АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Др Миша Ђурковић: Резолуција, крај сна о подели или Административни прелази постали границе?


Др Миша Ђурковић: Резолуција, крај сна о подели или Административни прелази постали границе?

Миша Ђурковић, виши научни сарадник ИЕС, за Недељник: Усвојена резолуција са пропратном платформом представља радикални дисконтинуитет у односу на сву досадашњу политику Србије према Космету. Србија је одустала од рада на подели, односно од покушаја разграничења са Албанцима на Ибру, и прихватила разграничење на Јарињу, Брњаку, Мердару

18. 01. 2013. Извор: Недељник, ПРЕСС, аутор: др Миша Ђурковић, за ФБР приредила Биљана Диковић

др Миша Ђурковић

Све ово што се дешава око новог пакета докумената које су председник и Влада изнели у последњих десетак дана пропраћено је гомилом спинова усмерених да нам свима буквално спрже мозак и да нас спрече да видимо оно што је кључно и основно: усвојена резолуција са пропратном платформом представља радикални дисконтинуитет у односу на сву досадашњу политику Србије према Космету од 2000. наовамо. Рецимо одмах о чему се ради: Србија је овим документима одустала од рада на подели, односно од покушаја разграничења са Албанцима на Ибру, и прихватила разграничење на Јарињу, Брњаку, Мердару, односно на ономе што је познато као административна граница, а што сада постаје права међудржавна граница.

У септембру 2005. године помало заборављена Међународна кризна група (сетите се нашег пријатеља Џејмса Лајонса) објавила је посебан извештај који се бавио питањем северне Митровице, односно севера Косова уопште. Био је то период када су се припремали наводни преговори Београда и Приштине, који ће почети наредне године и трајати до 2008. Супротно неким нервозним субјектима у „међународној заједници“, који су се залагали за брзо и радикално решење, што би подразумевало или подршку Албанцима за етничко чишћење или притисак на Београд да се та прича одмах заврши, МКГ је врло смирено изнела следећи сценарио. Није време за радикалне ствари.

Срби нек раде шта год хоће на северу до даљег јер је приоритет да се цео процес преговора заврши како треба. А проблем севера решаваће се кад за то дође време и то тако да се Београд натера да врши притисак на Србе са севера да прихвате све што треба и да се слично Ердутском споразуму сами реинтегришу у институције и уставно-правни поредак Косова. Од Београда су само тражили да остане у процесу за који су сви знали да ће се свеједно завршити проглашењем независности Космета. Преговарачки тим на чијем челу су били председник Тадић и премијер Коштуница прихватио је то јер им је тада требало да се настави са процесом евроинтеграција.

Ако читате разне студије, анализе и процене западних стручњака, постаје вам јасно да по њима Београд све време игра на карту поделе. И заиста, ако погледате папире који су рађени од 2001, најпре под оквиром Координационог центра, па затим платформу Самарџића и Симића из 2004, па документ Самарџића и Којена, који је био основа за бечке преговоре, као и сву практичну политику Србије, видећете да постоји континуитет захтева да се фомира српски ентитет који би обухватио неалбанске средине, најпре север Космета и ако је могуће Косовско Поморавље, да се тим српским срединама да јака локална самоуправа (што значи да готово све послове, укључујући и полицијске и правосудне, обављају сами), затим да се те општине удруже у заједницу српских општина чиме се формира српски ентитет и што је најважније да тај ентитет буде у свему директно везан за остатак Србије и српске институције. О свему осталом  Београд није изнео ништа конкретно, већ је користио формуле као што су „суштинска аутономија“ или „више од аутономије, мање од независности“. Странци су из тога закључили да Београд хоће да се отресе остатка Косова и да га занима како да задржи уз себе физички и институционално само српске заједнице, српски ентитет или барем четири северне општине. То су они назвали поделом и отуда им је све време најважније да упозоравају Београд да неће бити поделе.

Београд је међутим све до сада, чак и кад је Тадић прихватио долазак Еулекса, наставио да игра на ту карту. Срби јужно од Ибра одавно су охрабрени да узму косовска документа, регистарске таблице и да се де факто полако интегришу у косовски уставно-правни систем. Север је међутим истрајавао на свом одвојеном статусу, а преко Јариња и Брњака имао је директно наслањање на централну Србију.

