак од стране институција тзв. Републике Косово и још једном се инсистира на примени пореском система Републике Србије.

3. Поново се инсистира да се Уставни суд Републике Србије изјасни о уставности донетих уредби Владе Републике Србије, а вези постигнутих договора и споразума Београда са ПИС Приштине.

4. Представници локалних самоуправа траже пријем код председника републике и председника Владе Републике Србије.

5. Најоштрије се осуђују насилнички напади Албанаца на Србе, српска гробља и светиње и друге објекте и институције Срба на Косову и Метохији, као и најновији напад на зграду СО Косовска Митровица

***

19:11 КИМ радио:

Запаљена капела и оштећено гробље у Милошеву [ВИДЕО]

Запаљен је и сагорео олтарски део капеле на православном гробљу у Милошеву код Обилића. У самој близини капела порушена је породична гробница Јовановић, а фотографије на споменику су поломљене.Поред овог споменика порушени су и споменици породице Папић  и још друга два споменика на којима није било могуће сазнати чији су.


***

СРУШЕН ЈЕ И ПОСЛЕДЊИ НАДГРОБНИ СПОМЕНИК ЗВОНИМИРУ ПАЈАНТИЋУ НА СРПСКОМ ГРОБЉУ У ПРИЗРЕНУ. ЈОШ ЈЕДАН ДЕО МЕНЕ СЕ ОТКИНУО.

***

КИМ радио: видео снимак ИЗВЕШТАЈ

Током претходне ноћи, у више места широм Косова и Метохије поломљено је и оштећено око 150 надгробних споменика Срба.

***

КИМ радио: Срби са севера траже пријем код председника

Представници локланих самоуправа са севера Косова затражили су данас пријем код председника и премијера Србије након што је одборнике четири општине са севера Косова на заједничкој седници у Звечану о преговорима у Бриселу информисао заменик директора канцеларије за КиМ и председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић.
седница у Звечану 21012013
Са седнице у Звечану (Фото КИМ)

На седници у Звечану Пантић  је рекао да су у Бриселу разматрана питања у вези с наплатом акциза и ПДВ-а на прелазима на северу Косова и да би сав новац који буде прикупљен на тим прелазима требало да иде у Фонд за развој четири општине на северу Косова.
Одборници Општина Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток остају при својим ставовима да је успостављање границе и царине на административним прелазима Јариње и Брњак неприхватљиво.
Они инсистирају на примени пореског система Републике Србије.
Одборници су мишљења да Уставни суд Србије треба да се поново изјасни о уставности донетих уредби у вези са постигнутим договорима у Бриселу са институцијама у Приштини.
На заједничкој седници у Звечану они су најоштрије осудили насилничке нападе на српска гробља и друге објекте институција Срба на Косову и Метохији као што је био синоћњи када су два молотовљева коктела бачена на зграду општине Косовска Митровица који срећом нису изазвали ошећења.
Закључци су усвојени већином гласова а против су били једино одборници Српске радикалне странке.

***

18:27 Срби на окуп: Шиптари су поред многих гробаља и споменика које су у задњих неколико дана демолирали, брутално срушили и споменик из II светског рата, који се налазио у центру Косовске Витине.

 

ФБСретеновић Жарко:

КАД БУДЕМО УКЛОНИЛИ ГРАНИЦУ НА БРЊАКУ И ЈАРИЊУ ОНДА ЋЕ СЕ СМИРИТИ ШИПТАРИ КОЈИ СУ СЕ ОСИЛИЛИ ПОД ЗАШТИТОМ ЗАПАДА.
СВЕ ШТО СЕ САДА ДЕШАВА У СРБИЈИ ЈЕСТЕ ПОСЛЕДИЦА ЕКОМУНИЗМА И САРАДЊЕ СА ЕУ РОПСКОМ УНИЈОМ КОЈА ХОЋЕ ДА УНИШТИ ПРАВОСЛАВНЕ СРБЕ И ДА ОД НАС И ОСТАЛИХ БАЛКАНАЦА НАПРАВИ ХУМАНИ РЕСУРС БЕЗ ИМЕНА И ПРЕЗИМЕНА.
ЗАТО СЕ СВАКОДНЕВНО НАПАДА СРБСКА ИСТОРИЈА,КУЛТУРА И ТРАДИЦИЈА СВУДА ГДЕ ЖИВЕ СРБИ!

