ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

Проф. др Светозар Ливада: ТАКО ЈЕ ГОВОРИО РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ ТУЂМАН…


Б Е З  К О М Е Н Т А Р А

 

15 јануар 2013, СРБски ФБРепортер

Проф. др Светозар Ливада

franjo-tudjman
Прочитао сам скоро  све што је Туђман написао или јавно изговорио. Из тога сам издвојио преко 700 сомнобулних цитата који доказују да је био неразборит, неодговоран и фалсификатор повијести, са јачом вољом него памети, успио залудити народ у борби за остварење државе, да не бира никаква средства против другог и другачијег, жртвујући скоро осам посто становништва. За духовну обнову био му је задужен конфабулатор, ноторни фра Баковић.

 

Први предсједник Сабора постао је осуђеник за злочине, други је био у штабу за етничко чишћење осумњичен за ратне злочине с изјавом – када ми побиједимо Срба неће бити, а ако се који и појави огадићемо му живот да сам нестане. Трећи је за рат казао да је шанса коју треба искористити. А четврти био непотист као прототип компрадорства, непотизма и корупције свеукупне владавине покрета опасних намјера, а злочиначког садржаја којем се суди пред домаћим и међународним судом.

Када је изложио тзв. Норвалски програм за лустрацију Срба Е. Муртићу, сликару, који је обиљежио епоху овај му примјети „па то не можеш без рата!“.
На то  ће Туђман „па за државу није ништа десет, двадесет, па и сто тисућа“.
Дакле, лио је планирано људску крв као техничку воду. Због тога је дошло да су све националне мањине редуциране на једну трећину, а српски етнос масакриран. Непотребно је жртвовао осам посто становништва и једну трећину територија ратом „спаљена земља“ претворио у МЈЕСЕЧЕВ ПЕЈСАЖ.
Познајем аутора који је извршио селекцију преко 1.000, до апсурда протурјечних Туђманових анти људских, анти хуманих и анти државничких понашања, чиме је сам себе оптужио пред судовима, народом и повијести.

За ову прилику изабирем само оне који ми се чине најприкладнијим за илустрацију назначених садржаја конвертитства и антидржавничких концепата, да оствари циљеве који су постали програм замишљене државе чији добри дјелови и данас трају, не само у главама него и у практичној стварности. Ево тих извадака како слиједи, из којих се као на длану види програм за лустрацију Срба и циљеви рата у РХ,  за подјелу БИХ.

“Овакве насилне, па и геноцидне промјене, које су извршене након Другог свјетског рата, доносе увијек двостране посљетке: с једне стране неизбјежно продубљују повијесне раздоре, с друге стране доводе до етничке хомогенизације појединих народа, до већег склада националног састава пучанства и државних граница појединих земаља, а то може имати и позитивне учинке на кретање у будућности, у смислу смањивања разлога за нова насиља и поводе за нове сукобе и међународне интересе”.

“Било ми је страшно, мучило ме то што сам од Туђмана чуо неколико мјесеци прије избора 1990. године. Дошао је у мој ателијер, мислећи ваљда да ће од мене направити свога Аугустинчића, и одушевљено почео причати о томе. ‘Да ће хрватски народ крвљу морати добити своју државу’, да ћемо ми (он с ХДЗ-ом) направити оно што Павелић није успио направити 1941. године, да ће 50% Срба морати спакирати кофере и одселити, а осталих 50% или постати Хрвати или нестати!’.

Рекао сам му да је луд, да се мора лијечити и од тада прекинуо било какав контакт с њим.  А непосредни повод да почнем радити циклус “Вива ла муерте”, као одговор Туђману на његов стравични цинизам и бешћутност, био је један његов говор мајкама и удовицама хрватских бранитеља 1993. године, којима је посрмтно уручио одликовања уз ријечи да требају бити “сретне и пресретне” што су им синови и мужеви погинули за Хрватску!”
(Идентитет бр. 61, 2003, стр. 8-11, разговор Мире Бабић Шувар са Едом Муртићем)

1(Ф. Туђман, Беспућа… стр. 164)
“Хрватска је ријешила српско питање у Хрватској. Ми смо прихватили повратак дијела Срба у Хрватску, како би онемогућили нападе на Хрватску и приговоре како је Хрватска наставак НДХ и да не жели ни једног Србина. Ријешили смо српско питање и Срба више неће бити 12% и 6% Југославена колико их је било. А 3% колико ће их бити, неће више угрожавати хрватску државу” .