Странци су наставили процес притисака на Београд да постепено прихвата све више и више ствари (то је Вејвода лепо назвао меко приземљење). И дошло је до кључног захтева, оног који је предвиђен још 2005, да се коначно Београд притисне да и Србе са севера натера да се интегришу у косовски систем. Посебно су Немци заинтересовани за такво решење. Међутим, Борис Тадић је упркос начелном неодбијању, заправо опструисао читав тај процес добро схватајући да крај такозваних паралелних институција, односно укидање рада институција државе Србије на северу, значи одустајање од поделе. Е због те некооперативности на крају је изгубио изборе, а Запад је очигледно спаковао Владу која је способнија да изађе у сусрет таквим захтевима.

И немојте да вас лажу: и првобитна платформа (коју је Марко Ђурић најпре однео Немцима у Берлин на одобрење) и измењена платформа и резолуција носе исту суштину –  власти Србије прихватају под немачким диктатом да одустану од поделе, да натерају српске институције на Космету да се одвоје од државе Србије и окрену Приштини, а награда за то одустајање од поделе треба да буде одлука Савета министара ЕУ у марту да се Србији одреди датум почетка преговора о чланству, што би у јуну требало да се реализује. Онда Вучић може на изборе у септембру, а само Дачић зна шта би он тиме требало да добије или да избегне…

Сам документ је прилично скандалозан са позиција нашег Устава и положаја државе. „Превазилажење институционалних паралелизама“ врло је опасна идеја. Каже се: „Циљ је успостављање органа власти на подручју покрајине, који би били признати од свих страна укључених у процес, и успостављање чврстих правних и политичких гаранција на нивоу покрајине и међународне заједнице, за политичка, територијална и друга права националних заједница на читавом подручју покрајине.“  Како ће то Приштина да призна наше институције тамо? Само ако се оне вежу за њу и тиме прихвати Ахтисаријев план. „Препоштени и честити“ СПО једини рече оно што је тачно: овиме се прихвата Ахтисаријев план. Он даје неки облик аутономије децентрализованим српским општинама, даје им и извесне могућности сарадње, па чак и могућност да Србија финансијски помаже њихов рад. Али све то уз услов да иде преко Приштине, а не у директном саобраћају Београда и српских општина!

Део око правосуђа такође је више него проблематичан. Судови се успостављају законима на нивоу покрајине и суде у складу са прописима (читај Уставом и законима) покрајине, дакле Косова, а не Републике Србије!  Да се странци не би збуњивали у марту контрадикторношћу документа, скресан је читав политички увод изворне Томине платформе (дат на три стране), који је служио за домаћу политичку употребу.

Погледајмо шта му је Влада још избацила:

1. Први пасус предлога, у ком се тражи прекид техничког дијалога јер слаби преговарачку позицију Србије и позицију на терену.
2. Став да ништа није договорено док се не постигне договор о свему.
3. Сва позивања на Каталонију (као модел аутономије, модел за полицију, трговину и сајмове).
4. Потпуно је избачен став при крају, у ком се тражи да покрајина буде демилитаризована зона са додатним пасусом о томе ко гарантује безбедност и демилитаризацију. Ово последње, што нико није коментарисао, свеодочи колико ниско морају да иду да би у марту добили позитивну одлуку.

Није стога чудно што су Срби са севера, који су ономад подржали Томин документ, разочарано рекли да су преварени. Занимљиво би било чути и став Цркве, која има сличан проблем.

Србе са севера Космета чекају веома тешки дани. Дачић им је отворено поручио да не очекују више ништа од Београда и да се окрену самоорганизовању на Космету, да Србија не сме да буде њихов талац, да ће Србија преживети и без Космета итд. Јасно је дакле да их Београд тера да се окрену Приштини и да моделе за свој даљи живот траже од Милорада Пуповца нпр.
Мотиви због којих се све ово ради су различити. Има међутим оних који искрено верују да ће овим померањем разграничења на Јариње Србија скинути камен са врата и растерећена кренути ка лакшој будућности, развоју, можда и ка Европи.