***

ФБMico Jovicic:

НЕ ПОСТОЈИ БЕЗУМНИЈИ АКТ ЉУДСКЕ ВРСТЕ НЕГО СКРНАВИТИ СПОМЕНИКЕ И ВЕРСКЕ ОБЈЕКТЕ. ТО ЈЕ ПОСЛЕДЊИ ЧИН НАЈНИЖИХ ЉУДСКИХ ПОРИВА КОЈИ ОТКРИВАЈУ СТВАРНО БИЋЕ ОНИХ КОЈИ ТО РАДЕ. НЕ ПОСТОЈИ ОПРАВДАЊЕ ЗА ТАКВЕ АКТЕ.
ТИМЕ ПОКАЗУЈУ СТА МИСЛЕ ЖИВИМА.

***

15:41 Извор: КИМ радио Око 50 надгробних споменика на православном гробљу у Призрену порушено је у току претходне ноћи, казао је КИМ радију координатор општине Призрен Зоран Бошковић.

***

Извор: Радио Клокот, КИМ радио Витина: Срушен споменик борцима Другог светског ратаСпоменик народноослободилачким борцима из Другог светског рата у центру Витине,срушен је данас око поднева, јавља Клокот радио.
Ово информацију потврдио потпуковник Полиције Косова из региона Гњилана Шабан Азизи.
Он је такође казао да је тренутна ситуација у Косовском Поморављу мирна и да полиција нема сазнања да ће бити организовани протести.
фбр: ОРГАНИЗОВАНОГ ПРОТЕСТА НЕМА, АЛИ ЗАТО ИМА РУШЕЊА СВЕГА ШТО ЈЕ СРБСКО…
***

Косовска Митровица: УЖАС БЕЗ КРАЈА ЗА СРБЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ.

АЛБАНЦИ МИНИРАЛИ СРПСКО ГРОБЉЕ. ЕКПЛОЗИВНА МИНА РАЗНЕЛА ПОРОДИЧНУ ГРОБНИЦУ АНЂЕЛКОВИЋА У ПРИЛУЖЈУ И СПОМЕНИК РАЗНЕЛА НА КОМАДЕ. ДЕЛИЋИ СПОМЕНИКА ОДЛЕТЕЛИ У ОКОЛНИМ ЊИВАМА ОД СИЛИНЕ ДЕТОНАЦИЈЕ.

ЗАПАЉЕН ЈЕ ВЕЛИКИ БРОЈ ДРВЕНИХ КРСТОВА
(КОМЕ ТО СМЕТА КРСТ?)
СИНОЋ ЈЕ ТОТАЛНО УНИШТЕНО СРПСКО ГРОБЉЕ У МИЛОШЕВУ, ОШТЕЋЕНО ЈЕ ПРАВОСЛАВНО СРПСКО ГРОБЉЕ И У ПЛЕМЕТИНИ.
Полиција врши увиђај, а деминери истражују остале експлозивне направе за које са разлогом сумња да има још.
Јадни и напаћени Српски народ се пита да ли међународна заједница има одговор на сва ова свирепа и немилосрдна (не)дела!?

 

***

Мало је што пуцају на нас живе, сад још једном желе мртве да убију !
Гораждевац: Пуцано на споменик убијеној деци
Гораждевац – Непознате особе током ноћи у Гораждевцу оскрнавиле споменик жртвама НАТО бомбардовања и српске деце која су страдала на реци Бистрици 2003. године.
Уредник Радио Гораждевца Дарко Димитријевић изјавио је да је споменик погођен хицима из ватреног оружја и да је овај инцидент узнемирио око хиљаду Срба који живе у овом метохијском селу.Напад је извршен највероватније иза поноћи у близини споменика су пронађене чауре а косовска полиција обавља увиђај, рекао је Димитријевић, истичући да је споменик подигнут страдалим цивилима.

