Београд

Дачић и Вучић обећали да ће уклонити споменик 17 јануара… само не знамо које године!


НЕМА РУШЕЊА: Споменик да-не померају 50 метара даље, ванредна седница општинара на југу, шиптари организовани страже…?!

16.01.2013. Вести, агенције, Курир-инфо, политика, ФБ

Председник Општине Прешево Рагми Мустафа рекао је данас да политички представници Албанаца на југу Србије нису разматрали могућност измештања споменика терористима, односно како они кажу тзв. „борцима ОВПМБ“ са централног трга у том граду.
„Апсолутно није било разговора о померању спомен-плоче са позиције на којој је сада“, рекао је Мустафа, и додао да ће општинска управа „процесуирати процедуру око издавања дозволе за постављање спомен-плоче“.

294818_ramustafa1_f

Председник општине Прешево: Мустафа Рагми

„Разматрали смо решење инспектора Министарства правде Републике Србије, чија процедура тече у Управи за урбанизам“, рекао је Мустафа.
На основу тог решења истекао је рок за уклањање споменика, а Министарство је најавило да ће га државни органи уклонити ако то не учине општинске службе.
После састанка представника политичких партија Албанаца у Прешеву је почела ванредна седница Скупштине општине на којој је донета „одлука о постављању историјских и културних споменика“.
„Процесуираћемо све радње које су предвиђене законом и Уставом Републике Србије, да бисмо дошли до коначне дозволе за постављање спомен-плоче и надам се да смо тиме прилично решили проблем који је настао“, рекао је Мустафа.
Председник Општине је рекао да очекује „високи ниво разума у највишим органима Србије“.

Власти у Београду, које ОВПМБ сматрају терористичком организацијом, рекле су да ће споменик бити укоњен милом или силом. Министарство правде јуче је покренуло процедуру за решавање питања спорног споменика пошто је истекао рок за његово уклањање.

 

ДАНАС… је Курир-инфо

објавио, а као извор навео: ЕПК/Б92, да ће у Прешеву представници локалне самоуправе предложити да се спорни споменик премести 50 метара даље, у двориште оближње џамије. И да ће заузврат затражити уклањање споменика Жандармерији у селу Лучани код Бујановца. ТО НАРАВНО НЕ МОЖЕ ИМАТИ ИСТУ ТЕЖИНУ: жандармерија је бранила србски народ који су нападали и убијали ти исти терористи којима је подигнут споменик у Прешеву…

Да подсетимо, у поноћ је истекао рок који је Министарство правде Србије дало локалним властима у Прешеву да уклоне споменик терористима ОВПБМ.
Како пишу интернет портали јутро у Прешеву протекло је мирно, а говори се да су се шиптари организовали у дневним и ноћним стражама да чувају споменик, а да га нико не би срушио…

spomenik uck teroristima sa cvecem

Како пише Курир.инфо посланици Тачијеве тзв. „косовске скупштине“ раније су поручили да је „могуће да ће доћи до оружаних сукоба ако институције Србије покушају да уклоне споменик“.

Премијер Србије Ивица Дачић је пре 15-ак дана рекао да „споменика неће бити“ када буде ишао на нови састанак са Хашимом Тачијем 17. јануара, а уклањање споменика је најавио и први потпредседник Владе Србије и министар Одбране Александар Вучић.

Затим је рок за уклањање споменика локалној самоуправи дало Министарство правде, а министар Никола Селаковић је најавио да ће после истицања тог рока Управна инспекција Министарства правде и државне управе поднети захтев за покретање прекршајног поступка против начелника Општинске управе општине Прешево.

„По истеку тог законског рока, поступиће се по Решењу и уклонити незаконито постављено спомен обележје, а уз помоћ органа надлежног за унутрашње послове уколико то буде потребно“, истиче министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Јутрос је председник Одбора за људска права у Прешеву Белгзим Камбери изјавио за Танјуг да је „ситуација у том граду под контролом и додао да се он нада најбољем, да ће овог пута грађани Прешева, и Срби и Албанци, учинити све да се не понови 2000. година“.