НДХ је била само пука „квислиншка“ творба и „фашистички злочин“ већ и израз како повијесних тежњи хрватног народа за својом самосталном државом, тако и спознаја међнародних чимбеника, а у овом случају владе Хитлерове Њемачке, која је на рушевинама версаиљскога кројила нови Европски поредак; тих тежњи Хрватске и њених географких граница“ (Др Фрањо Туђман на Првоме опћем сабору ХДЗ-а према Данасубр. 477 од 9.04.1991. ст. 32/34, колумна Ж. Крушеља)

Сви они који овдје фућкају и галаме морају знати да ће морати ићи из хрватских земаља, тамо одакле су и дошли, ако не буду поштовали вољу хрватског народа. (Др ФрањоТуђман на митингу у Пазину, према Данасу бр. 426 од 17.04.1990. ст.32)

Треба напунити празан Трбух Хрватске. Босна је умјетна творевина. Вријеме је да окупимо Хрвате у максимално могућим границама. Нећемо границе између Хрватске и Херцеговине. Оваква хрватска држава нема увјета за живот, али Хрватска држава чак са границама Бановине има, а особито са побољшаним границама. Не треба рачунати на БиХ као са нечим што је од Бога дано и треба да остане. (Др Фрањо Туђман новинарки Хени Ерцег, љето 1990.)

Мене ће повијест смјестити – бок уз бок – с Францом, као спаситеља западне цивилизације! (Др Фрањо Туђман, за The New Yоrk Times у травњу 1998.)

Један од странаца који се бавио идејом потпоре дисидентима у комунистичким земљама рекао ми је: „Знате професоре генерале, да нисте Хрват били бисте нобеловац!“ (Др Фрањо Туђман, према Фералу од 31.5.2003.)

Хрвати су ратнички народ. (Ударна реченица у брошури др. ФрањеТуђмана „Хрватска ратна и војна вјештина“, према Фералу од 23.2.2002./36)

Рата не би било да га Хрватска није желила. Ми смо процијенили да само ратом можемо изборити самосталност Хрватске. (Др Фрањо Туђман у говору на Тргу бана Јелачића 24.5.1995.)

НДХ-а је била и „израз тежњи хрватског народа за властитом државом“. (Др Фрањо Туђман на И. Опћем сабору ХДЗ-а 1990.)

Умријети за Хрватску државу – то је оно због чега вриједи живјети. (Др ФрањоТуђман, према Фералу од 23.12.2007.)

Сада морамо осигурати границе Хрватске, те будуће границе хрватске државе у БиХ! То је посебна повијесна задаћа хрватске државе, Хрватске војске, нешто што не смијемо пропустити, је ли… (Др Фрањо Туђман, војном врху, транскрипти из  1993. према Фералу од 16.4.2004.)

Ми смо за то да се кости сваког хрватског човјека нађу у хрватској држави. (Др Фрањо Туђман, 1996., према Фералу, од 30.4.2004)

Србе треба снажно ударити да практично нестану. (Др Фрањо Туђман, у Бријунској наредби за операцију „Олуја“, транскрипти из Ферала)

И још их има, и овдје код Вас! Од 22 суца у Карловцу има седморо Срба! (Др Фрањо Туђман, предсједник Р. Хрватске, коловоза 1995. у Карловцу из Влака слободе, Новости 5.03.2011/32. Б. Рашета)

Срби су неславно нестали из ових крајева као да их никад није ни било. Нису успјели покупити ни своје прљаве гаће. Нека им је сретан пут! А они из свијета који нам и данас предбацују да палимо српске куће на ослобођеним дијеловима Хрватске, нека се присјете да је управо библијско начело, из старог завјета: око за око, зуб за зуб! (Др Фрањо Туђман, након Олује, према Ферал Трибунеу од 30.4. и 15.10.2004.)

