Биљана Диковић

Скелани: 20. година страдања Срба; Горажде: ухапшена четворица због злочина над Србима; БиХ: истрага о злочинима муџахедина


У Скеланима код Сребренице обиљежена је 20. годишњица од страдања 69 мјештана убијених 16. јануара 1993. године.

Скелани: 20. година страдања Срба
Горажде: ухапшена четворица због злочина над Србима
БиХ: истрага о злочинима муџахедина

 

17.01.2013.РТРС, за ФБР приредила Биљана Диковић

Кликом на слику погледајте прилог за емисију СРПСКА ДАНАС о парастосу који је одржан јуче за све страдале Србе…

skelani

Рањено је 165 мјештана, а од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким казаматима.

Парастос је служен код централног споменика и за свих 305 погинулих српских цивила и војника у протеклом рату.

За бројне злочине над Србима у Подрињу, па ни за ове у Скеланима, које су починиле муслиманске снаге, још нико није одговарао.

 

———————–

Ухапшена четири лица због ратних злочина над Србима

РТРС , 17/01/2013 | 10:29

Припадници Агенције за истраге и заштиту ухапсили су рано јутрос у Горажду четири лица, осумњичена за ратне злочине над Србина током протеклог рата.

Незванично се сазнаје да су ухапшени Мухамед Аџеми, Суљо Каркељ, Сенад Халиловић и Омер Угљеша. Они се доводе у везу са злостављањем и убиством тројице горажданских Срба који су заробљени на брду Троврх изнад Горажда.

Посмртни остаци петоро од осморо убијених Срба на Троврху још нису пронађени. Два тијела су ексхумирана из језера Перућац, а једно у околини Горажда.

Током истраге коју је водио Центар јавне безбједности Источно Сарајево, прикупљени су бројни докази о овом злочину.

Како сазнајемо ухапшени ће током дана бити прослијеђени у Окружно тужилаштво Источно Сарајево, које је издало наредбу за хапшење.

Оптужени се терете за убиства Ласице Бошка, Ђоке Ласице, Његоша Ћехе, Које Вуковића, Будимира Тодоровића, Бранислава Тодоровића и Тиослава Радовића.

 

———————

17/01/2013 | 14:37  РТРС,Извор: Агенције 

Истрага о злочинима муџахедина у БиХ

 

Тужилаштво БиХ, уз заштиту специјалних јединице, почело ексхумацију у насељу Јабланица десетак километара удаљеном од Тешња. РТРС-у је потврђено да се траже посмртни остаци припадника Војске РС које се заробили, а потом убили муџахедини у септембру 1992. године.

Муџахедини

Патолози тужилаштва БиХ, уз обезбјеђење специјалних јединица полиције, почели су код Тешња потрагу за тијелима, односно главама четворице припадника Војске РС, које су у септембру 1992. године заробили, а потом погубили муџахедини.

Претпоставља се да је ријеч о потрази за посмртним остацима, ритуално одсјечених глава припадника Војске РС, Благоје Благојевића, Ненада Петковића и Бранислава Ђурића.

Ексхумација је почела јутрос у насељу Јабланица, десетак километара од Тешња, потврђено је РТРС-у .

За овај злочин МУП Републике Српске је још 2005. године поднио кривичну пријаву за ратне злочине против другог човјека Странке демократске акције Шемсудина Мехмедовића, који је 1992. године био шеф полиције у Тешњу.

Ексхумација још траје и до сада нису пронађени трагови посмртних остатака.