Не чуди интересовање страних новинара за решење овог питања око споменика терористима у Прешеву, беспотребно је интернационализовано и са шиптарске стране са лошом намером инсистирано са чак позивима станим амбасадорима у Србији да интервенишу, а за претње србским властима побринули су се и из Приштине, али и армија друге државе, претила је АНА (албанска национална армија)…  У Прешево је стигло и десетак новинарских екипа, између осталих, Ројтерса, Франс преса и Ал џазире.
Уредник wеб портала preseva.com Дритон Салиу за напету ситуација у том граду окривљује медије.
„Мислим да су за ову слику Прешева данас искључиво криви медији на свим нивоима. Они су ни од чега направили велики проблем који код грађана изазивају немир и неспокојство. Ја се ипак надам да ће они од којих све зависи овога пута имати више разумевање за грађане“, рекао Салиу.

***

А КАКО ЈЕ на самом почетку ове приче РЕАГОВАЛА ВЛАДА СРБИЈЕ…

Политика: Влада Србије: Опасне авантуре у Прешеву

објављено: 23.11.2012.

Споменик борцима ОВПБМ подигнут је на јавној површини и мора бити уклоњен, каже директор владине Канцеларије за КиМ Александар Вулин

Споменик погинулим припадницима ОВПМБ у Прешеву (Фото Бета)

Непримерено је да се подиже споменик људима који су имали обележја терориста, пуцали на органе реда и убијали припаднике полиције, кажу за „Политику” у Влади Србије поводом постављања споменика борцима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПБМ) у Прешеву. У влади подвлаче да је најважније у овом тренутку да албанска заједница ово разуме и сама уклони споменик, јер је то провокација заједничком животу и миру.

– Очекујемо да албанска заједница схвати да је подизање споменика људима који су радили против закона највећа штета за саме Албанце, који чине 97 одсто становника Прешева. Такве авантуре су у прошлости на Балкану доносиле много невоља – наводе у влади.

И директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин упозорава да је ово питање поштовања закона.

Да би се споменик подигао, мора да буде испоштована законска процедура, а она није испоштована. Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе сигурно није дало сагласност, то је потпуно иста ствар као и са таблом Аћиф-ефендији у Новом Пазару. У земљи у којој се поштује закон, ово би већ морало бити процесуирано. Како они који су то урадили, тако и предмет противзаконите радње. Да би нешто било споменик, мора да задовољи одређене критеријуме, а ово је нешто подигнуто на јавној површини и то нешто мора бити уклоњено. Да не будем нимало недоречен, нико ко је подигао пушку на ову државу не заслужује да буде ни слављен, ни обележаван, ни памћен– поручује Вулин.

Подсетимо, постављање споменика у Прешеву представља још један у низу догађаја који подижу тензије у локалним срединама, где је држава стављена пред дилему како да реагује у осетљивим вишенационалним срединама а да избегне даљу ескалацију проблема. Пре овога у Прешеву, најозбиљнији случај десио се у августу, када је уз подршку локалних бошњачких првака у Новом Пазару подигнута спомен-плоча Аћиф-ефендији, сараднику окупатора у Другом светском рату. С тим у вези је и подизање бисте четничком команданту Вуку Калајитовићу Калајиту, у родном Штиткову, такође у околини Новог Пазара. Разлика је у томе што је обележје Аћиф-ефендији подигнуто на јавном месту, усред града, док је Калајитово попрсје на приватном имању у Штиткову. Низу инцидента треба придодати и случајеве скрнављења државне заставе Србије, пре неколико дана у Новом Пазару, али и пре неколико месеци на југу Србије.

У првој реакцији, премијер Дачић изјавио је да постављање спомен-плоче припадницима ОВПБМ представља непотребну провокацију на коју држава мора да реагује.

– Боље нека је сами склоне, то је непотребна провокација, поготово ако се доведе у контекст Дана албанске заставе који је 28. новембра, а пресуда за Харадинаја очекује се 29. новембра. Ако ћемо постављати плоче поштујући оне који су убијали полицајце и војнике на југу Србије, онда нека кажемо да то није део Србије. Немој сутра да буде прекомерна употреба силе, јер скидање табле може да доведе до одређених безбедносних проблема – рекао је Дачић, на шта му је бивши командант ОВПБМ Орхан Реџепи одговорио да „сам дође и уклони споменик”.