Споменик који је оштећен налази се на око 50 метара од центра села на путу према сеоској цркви Рождества Пресвете Богородице. Мештани Гораждевца сумњају да је ово реакција косовских Албанаца на уклањање споменика терористима тзв. ОВПМБ у Прешеву.Ово је у последња 24 сата други инцидент овакве врсте на Косову пошто су претходно непознати починиоци оскрнавили српско гробље у Клокоту код Витине где је порушено 27 надгробних споменика.
Мало је што пуцају на нас живе, сад још једном желе мртве да убију !<br /><br /><br /><br /> Гораждевац: Пуцано на споменик убијеној деци</p><br /><br /><br /> <p>Споменик жртвама НАТо и убијеној деци која су страдала 2003 године погођен је хицима из ватреног оружја</p><br /><br /><br /> <p>Гораждевац - Непознате особе током ноћи у Гораждевцу оскрнавиле споменик жртвама НАТО бомбардовања и српске деце која су страдала на реци Бистрици 2003. године.</p><br /><br /><br /> <p>Уредник Радио Гораждевца Дарко Димитријевић изјавио је да је споменик погођен хицима из ватреног оружја и да је овај инцидент узнемирио око хиљаду Срба који живе у овом метохијском селу.</p><br /><br /><br /> <p>Напад је извршен највероватније иза поноћи у близини споменика су пронађене чауре а косовска полиција обавља увиђај, рекао је Димитријевић, истичући да је споменик подигнут страдалим цивилима.</p><br /><br /><br /> <p>Споменик који је оштећен налази се на око 50 метара од центра села на путу према сеоској цркви Рождества Пресвете Богородице. Мештани Гораждевца сумњају да је ово реакција косовских Албанаца на уклањање споменика погинулим борцима тзв. ОВПМБ у Прешеву.</p><br /><br /><br /> <p>Ово је у последња 24 сата други инцидент овакве врсте на Косову пошто су претходно непознати починиоци оскрнавили српско гробље у Клокоту код Витине где је порушено 27 надгробних споменика.

***

Радио КиМ и Вести: 21. 01. 2013. 00:35
Демонстрације у Ђаковици: Албанци напали српски манастир

У Ђаковици је синоћ око 20 часова одржан протест због рушења споменика борцима илегалне Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца у Прешеву.

Један део демонстраната кренуо је затим према манастиру Успење пресвете Богородице, који је спаљен 17. марта 2004. године, а касније обновљен.
Јаке снаге косовске полиције обезбеђују манастир у којем се налазе четири монахиње. Демонстранти су се после протеста удаљили, а објекат обезбеђују припадници КПС.
Демонстранти и даље протестују у граду, али их око манастира нема, прецизирао је за агенцију Бета координатор за Ђаковицу Ђокица Станојевић.

Они протествују због јутрошњег уклањања споменика припадницима Ослободилацке воске Прешева, Бујановца и Медвеђе, а полиција је блокирала прилазе улици, а присутни су и припадници КФОР-а.

Током вечери је и у центру Гњилана, истим поводом, било окупљања око три стотине Албанаца. Они су рукама ударали по аутомобилу јеног Србина који је пролазио кроз град. Демонстранти су се разишли око 22х.

***

‎“Опасан“ протест у Прешеву

Protesta e Plisave per lapidarin ne Presheve

***

20.01.2013.

 

22:34 Глас Косова и Метохије, Наташа К. Пре пола сата у Прилужју је одјекнула јака детонација. Још увек не знамо шта се десило.

***

Нападнута зграда општине у Косовској Митровици

Аутор: Танјуг
20.01.2013. – 22:34

Непознате особе вечерас у 20.40 сати бациле су на зграду општине Косовска Митровица два „молотовљева коктела“, која су причинила мању материјалну штету на згради општине.
Zgrada opštine Kosovska Mitrovica - Molotovljev koktel
Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић изјавио је Тањугу да се инцидент догодио у присуству војника Кфора, који су се, након што су грађани почели да се окупљају, повукли са лица места.
Пантић је прецизирао да су се четири возила Кфора, након инцидента, повукла у јужни део Митровице, наводећи да ће зграду општине од сутра обезбеђивати припадници цивилне заштите.


Пантић, који је и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију, критиковао је поступак Кфора и наоштрије осудио виновнике тог инцидента.

Раније у току дана на српском православаном гробљу у селу Клокот код Витине порушено је 27 споменика.

Зграда општине Косовска Митровица, која се налази у мултиетничком насељу Три солитера, није први пут мета нападача. Раније је на ову зграду пуцано из ватреног оружја, а била је и каменована.

***

У селу Клокот код Витине порушено је 27 споменика на србском гробљу

20. 01. 2013. 21:59 Фонет| фото: Бета, Вести

Ново скрнављење српског гробља

32044-groblje01_foto_a_isakovic

На српском православаном гробљу у селу Клокот код Витине порушено је 27 споменика, сазнаје КиМ радио. На гробљу се налазе припадници Косовске полиције који врше увиђај.