А шта ако су у праву песимисти попут нижепотписаног, који у свему овоме виде само померање фронта сто километара дубље у нашу територију? Шта ако уместо мира добијемо ОВК у залеђу Прешева и разиграног муфтију Зукорлића, па за пет година почнемо да причамо о томе како ће Србији бити лакше без Прешевске долине и Санџака? Наравно, никада нећемо признати њихову независност, али ето још само тога да се де факто одрекнемо па ћемо да добијемо нпр. отварање трећег поглавља…

 

2 replies »

 1. Milovan Brkić

  Podanički duh iz serije Sulejman Veličanstveni prikazan nam je ovih dana prilikom posete prestolonaslednog princa Ujedinjenih arapskih emirata, šeika Muhameda bin Zajeda Beogradu.
  Zajedova poseta, da mi oprostite na izrazu, predstavlja maestralni Zajeb srpske političke elite.
  Poseta je protekla u servilnom odnosu domaćina prema gostu koji nam je obećavao kule i gradove. A njemu su domaćini obećali da će prodati najkvalitetniju vojvođansku zemlju, na kojoj će šeik gajiti genetski modifikovanu hranu i stoku, a sve prema šerijatski običajima, da će nam zauvek zaraziti zemlju, da će mu Vučić, pomognut Dinkićem, prodati JAT, a verovatno i aerodrom, na koji će desetine hiljada muslimana-fundamentalista legalno sletati u Srbiju, da rade na poljima koja će šeik kupiti za šaku, verovatno lažnih dolara. Na našim , u budućnosti šeikovim poljima, za male pare, radiće radnici iz Pakistana, Avganistan, Nepala, Indonezije, Bangladeša. Njihove molitve odjekivaće više puta dnevno poljima i selima Vojvodine. Promeniće se i nazivi varoši i sela.
  A da bi militantni sledbenici Muhameda proroka mogli da mirno ulaze i okupiraju Evropu, Aleksandar Vučić prodaće šeiku Zajebu i Luku Novi Sad! Umesto mirnog mora, najgori i najopasniji i krvoločniji Alahovi sledbenici imaće miran Dunav, i najsavremenijim brodovima ploviće međunarodnom rekom, ulazeći u meki trbuh Evrope!
  Još uvek živi građani Srbije i Vojvodine nemo će posmatrati kako se u centrima njihovih sela šibaju i kamenuju grešnici koji su došli da rade na šeikovim posedima. I vojnu industriji Aleksandar Vučić namerava da podredi interesima šeika Zajeba. Ujedinjeni arapski emirati su islamska monarhija, sa šerijatskim zakonima, a vojno noružanje dobiju u zamenu za naftu od NATO alijanse. Srbija će, dakle, svu namensku industriju morati, za šaku dolara, prilagoditi NATO standardima.
  I dok teže javno da uđu u Evropsku uniju, Aleksandar Vučić nam kao strateškog saveznika dovodi šeika Zajeba, koji je zatražio, kao uslov da bi odrešio kesu, da Srbija podigne 500 džamija! Ej, 500 džamija! Tako će Srbija, bez zrna baruta, postati Islamska republika. Da li će nas Evropa, potom, hermetički izolovati? A takvi planovi se intenzivno prave.
  Bolesni potpredsednik srpske vlade sprovodi planove Miodraga Rakića, bivšeg šefa kabineta bivšeg Borisa Tadića, koji je želeo da podiđe interesima doskorašnje državne sekretarke SAD-a Hilari Klinton, koja je bila bolesno opsednuta saradnjom s islamskim državama u kojima je na snazi šerijatski zakon. Tako je i nastradala, u tajnoj poseti Iranu i zloglasnom predsedniku Ahamadinedžadu.
  Gospođa Hilari je Božjom, a više voljom obaveštajne zajednice SAD-a uklonjena sa političke scene, a uskoro će otići i iz života, i novi državni sekretar će, sasvim značajno, izmeniti njenu suludu spoljnu politiku, što se tiče zaljubljenosti u islamske fundamentaliste. Ta će politika ubrzo stići i do Srbije, samo to Rakić i njegov dečko Vučić ne razumeju.
  Srpska pravoslavna crkva i njene vladike-biznismeni nisu se oglasile ni ovog puta. Njihova slepa odanost svakoj srpskoj vlasti je za žaljenje. Sve dok SPC ne pozove Papu da poseti Srbiju, naša država i narod ostaće izolovan, i na meti islamista. Poučan je primer Luke Notarosa, prefekta Carigrada, koji je izjavio da mu je draže da vidi turski turban, nego Papin skiptar. Kada je Mehmed Drugi ušao u Carigrad, poželeo je da siluje sina nesrećnog Luke, a onda je to i učinio, prethodno nabivši Luku na kolac, da gleda kako mu Mehmed uživa sa mlađanim sinom.
  Da li išta učimo iz istorije? Izgleda – NIŠTA. Zato je Alahov duh danas nad Srbijom.