Светислав Величковић, председник Одбора за људска права из Бујановца, наглашава за наш лист да постављање споменика ОВПБМ не представља ништа ново за Србе који тамо живе.

– Споменик Ризвану Ћазимију, познатом као Капетан Леши, још пре десетак година подигнут је у Великом Трновцу и поред њега се вијори албанска застава. Слични споменици постоје и у прешевским селима, попут Жујинца и других. Јасно је да њихови политички лидери не признају Србију као своју државу, што им не смета да користе фондове које им Србија ставља на располагање. Верујем да споменик неће бити уклоњен, јер ће се као и увек до сада умешати међународна заједница – сматра Величковић.

Бељгзим Камбери из Одбора за људска права из Прешева каже да су „припадници ОВПМБ амнестирани од тадашње Савезне скупштине, амнестиравши тако њихово деловање као војне структуре”.

– Претећа изјава премијера који сада преговара у Бриселу са бившим политичким лидером ОВК доказ је да политички процес започет 2001. године није остварио очекиване циљеве. ОВПМБ је неизбежна историјска стварност у региону – наводи Камбери и позива „све политичке и друштвене субјекте у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи да се уједине против претњи премијера и министра унутрашњих послова, који уместо дијалога промовише и алудира на употребу насиља и силе”.

Са друге стране, Светислав Величковић оцењује да је ово још један знак да су Срби непожељни, јер је споменик подигнут упркос томе што вређа достојанство државе Србије.
– У којој нормалној земљи би могао да буде подигнут споменик терористи? Господин Камбери каже да је Савезна скупштина амнестирала припаднике ОВПБМ, али прећуткује да је до тога дошло после извршеног притиска са стране – оцењује Величковић.

———————————————————-

Координационо тело није било обавештено

Како преносе медији, споменик у Прешеву коштао је три милиона динара, а цела манифестација је приређена поводом стоте годишњице формирања Албаније. Координационо тело Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, на чијем челу је Зоран Станковић, указало је да је Уставом и законима забрањено и кажњиво свако поступање које може изазвати и подстаћи расну, националну, верску или друге мржње и нетрпељивости. У саопштењу тог тела наводи се да оно није било обавештено о изградњи и постављању споменика 16. новембра у центру Прешева.

———————————————————-

Спорни споменици у Србији су још:

Спомен-обележје припадницима ОВПБМ у Прешеву
– Табла Аћиф-ефендији у Новом Пазару
– Споменик Ризвану Ћазимију (Капетан Леши) у Великом Трновцу
– Биста Вуку Калајитовићу Калајиту у Штиткову* Подигнута на приватном имању

 *****

Прокупље: Ветерани подржали рушење споменика

16.01.2013. Вести

Учесници скупа у Прокупљу, који је организовало Удружење бораца рата од 1990. до 1999. године, изразили су данас подршку Влади Србије и премијеру Ивици Дачићу да уклоне споменик „припадницима Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца“ јер се ради о споменику тероризму који вређа достојанство државе.

„Подржавамо премијера Ивицу Дачића да одржи дату реч и да у поноћ уклони срамно спомен-обележје албанским терористима који су убијали српске полицајце, мучки из заседе“, рекао је оснивач Удружења бораца Ратко Зечевић.

Зечевић је оценио да се закон и уставни поредак Србије морају поштовати на сваком делу територије и додао да непослушни грађани Србије у Прешеву, „који су подигли срамно обележје тероризма које вређа морал и достојанство грађана“, морају сами да га уклоне.
Он је, такође, поручио да споменик могу да однесу Хашиму Тачију и осталима у Приштини који их наводе на непослушност и урушавање уставног поретка Србије.

„Подржавамо напоре председника Србије Томислава Николића и премијера Дачића да се у преговорима са европском заједницом нађе мирно и најбоље решење за косовски проблем“, рекао је Зечевић.
Према његовим речима, Србија је увек водила политику мира али се већ једном мора прекинути са политиком попуштања и клечања пред странцима и пристајањем на све њихове уцене.