Пре неколико дана оскрнављено је и гробље у Косову Пољу

Председник општине Клокот Саша Мирковић који се налази у близини гробља изјавио је да је потпуно шокиран овим вандалским чином.

„Мислио сам да се овако нешто неће догађати Косовском поморављу, ово је најгоре што је могло да нам се догоди. Нема већег зла од овога и нема реченице којом бих могао да осудим овакав акт. Овде мртви немају мира“, изјавио је КиМ радију Мирковић.

Ову информацију потврдио је и директор Клокот радија Никола Столић који је рекао да „има инфромације о рушењу гробља“ и да је тамо полиција.

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је осудила данашње уништавање 27 надгробних споменика на православном гробљу у селу Клокот, у општини Витина на Косову.

У саопштењу, Канцеларија за Косово и Метохију је од међународне заједнице затражила да што пре пронађе и казни починиоце тог вандалског чина.

„Подсећамо да је на територији Косова и Метохије уништено и оштећено 5.261 надгробних споменика а већина гробаља неприступачна је, претворена у депоније, зарасла у коров и шипражје“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КИМ.

2 replies »

 1. Јуче (тј. на дан када је уклоњен споменик) сам уместо наших домаћих србских медија више пратио шиптарске медије и на њиховим телевизијама је био такав говор мржње са количином претњи и вулгарности незапамћеном у последње време са огромном дозом необјективног информисања гебелсовског типа да је право чудо што глупи и наивни Шиптари потпаљени од својих медија нису учинили још горе ствари од овде наведених.

  Толико је било пљувања по држави Србији и говорења како је Дачић политичар из доба Милошевића, а како су Шиптари под Милошевићем страдали да је гнусно и преносити такве глупости.

  Уклањање споменика је у свим Шиптарским медијима била ударна вест, па су укључивали репортере, па коментаторе, па аналитичаре, па политичаре који су сејали невиђену мржњу, да је неки наш медиј 2% таквог говора употребио у свом информативном програму сви домаћи страни плаћеници би се код нас дигли и летеле би главе на тој телевизији.

  Свиђа ми се

 2. Dmitrij Sedov: Posle Kosmeta Zapad rasplamsava seperatizam po celoj Srbiji
  Zašto srpski političari koji pod pritiskom NATO-a ulaze u pregovore sa Prištinom liče na ovnove koji čekaju pred vratima klanice?

  Mislim da bi među mnogim aspektima pre svega trebalo u prvi plan istaći momenat duhovnosti. Pravoslavne države nikada nisu vodile osvajačke ratove, jer su takvi ratovi u suprotnosti sa njihovim pogledom na svet.

  U poslednjih hiljadu godina, izvori ratova u Evropi uvek su bili ili naleti muslimanskih hordi, ili rimokatolički ekspanzionizam, ili međusobni sukobi među otpalim od pravoslavlja – rimokatolicima i protestantima.

  Srbija je o tome (i o drugim stvarima) upoznata ne samo iz priča. Srbija je morala da preživi i tursko ropstvo i varvarski genocid ustaša rimokatolika i „Rimokatoličku Pashu“ 1999. godine.

  Čini se da Zapad veoma pažljivo ignoriše pitanje o tome kakva vrsta duhovnosti leži u izvorima međunarodne agresije…

  Armija najamničkih politikologa trudi se da formira javno mnjenje u kojem se o ovoj temi uopšte ne govori. Na primer, prilično nevoljno se spominje savez nacista sa Vatikanom. Malo ko zna da je „Sveta stolica“ smatrala Hitlera za „očišćujuću silu u Evropi“, kao i da je rimski papa blagoslovio Nemačku za osvajanje tuđih teritorija.

  Uostalom, na kaiševima vojnika Vermahta koji su gazili po tuđim teritorijama pisalo je „s nama je Bog“. Između ostalih, papa je dao blagoslov i za Kursku bitku, no, to im nije pomoglo. Slične istorijske okolnosti se ne smeju zaboravljati.