  Свиђа ми се

 2. ŠOKANTNO: Aleksandar Vučić prodao zemljište firmi kosovskog Albanca Bedžeta Pacolija

  Šeik iz Prištine

  Mersiha Hadžić

  U utorak, 15. januara, kada je broj 276. već bio u štampi, dobili smo podatke koji osvetljavaju angažovanje potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića da proda najplodnije srpsko i vojvođansko zemljište firmi iz Abu Dabija, iza koje, ustvari, stoji kosovski Albanac Bedžet Pacoli, nastanjen u Švajcarskoj! Ovaj link:
  http://www.ipic.ae/en/Menu/index.aspx?MenuID=3&CatID=2&mnu=Cat govori o predsedniku Borda direktora IPIC fonda.
  Predsednik borda direktora IPIC fonda je Šeik Zajed (Zajeb) koji je nedavno boravio u Beogradu. Link broj dva: http://www.ipic.ae/en/Menu/index.aspx?MenuID=4&CatID=7&mnu=Cat govori gde IPIC ima akcije, ako sačekate skalu dole doćićete do 24. 9% akcija koje IPIC poseduje u Austrijskoj kompaniji OMV. A OMV u Srbiji, dakle Bedžet Pacoli, ima benzinske pume na najeskluzivnijim mestima.
  Zanimljivo je da su ove akcije IPIC a u OMV položene u korist Bedžeta Pacolija. Vlasnički udeo Bedžeta Pacolija u OMV, je pokriven akcijama IPIC fonda. Šeik od Abu Dabija je, inače, i jedan od bližih prijatelja Bedžeta Pacolija.
  Zanimljivo je teza da iza zakupa sedam kombinata u Srbiji, zapravo stoji Bedžet Pacoli, a da je kompanija Al Dahra samo pokriće za investicije ovog kontraverznog biznismena. Al Dahra će po izuzetno povoljnim uslovima dobiti hiljade hektara najplodnije zemlje od Srbije, a proizvodi iz ovih kombinata završavaće na Kosovu i Albaniji, a ne u Abu Dabiju, tvrde dobro upućeni izvori Tabloida.
  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Nova kompanija (Emirati 80%-Srbija 20%) će zaključiti ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini (Ugovor o zakupu) površine od 2.982 ha. Treba naglasiti da je ministar poljoprivrede, Goran Knežević, iz Srpske napredne stranke, tek oslobođen u prvom stepenu od optužbi za organizovani kriminal.
  Poljoprivredno zemljište koje je predmet zakupa, a koje je navedeno u stavu 1. ovog člana, daće se u zakup po početnoj ceni od 250 evra po hektaru godišnje, što će se primenjivati tokom prvih 10 (deset) godina trajanja zakupa.

  Akcionarska društva u restrukturiranju čija imovina ulazi u Novu kompaniju:

  1. Akcionarsko društvo Agrobačka, Bač – u restrukturiranju, koje zastupa izvršni direktor Dragan Gutić;
  AD Agrobačka, Bač – u restrukturiranju i Nova kompanija se obavezuju da će zaključiti Ugovor o prodaji poljoprivrednog zemljišta, objekata i opreme kojim će se definisati da AD Agrobačka, Bač – u restrukturiranju prodaje poljoprivredno zemljište površine od oko 791 hektara, zgrade i opremu u svom vlasništvu, pri čemu je prodajna cena za poljoprivredno zemljište 10.000 evra po hektaru. Ukupna cena zemljišta iznosi 7.910.000,00 evra. Procena vrednosti navedenih objekata i opreme će biti predmet nove nezavisne procene od strane savetnika koga ugovorne strane zajednički odaberu.

  2. Akcionarsko društvo za poljoprivrednu proizvodnju Bratstvo Jedinstvo Neuzina -u restrukturiranju, koje zastupa izvršni direktor Nevenko Pajić;
  AD za poljoprivrednu proizvodnju „Bratstvo Jedinstvo Neuzina – u restrukturiranju“ i Nova kompanija se obavezuju da će zaključiti Ugovor o prodaji poljoprivrednog zemljišta, objekata i opreme kojim će se definisati da će AD za poljoprivrednu proizvodnju Bratstvo Jedinstvo
  Neuzina – u restrukturiranju prodati poljoprivredno zemljište površine od oko 595 hektara, objekte i opremu u svom vlasništvu, pri čemu je prodajna cena za poljoprivredno zemljište 10.000 evra po hektaru. Ukupna cena zemljišta iznosi 5.950.000,00 evra. Procena vrednosti navedenih objekata i opreme će biti predmet nove nezavisne procene od strane savetnika koga ugovorne strane zajednički odaberu.

