Љиљана Јовановић

Инвестициони фонд Мадлен Олбрајт повукао понуду за куповину телекома Косова


ИНВЕСТИЦИОНИ ФОНД БИВШЕ УС-СЛУЖБЕНИЦЕ  ПОВЛАЧИ  УЧЕШЋЕ НА ЛИЦИТАЦИЈИ ЗА  ТЕЛЕКОМ КОСОВА

 

Пише : MATTHEW BRUNWASSER
Објављено 10.јануара 2013, The NewYork Times
Превод: ФБР Љиљана Јовановић

Инвестициони фонд који води Магдалена К. Олбрајт, бивша државна секретарка САД, повукао је своју понуду за куповину већинског пакета за Косовску телекомуникациону  компанију,  потврдио је један од извршних директора фонда “Albright Capital Managment”. 

albright

Понуда је повучена пре 31. јануара задњег рока за понуде из 5  конзорцијума на краткој листи купаца заинтересованих за већински пакет деоница у компанији ПТК.

На ово је утицала ошта пажња коју су показали на Косову  и у иностранству, о могућем сукобу интереса или специјалном третману који би овај фонд којим руководи Др. Олбрајт-ова, имао, због важности њеног учешћа у интервнецији 1999,  која је довела до одвајања Косова од Србије и његове декларације о независности донете 2008 године.

“Ми процењујемо трансакције на тржиштима у развоју на сталној основи, и  морамо одлучивати између више потенцијално  занимљивих могућности у светлу наших ресусрса и  капитала”, изјавио је Нелсон Оливеира  генерални директор и генерални заступник “Албригхт Цапитал Манагмент” у свом одговору  електронском поштом коју је доставио у среду ,  Интерационалном Херлад Трибјуну, на наше питање о статусу понуде.

“У октобру смо одлучили да  постоје и друге могућности које би биле имале веће шансе за успех наших инвеститора”.

Повлачење  није званично објављено ни из компаније ни  из владе Косова. Према изјави господина Оливиере, најава није дата због поверљивости коју намеће  тендерски процес. Али сада смо одлучили да објавимо да смо повукли нашу понуду, јер су информације о нашем повлачењу  из тендера постале јавне, рекао је у својем одговру мислећи на извештаје у новинама на Косову а на основу анонимних извора.

Многи аналитичари на Косову виде ово повлачење више као чување образа и повлачење из хаотичног и нарушеног процеса услед све веће  пажње на Косову и уиностранству, него као одлуку донету на бази мукотрпне процене и  калкулације  бројева.

Док др. Олбрајт на Косову  многи виде као националног хероја због њене водеће улоге у стварању државе, “договор је био политички превише компликован” рекао је Агрон Деми, Извршни директор ГАП института за напредне студије у Приштини, главном граду Косова..

ПТК је највећа Косовска имовина и очекивање јавности је да се добије продајна цена  између 400 милиона $ и 800 милиона $, што је по њиховом суду мање од реалне вредности.

Господин Деми очекује да ће половина запослених морати да буде отпуштена, у циљу модернизације компаније. Једна опозициона политичка партија почињу да спрема протесте  против приватизације компаније.

“Чак и да је она победила сви би сумњали да ли је она победила на основу њене понуде”рекао је Господин Деми.

“Због недостатка поверења јавности у Владу и перцепције о корупцији, ко год да победи,  јавност би сматрала да је  склопио договор са Владом и да је корумпиран”- рекао је Господин Деми.

“Поред домаће опозиције која прозива за лоше вођење процеса приватизације и повећања  међународна пажња је отерала Олбрајтову напоље”- рекао је Лумир Абдиџику, Извршни директор Риинвест инсититута за истраживање и развој у Приштини.

“Не мислим да ће Олбрајтова да ризикује свој “имиџ” инвестирањем великог новца у сумњиве послове  на Косову”- изјавио је Господин Абдиџику.

Без парламентарне и политичке  подршке Влада је прогурала приватизацију као део  националног буџета. Политизовано корпоративно управљање, корупционашке афере и недостатак транспарентности, повећава противљење јавности начину на који се  приватизација спроводи –рекао је Господин Абдиџику.

“То је наша грешка – сматра Господин Абдиџику- рекавши да би многи озбиљни инвеститори зазирали од таквог процеса. “Влада није урадила домааћи задатак”.

Верзија овог чланка појавила се штампаном облику “ Интернатионал Хералд Трибуне”,  11.јануара 2013 године.

________

http://www.nytimes.com/2013/01/11/world/europe/ex-us-official-pulls-bid-for-kosovo-telecom-stake.html?_r=1&

 

 

 

1 reply »