  Danas na Zapadu ne možete naći informaciju o rušenju pravoslavnih hramova i o genocidu nad pravoslavnim sveštenstvom na Kosmetu. Kosovsko pitanje je smišljeno pretvoreno u pitanje „nezavisnosti naroda“ iako se njegova realna suština ogleda u svesnom i razrađenom pretvaranju kosovskog kriminalnog ološa u nemilosrdnog Frankenštajna, radi rušenja srpskog pravoslavnog sveta.

  Ipak srpski političari su sa Frankenštajnom seli za pregovarački sto. Kakva su vaša predviđanja, šta ti pregovori mogu doneti Srbiji?

  Srpski političari koji pod pritiskom NATO-a idu na pregovore sa tim Frankenštajnom, podsećaju na ovce koje vode na klanicu. Posebno su smešni njihovi argumenti o tome da je „politika umetnost mogućeg“. Kao, trebalo bi da se potrudimo da nas u klanici ne zakolju, nego samo postrižu. Ovnovi veruju da ih iskreno žele u redovima EU, ali samo „pažljivo postrižene“.

  A u stvarnosti, sve činjenice ukazuju na to da je stupanje u EU samo manevar u višepoteznoj kombinaciji na uništenju duhovnog neprijatelja Zapada – srpskog pravoslavnog sveta. Po meni, period „pregovora“ će se odugovlačiti sve dok separatističko raspoloženje na jugu Srbije – u Bujanovcu, Medveđi i Preševu, ne bude dovedeno do tačke ključanja, a potom će se preneti na Rašku oblast i Vojvodinu. Zapadna agentura već danas na tome aktivno radi. Posle će uslediti „privremeni otkaz“ Beogradu, jer u EU ne primaju „države sa unutrašnjom nestabilnošću“, i time će početi završni akt srpske drame.

  Sa moje tačke gledišta, srpski političari koji žele da se iskreno bore za interese svog naroda, a ne nekakvih konkretnih grupacija, ne bi trebalo da se zavaravaju: njima je neophodna hrabrost i izdržljivost za neizbežni sukob sa Silama zla. Te sile se projavljuju u skladu sa odavno poznatom formulom:

  – uski grupni interes, skriven od sveta;

  – korišćenje obmana i nasilja u cilju dostizanja ličnih ciljeva;

  – laž i demagogija za objašnjenje sopstvene politike;

  – uvlačenje naivnih u svoju mrežu masovne obrade svesti.

  Probajte dokazati da SAD i EU ne potpadaju pod te karakteristike. Ukoliko političar nije u stanju da razlikuje slične osobenosti „partnera“ i veruje u njihove „dobre namere“, onda će on, svesno ili nesvesno, raditi u korist tih sila, a na štetu svog naroda.

  Zbog toga, pitanje duhovnog jedinstva, prikupljanja sila oko nacionalne ideje sa njenim pravoslavnim jezgrom, jeste glavni preduslov za nezavisnu budućnost Srba. Ukoliko se srpski narod bude udaljavao od pravoslavlja i gubio svoju homogenost pod uticajem zapadnih agentura, obmanuće ga i pustiti rasturenog niz maticu istorije.

  Koliko za ruske geopolitičke, ekonomske i vojnostrateške interese ima značaj razmeštanje američkih baza na Balkanu, posebno na Kosmetu – kao ključnoj tački koja povezuje Evropu sa Azijom?

  Trebalo bi priznati da su ruske geopolitičke pozicije u poslednja dva stoleća suštinski oslabljene i da dolazi vreme kada se to odražava na našu politiku. „Bondstil“ na Kosovu projektuje vojnu silu na širim susednim regionima i ruskoj vojsci će biti složenije da označi svoje prisustvo u kriznim regionima sveta u budućnosti, u slučaju takve neophodnosti.

  Istovremeno, trebalo bi znati da je bojeva sposobnost NATO-a u potpunosti zasnovana na tehnološkoj superiornosti i iza sebe nema ozbiljne idejne motivacije. To su pokazali mnogi vojni konflikti poslednjih decenija. A najozbiljniji vojnostrateški resurs jeste duhovni resurs – spremnost naroda da zaštiti svoje interese. Jugoslavija je očigledan primer sa svojim gerilskim pokretom za vreme Drugog svetskog rata.

  Nadam se da će upravo taj resurs ležati u temelju našeg povratka na ranije svetske pozicije, a da će vojnotehnički aspekt kao sastavni deo tog procesa vremenom rasti. Danas ruska vlada na tome aktivno radi.

  (Pečat)

  Свиђа ми се