Сретан сам да ми жена није ни Српкиња ни Жидовка. (Др Фрањо Туђман, на митингу у Дубрави 1989., према Ферал Трибунеу од 5.4.2003. и 25.8.2006. итд.)

Не треба рачунати с БиХ као с нечим што је од Бога дано и треба да остане. Опстанак БиХ као самосталне и суверене, све како би било могућ, иде у сваком случају на штету хрватског народа, онемогућава нормално територијално остварење хрватске државе и ствара претпоставке за нестанак и оноликог дијела хрватскогнарода какав је данас у БиХ…
Сада морамо осигурати границе Хрватске; те будуће границе хрватске државе у Босни и Херцеговини.
Са цјеловитом Босном ми бисмо изгубили Босну у потпуности – читава Босна била би против нас. Али, на овај начин ми ћемо имати, (слушајте, Туђман, предсједник државе и заповједник оружаних снага Р. Хрватске, с представницима ХДЗ-а из БиХ у Предсј. дворима у Загребу према стенограму од 21. рујна 1993. године објављеном у више наврата у Ферал Трибунеу почевши од 16.4.2004. и надаље)

Идемо на Прозор, Ускопље, Бугојно, Јајце; ићи на повезивање Кисељака са Бусовачом, као и на заузимање Ускопља због повезаности с Новим Травником, Витезом и Бугојном. (Др Фрањо Туђман, из стенограма од 5.11.1993.)

Ја особно нисам имао никаквих илузија што се тиче Муслимана у односу на хрватство, јер знам да су се Хрвати борили три стољећа са Муслиманима, не са Турцима неголи са Муслиманима из Босне, и да су они, значи, довели Хрватску на руб пропасти (…) јер та демографска експанзија Муслимана је таква да би нам они угрозили опстојност хрватске државе више неголи што су је Срби угрозили у прошлости. (Др Фрањо Туђман, из стенограма о разговорима с челницима Хрватске и Херцег – Босне, према Фералу од 16.4.2004.)

Постигли смо да немамо само Херцег – Босну, оно што смо имали, имамо значи, међу нама речено, пола Босне, уколико ћемо знати њоме на паметан начин. Читавих тих пола Босне ће гурати у про-хрватском смислу, као што је то било. (Др Фрањо Туђман, према Ферал трибунеу од 24.11.1995.)

Срби су неславно нестали из ових крајева као да их никад није ни било! Нису успјели покупити ни своје прљаве гаће.  Нека им је сретан пут. (Др. Фрањо Туђман, према Фералу од 30.4. и 15.10.2004.)

Србе у Хрватској треба прогласити хрватским грађанима и назвати их „православним Хрватима“. Треба забранити одредницу „православни Србин“. (Фрањо Туђман у вељачи 1990. према тексту на стр. 49 књиге „10 одговора Стјепану Месићу“ коју је написало 10 београдских аутора 2008.)

Драге Хрватице и Хрвати! (Уобичајено одбраћање Ф. Туђмана грађанима Хрватске, посебице у предизборној кампањи 1990-тих).
Када ми говоре како интелигенција није на нашој страни, увијек питам: која интелигенција? То је пар шкрибената, које се од памтивијека, од библијских времена, називала фаризејима... (Др Фрањо Туђман, у неком од наступа 1995., према Фералу од 11.5.2002.)

То су идеолози југо-комунистичког режима, дјеца официра ЈНА и потомци мјешаних бракова. (Др Фрањо Туђман, у липњу 1996., за Лондоснки Финанциал Тимес, према Фералу од 23.2.2002. стр. 36.)