  3. Akcionarsko društvo za proizvodnju, preradu i promet poljoprivrednih proizvoda „Dragan Marković – u restrukturiranju“, koje zastupa generalni direktor Dragan Milivojčević;
  AD Dragan Marković, Obrenovac – u restrukturiranju i nova kompanija se obavezuju da će zaključiti Ugovor o prodaji poljoprivrednog zemljišta, objekata i opreme kojim će se definisati da AD Dragan Marković, Obrenovac – u restrukturiranju prodaje poljoprivredno zemljište površine od oko 1.253 hektara, zgrade i opremu u svom vlasništvu, pri čemu je prodajna cena za poljoprivredno zemljište 10.000 evra po hektaru. Ukupna cena zemljišta iznosi 12.530.000,00 evra. Procena vrednosti navedenih objekta i opreme će biti predmet nove nezavisne procene od strane savetnika koga ugovorne strane zajednički odaberu.

  4. Jadran, akcionarsko društvo za ratarstvo Nova Gajdobra – u restrukturiranju, koje zastupa izvršni direktor Branko Zorić;
  Jadran akcionarsko društvo za ratarstvo Nova Gajdobra – u restrukturiranju i Nova kompanija se obavezuju da će zaključiti Ugovor o prodaji poljoprivrednog zemljišta, objekata i opreme kojim će se definisati da Jadran akcionarsko društvo za ratarstvo Nova Gajdobra – u restrukturiranju prodaje poljoprivredno zemljište površine od oko 518 hektara, zgrade i opremu u svom vlasništvu, pri čemu je prodajna cena za poljoprivredno zemljište 10.000 evra po hektaru. Ukupna cena zemljišta iznosi 5.180.000,00 evra. Procena vrednosti navedenih objekta i opreme će biti predmet nove nezavisne procene od strane savetnika koga ugovorne strane zajednički odaberu.

  5. Poljoprivredno-proizvodno preduzeće „Mladi borac ad Sonta“ – u restrukturiranju, koje zastupa izvršni direktor Stevan Živković;
  Poljoprivredno-proizvodno preduzeće „Mladi borac Sonta – u restrukturiranju“ i Nova kompanija se obavezuju da će zaključiti Ugovor o prodaji poljoprivrednog zemljišta, objekata i opreme kojim će se definisati da Poljoprivredno-proizvodno preduzeće Mladi borac Sonta – u restrukturiranju prodaje poljoprivredno zemljište površine od oko 307 hektara, objekte i opremu u svom vlasništvu, pri čemu je prodajna cena za poljoprivredno zemljište 10.000 evra po hektaru. Ukupna cena zemljišta iznosi 3.070.000,00 evra. Procena vrednosti navedenih objekta i opreme će biti predmet nove nezavisne procene od strane savetnika koga ugovorne strane zajednički odaberu.

  6. Poljoprivredno društvo Omoljica akcionarsko društvo Omoljica – u restrukturiranju, koje zastupa generalni direktor Donko Rajković;
  Poljoprivredno društvo Omoljica akcionarsko društvo Omoljica – u restrukturiranju i Nova kompanija se obavezuju da će zaključiti Ugovor o prodaji poljoprivrednog zemljišta, objekata i opreme kojim će se definisati da Poljoprivredno društvo Omoljica akcionarsko društvo Omoljica – u restrukturiranju prodaje poljoprivredno zemljište površine od oko 1080 hektara, zgrade i opremu u svom vlasništvu, pri čemu je prodajna cena 10.000 evra po hektaru. Ukupna cena zemljišta iznosi 10.800.000,00 evra. Procena vrednosti navedenih objekata i opreme će biti predmet nove nezavisne procene od strane savetnika koga ugovorne strane zajednički odaberu.