„Верујемо Николићу и Тадићу, а исто тако верујемо и министру одбране Александру Вучићу, који је у обиласку зоне безбедности према Космету изјавио да је Србија спремна у сваком моменту да одбрани своју државну територију“, казао је Зечевић.

Писмо подршке данас окупљенима упутили су председник општине Прокупље Љубиша Ђурковић, председништво републичког Удружења бораца рата 1990. до 1999. године, као и Синдикат српске полиције.

*****

ФБ Светосавски националисти Косова и Метохије:

Окупљени у Прокупљу чекају рушење споменика

Неколико стотина грађана окупило се испред зграде Дома синдиката у Прокупљу, како би подржали државне институције у намери да уклоне споменик у Прешеву.

фб Светосавски националисти КиМ протест

Организатори скупа, Удружење бораца ратова од 1990. године у Прокупљу, позвало је присутне да остану И да се не разилазе како би сачекали прецизан одговор државних органа када ће тачно уклонити споменик на коме су како кажу уклесана имена шиптарских терориста И криминалаца који су пуцали на нашу полицију и војску.

– Нећемо се разилазити док год нам се не обрате министри одбране и полиције са тачним информацијама када ће порушити сраман споменик. Он је најавио да Удружење бораца већ има припремљен списак резервиста који су у сваком тренутку спремни да се одазову на мобилизацију и стану на бранику отаџбине – тврди Томица Стевановић, председник прокупачких бораца.

Скупу су се обратили и представници сродних удружења, прочитани су телеграми подршке пристигли из свих крајева Србије а иницијативу је подржала и локална власт у Прокупљу чији су поједини чланови Општинског већа били међу окупљеним грађанима.

У првом реду, са развијеном Српске заставом појавили су се и представници Козака из Украјине. До даљег, учесници протеста су најавили да се неће разилазити, ау зависности од ситуације неизвесно је хоће ли током дана блокирати део магистралног пута Ниш – Приштина, који пролази у овом делу града.

__________
ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ на СРБском ФБРепортеру:

Прешевски Шиптари траже од Владе Албаније интернационализацију проблема “споменик терористима”

Албанска војска (АНА) прети Србији: “СПРЕМНИ ДА ОДГОВОРЕ НА НАПАДЕ У ПРЕШЕВСКОЈ ДОЛИНИ” ТРАЖЕ ПРЕКИД ДИЈАЛОГА ТАЧИ-ДАЧИЋ

Амбасаде САД и Француске: Споменик у Прешеву “унутрашња ствар” Србије. Дачић – да се споменик постави на друго место (?!)

И Албанци Прешевске долине спремају платформу за КиМ (!?)

РАТНИ ВЕТЕРАНИ: Срушићемо споменик у Прешеву

Ко то све тражи да се терористима у Прешеву не руши споменик?

Од Прешева до Суботице: Споменици фашистима ничу по Србији од 1994 године- све уз “благослов” СПС-а!?

Харадинај: Не дирамо ваше, немојте ни ви наше споменике

Бранко Жујовић: Споменик терористима у Прешеву није изузетак!

Дрецун – споменик УЧК у Прешеву je провокација смишљена у Приштини

Шиптарски терористи ОВПМБ прете: Срушите споменик, ми нападамо!

Синдикат српске полиције: Под хитно уклоните споменике терористима ОВПБМ!

Синдикат српске полиције: Држава да уклони споменике терористима!

Шиптарски билборд „Албанска република” у сред Бујановца!

—————–

2 replies »

  1. Имам једно питање за Србе са КиМ-а. Када ћете већ једном да узмете пушке у руке?! Када?!

    Ваше ћутање ме нервира, маните се протеста него пушке у руке па ако треба запалићемо читав Балкан, јер да се живи овако постаје неподношљиво, а Ви бирајте или револуција или лагани протести док вас Београд даје на послужавник такозваној Репубљик косово.

    Свиђа ми се

    • То и ја кажем пушке у руке,али не само за Србе са покрајне,већ све Србе такозване интернет “патриоте“и у рат да се наша света земља већ једном ослободи наравно ја мислим и на себе да идем на Косову у рат,а и на тебе ако можеш Живела Србија сссс

      Свиђа ми се