Што значи да опорба у Загребу има 60 посто гласова? То је као да вам један сељак каже да има у свом двору 60 комада живине. Дали је то прашчад или телад? Да ли су то кокоши или гуске. Да ли је то стока крупног или ситног зуба? Гдје ће сваки разборит сељак и човјек знати да насупрот таквом јату један, а поготово један пар расних коња или расних крава, више вриједи него читаво такво јато. (Ф. Туђман, пр. Р. Хрватске, на сједници Главног одбора ХДЗ-е у вељачи 1996., Ферал од 26.10.2007., ст. 47., те од 31.5.2003. ст. 16-17)

Не смијемо допустити нове заблуде и новалутања, што би Стипица Радић рекао, да одлазе као гуске у маглу. А  данас има тих гусака које иду за великим идејама и интеграцијама, јер су им премали оквири наше државе и нашег народа. (Др Фрањо Туђман, тијеком 1998. према Фералу од 30.4.2004)

С хрватском државом и слободом још увијек се није сродило 15 посто пучанства, неки због подријетла, а неки због повезаности с комунизмом. Таквих има претежно међу интелигенцијом коју је још Стипица Радић називао „поквареном господом“. (Др Фрањо Туђман, предсједник Р. Хрватске, рујна 1998., према Фералу од 11.5.2002.)

Нећемо допустити онима који се вежу и са црним врагом против хрватске слободе и хрватске независности, не само црним, него и зеленим и жутим враговима, не само повезују него им се и нуде, не само да им се нуде, него им се и подају за Јудине шкуде. (Др Фрањо Туђман, у говору 1996., према Фералу од 30.4.2004.)

Свети оче, ми и даље остајемо ваше предзиђе, antemurale christianitatis! (Фрањо Туђман на испраћају папе прије његовог усласка у зракоплов, према Фералу од 8.4.2005., ст. 48.)

Ми смо за то да се кости сваког хрватског човјека нађу у хрватској држави. (Фрањо др Туђман, 1996. према  Фералу од 30.4.2004.)

Видите ли нашу младеж, наше стотине тисућа драговољаца, народ који то има не смије страховати за своју будућност. (Фрањо др Туђман, у неком од ратних говора)

У овом рату изгубила је мужа и дом, али је добила Хрватску и слободу. (Фрањо Туђман говорећи на скупу у Конвалима о једном жени као жртви рата, према Фералу од 23. вељаче 202., стр. 36.)

Умријети за хрватску државу – то је оно због чега вриједи живјети! (Фрањо Туђман, на отворењу „Олтара  Домовине“, према Фералу од  23.2.02. стр. 36)

Ја се с Милошевићем могу све договорити. Он је разуман политичар. (Др Фрањо Туђман, новинарки Хени Ерцег, Ферал од 1.11.2003. ст. 9 и од 7.7.2001.)

Не треба рачунати с БиХ као с нечим богом даним… Један дио, значи, Србији, један дио Хрватској, а може остати и муслиманска државица у средини, она повјесна земљица Босна… (Фрањо др Туђман, предсједник Р. Хрватске, према  Фералу од 9.4.2004. стр. 3)

Признајем да је 1998/1991. било ексцеса с наше стране попут паљења и минирања српских кућа, да се догодило понеко убојство, да је нетко и прије времена морао побјећи из Хрватске; међутим Срби су с тим морали рачунати. Поносан сам на све што смо урадили. (Др Фрањо Туђман у једном од говора на Тргу бана Јелачића у Загребу током рата)

А што се тиче рушења споменик и уклањања спомен обиљежја, то је само геста којом је хрватски народ изразио свој раскид с прошлошћу. (Фрањо др туђман, предсј. Хрватске, у изјави замедије током рата)

Рјешили смо српско питање. Срба, односно Југославена више неће бити 18 посто колико их је било. А три посто колико ће их бити неће више угрожавати хрватску државу. (Фрањо др. Туђман, предсједник Републике Хрватске, у говору пригодом отварања ратне школе у Загребу 1995., те Ферал од 12.10.2007. ст. 20/21)

Нема више оних који би будућност Хрватске угрожавали у хрватском националном тијелу, то се и не моће изразити никаквим новцем неголи управо тиме, да је овим кораком (Олујом) будућност хрватског народа, сувремене и независне хрватске државе једаном за вазда осигурана за будућа стољећа и миленије. (Фрањо др. Туђман, 26.8.1996. из „Влака слободе“)

Svetozar Livada

С. Ливада