БАРИКАДЕ

ЖеКиМ: Да ли на Сретење 2013. године смемо ћутати?


У сусрет Сретењском Сабору

Ближи се 15. фебруар – СРЕТЕЊЕ – ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ.
Дан државности је прилика да се сетимо предака и не само то. Прилика је да покажемо да смо спремни да их следимо.
Прилика је и да мислимо на потомке – да их не оставимо без државе и идентитета.
Прилика је да не прихватимо исконструисану лаж да о Србима као геноцидном народу.
­ Да ли ћемо прихватити одговорност за злочине које нисмо починили?
­ Да ли ћемо признати да су исконструисане слике о нама истина ?
­ Да ли ћемо својој деци оставити терет испаштања због нашег ћутања?
­ Да ли на Сретење 2013. године смемо ћутати?

Турци су пре 209. година „сечом кнезова“ желели да застраше наше претке. Међутим, уместо застрашивања изазвали су општенародни устанак којим су освајачима послали јасну поруку – ДОСТА ЈЕ БИЛО!

У европској историји, Први и Други српски устанак, названи су „српском револуцијом“. Захваљјући овим успесима, наши преци су поставили темеље модерне српске нације и државе. Један од значајних темеља српске државности је и Сретењски Устав.

Сретењски Устав из 1835
Неспорна је чињеница да је тада вазална Србија донела највиши државни правни акт. Сретењски Устав усвојен је на заседању Народне скуштине које је одржано у порти православне цркве у Крагујевцу, тадашњој престоници кнежевине. Хроничари тог времена су забележили да је у част доношења Устава, на заседање Скупштине стигло близу 2.500 званичних представника и око 10.000 знатижељника. Такође је забележено да је Крагујевац увече обасјао ватромет.
Сретењски устав је настао према пројекту Димитрија Давидовића, у којем је Србија (упркос чињеници да је била вазална држава) дефинисана као независна кнежевина подељена у округе, срезове и општине. Такав правни акт је тада имало мало земаља у свету!
Данас велике силе, баш као што су подржале протесте Турске због доношења Сретењског Устава, користе своју моћ и подржавају лажну државу Косово. Подршка лажној држави спроводи се уз отимање наше територије.
Да ли ћемо ми данас, доведени у сличне историјске околности, пристати да се одрекнемо државности и слободе за коју је проливена крв наших предака? Да ли ћемо пристати на кршење сопственог Устава зарад туђих циљева?

„Стара Србија“ је била подручје појачаног терора над народом, који се одвијао пред очима тадашњих империја. Њихов циљ је био спречавање обнављања српске државе на Балкану, а терор над народом је користио остварењу тог циља.

Данас, на истом простору догађа се незабележени терор над народом. Борба за људска права зглушује уши. Истовремено се Срби протерују из њихових кућа, отима им се имовина и заташкавају злочини које човечанство није забележило – трговина људским органима. За злочине учињене Србима злочинци се ослобађају! Подручје „Старе Србије“ је опет подручје појачаног терора над народом. Велике силе спинованом медијском кампањом и уценама покушавају да униште српску државу на Балкану.

Никад граница ПРОТЕСТ

У заблуди су они који мисле да немамо избора! На нама је да изаберемо:

Можемо ћутати и тиме дати подршку уништењу сопствене државе, а својим потомцима постати лош пример, због колаборације на коју смо без икаквог отпора пристали.
Можемо се на Сретење окупити и мирно без инцидената и насиља рећи целом свету да не прихватамо границу према Косову и Метохији. Можемо се од Сретења сретати на мирним протестима широм Србије све до склањања границе према Косову и Метохији.
Ганди је показао народу како да се мирним и ненасилним протестима ослободи енглеског колонијализма.
Гандијевски мирним протестима можемо уклонити границу, коју постављају према Косову и Метохији. Да бисмо у томе успели морамо веровати да:
„Ненасиље у својој динамичној форми значи свесну патњу. Оно не значи покорити се вољи онога који ти наноси зло, већ значи одмерити се целом својом душом са вољом тиранина“. (Махатма Ганди)

Ми имамо воље да се целом својом душом одмеримо са вољом тиранина!

Удружење жена са Косова и Метохије – ЖеКиМ

ЖеКиМ

Жеким Космет

Извор: ФБ профил Жеким Космет

3 replies »

 1. Петиција за враћање обавезног војног рока у Србији који је укинут 1. јануара 2011. године.

  Свима нама је јасно да је војска укинута под изговором да Србија нема непријатеље. Драга владо Републике Србије, Србија и те како има непријатеље. Шта је са Албанцима, Хрватима, Америма, Мађарима… Сви они у интересу имају да раскомадају државу за коју су наши дедови и очеви главе давали и најскупље цене плаћали. Уведена је професионална војска која нам служи само за украс, да позирају, сликају се у униформи, и примају плату а ништа не раде. На крају крајева, није једини циљ војске рат. Војска је један период који је имао задатак да од младића направи човека, борца, јунака а поврх свега, војска има задатак да научи мушкарце да се владају, да се брину о себи и да се лепо осамостале, и наравно да се не заборави то да се у војсци стичу пријатељства која најчешће трају довека. Укидањем војске у Србији, укинули сте и дисциплину, поштење, и храброст свих младих људи. Зато вас позивам да потпишете петицију за враћање обавезног војног рока у Србију. Без војске, једна држава није држава. 😦

  Посетите и нашу фејсбук страницу у колико желите да наставите са праћењем акције, http://www.facebook.com/NikadaGranica

  П.С: Молимо Вас да проширите реч о овој петицији. Што више потписа има на петицији, на њу ће бити усмерено више пажње од стране медија и оних који доносе одлуке.
  http://www.peticije24.com/vojnirok

  Свиђа ми се

 2. Ко год да вам каже да је Космет изгубљен, или да сте немоћни да промените ствари око себе – покушава да вам одузме достојанство и да вас опљачка. Космет је изгубљен тек онда када не буду постојала два Србина који га нису у својим главама изгубили. Све што је створено настало је прво у глави па онда у спољашњој стварности. Тако се исто губи прво у глави и у души.

  Отимају га већ више од пет векова… и још нам га нису отели. Треба народу говорити и понављати да се Србија градила на рудама Космета још од 11. века… И да највише то желе да нам отму. За људе, цркве и манастире изгледа не маримо више довољно да бисмо се покренули.

  Свиђа ми се

 3. У Бунт до Ослобођења: од културног, политичког (унтрашње и спољно окупаторског),јеретизма црквеног па све до неиздрживог економског упропаштења, гажења и понижавања. Уз Божију вољу и помоћ!

  Свиђа ми се