  7. Akcionarsko društvo Vojvodina Starčevo – u restrukturiranju, koje zastupa generalni direktor Slobodan Slović;
  AD Vojvodina Starčevo – u restrukturiranju i Nova kompanija se obavezuju da će zaključiti Ugovor o prodaji poljoprivrednog zemljišta, objekata i opreme kojim će se definisati da AD Vojvodina Starčevo – u restrukturiranju prodaje poljoprivredno zemljište površine od oko 580 hektara, objekte i opremu u svom vlasništvu, pri čemu je prodajna cena za poljoprivredno zemljište 10.000 evra po hektaru. Ukupna cena zemljišta iznosi 5.800.000,00 evra. Procena vrednosti navedenih objekata i opreme će biti predmet nove nezavisne procene od strane savetnika koga ugovorne strane zajednički odaberu.

  8. Poljoprivredna korporacija Beograd ad Padinska Skela – u restrukturiranju („PKB“), koju zastupa generalni direktor Rajko Mandić.
  PKB i Nova kompanija će zaključiti Ugovor o prodaji poljoprivrednog zemljišta, oko 2.329 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu PKB, po prodajnoj ceni od 12.000 evra po hektaru, što ukupno iznosi 27.948.000,00 evra.

  Poslovno- tehnička saradnja sa Vojnom Ustanovom Morović-Pogon Karađorđevo

  Ugovorom o saradnji Nova kompanija će dobiti pravo da koristi površinu od 3.664 hektara poljoprivrednog zemljišta koje trenutno koristi Vojna ustanova Morović- pogon Karađorđevo, na period od trideset (30) godina, a koje je u vlasništvu države dok Ministarstvo odbrane ima upisano pravo korišćenja ovog zemljišta, kao i zgrada i resursa Vojne ustanove Morović – pogon Karađorđevo, sve u skladu sa Ugovorom o saradnji. Nakon isteka Ugovora o saradnji, strane mogu sporazumno dogovoriti produžetak saradnje na isti ili sličan vremenski rok u budućnosti.
  Nova kompanija će davati Vojnoj ustanovi Morović- pogon Karađorđevo dvadeset procenata (20%) godišnjeg prinosa ostvarenog na zemljištu koje je navedeno u stavu 1. ovog člana.

  Prevod teksta linkova sa engleskog na srpski

  Uspon Abu Dabija i Ujedinjenih Arapskih Emiratima počeo je godinama ranije i zasnivao se na vizijama budućnosti pokojnog Šeika Zajed bin Sultan Al Nahijana, osnivača i prvog predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je mudro podsticao svoj narod da koristi blagoslov naftnog bogatstva i da izgradi modernu, raznorodnu ekonomiju, za dobrobit budućih generacija. Ovaj element njegovih ambicija, ukorenjen u dugom nasleđu, gurao je napred ovu zemlju sve do neverovatnog razvoja Abu Dabija, kao ekonomske sile.
  Međunarodna Petroleum Investment Compani (IPIC) ponosno nastavlja da igra ulogu u razvoju i prosperitetu Abu Dabija. Kao UAE, tako i samu IPIC, osnovao je Šeik Zajed, i ona je od 1984. godine fokusirana na investiranje u energetske, petrohemijske i druge srodne industrije širom sveta.
  IPIC je u kombinaciji sa dugoročnim investicionim strategijama i jakim korporativnim upravljanjem, uspeo da stigne do najvišeg portfolija rasta i finansijskog potencijala. Za manje od trideset godina, imovina IPIC-a narasla je do blizu 60 milijardi dolara, i ima investicije na pet kontinenata…
  Podjednako je važno i to da su ulaganja IPIC-a pomogla da se izgrade Abu Dabi i Ujedinjeni Arapski Emirati i njihova ekonomija, sa snažnom industrijom i velikim brojem radnih mesta.
  Centralni deo poslova IPIC-a, danas je razvijanje dugoročnog industrijskog partnerstva koja donose znanje, tehnologiju i najbolju praksu iz celog sveta leđa. IPIC je postao globalno preduzeće, ali ostaje odano svojim osnivačkim ciljevima i poboljšanju života naroda Abu Dabiju i njihovo budućnosti.
  Pod vođstvom Šeika Kalifa bin Zajed Al Nahijana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i prestolonaslednika Abu Dabija, UAE su se razvili u veliki investicioni centar u regionu i svetu. Na tako čvrstim temeljima, ja sam uveren da će naša zemlja nastaviti svoj dugoročni rast u budućnosti…

  Magazin Tabloid

  Свиђа ми се