Биљана Диковић

Одбор за КиМ изгласао Резољуцију – сутра у 11 сати у Народној скупштини


Резолуција о КиМ наводи “Устав Косова” – Одбор за КиМ је оценио “уставном”

БЕОГРАД, 11. јануара 2013. – Одбор Скупштине Србије за уставна питања закључио је у петак да је Предлог резолуције о Косову у складу са Уставом и правним поретком Србије.

Посланици опозиционе Демократске странке су током расправе на седници тог одбора оценили да образложење резолуције није у складу са тим документом и да се у њему помиње “Устав Косова”.

Они су подсетили да Устав Србије предвиђа да је статут највиши правни акт који покрајина може да донесе.

Посланици ДС-а су затражили да се Одбор за уставна питања о томе изјасни, али чланови одбора из владајуће већине то нису прихватили.

Председник одбора Владимир Цвијан из Српске напредне странке рекао је да то ни раније није била пракса.

Скупштина Србије у суботу би требало да разматра Предлог резолуције о Косову.

БЕТА

***

Ђурић: Будући споразуми у складу са резолуцијом

 

БЕОГРАД – Одбор Скупштине Србије за Косово и Метохију одлучио је данас да парламенту предложи да на сутрашњој седници усвоији предлог резолуције о основама за разговоре са привременим институцијама у Приштини.

11.01.2013 . извор вести: Танјуг

 Саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио је да ће усвајање резолуције трасирати и обавезати Владу Србије да споразуми који буду договорени у дијалогу са Приштином буду у складу са тим документом.

Одбор Скупштине Србије за Косово и Метохију одлучио је данас да парламенту предложи да на сутрашњој седници усвоји предлог резолуције о основама за разговоре са привременим институцијама у Приштини.

За предлог резолуције, од 12 присутних чланова Одбора, гласало је осморо а четворо је било уздржано.

Председник Одбора Милован Дрецун је констатовао да је Одбор, и поред разлика које су изнесене на седници, одлучио да предложи скупштини да сутра усвоји предложену резолуцију.

Предлог резолуцује о основама за разговоре са привременим институцијама у Приштини и ПлатФорма из које је проистекао тај документ усвојени су пре два дана на заједничкој седници Владе и председника Србије, а председник и премијер Србије Tомислав Николић и Ивица Дачић су на заједничкој конФеренцији за новинаре истакли да је тиме маниФестовано државно јединство по том важном националном и државном питању.

Седница Скупштине Србије на којој ће се разматрати Предлог резолуције заказана је за сутра у 11 часова.

Представљајући резолуцију на седници одбора Ђурић је рекао да технички и политички дијалог са Приштином треба да буде усмерен на циљ да се створи аутономија заједнице српских општина што ће поред осталог бити гаранција за опстанак Срба на Косову и Метохији.

„Нема ниједног политичког ни људског разлога да владу не охрабримо и да подржимо у остваривању ових циљева. Решења која буду договорена морају до краја бити усклађени са циљевима ове резолуције“ рекао је Ђурић.

Резолуција је, како је додао, кључни политички документ којим се утире пут за наставак дијалога и деФинише државна позиција.
„По први пут од доласка међународних снага на Косово и Метохију Србија излази са јасним, целовитим и свеобухватним планом који задовољава минимум интереса обе стране“ навео је Ђурић и додао да циљеви у резолуцији омогућавају очување уставног уређења и опстанак наше заједнице на Косову и Метохији. (?!?)

Уз напомену да ти циљеви нису на уштрб ниједне заједнице на Косову и Метохији и да свима пружају могућност да очувају своје политичке интересе, Ђурић је казао да предложена резолуција пружа шансу Србији да ће од нас зависити да ли ћемо је искористити а и да Приштина има „јако много да добије из тог документа“.

Он је додао, поводом спекулација о разликама у односу на раније текстове, да су преФормулисане поједине одредбе тако да се политички дијалог настави, а да његови резултати буду у складу са резолуцијом.
„За оне који ће рећи да су ови захтеви максималистички морам да кажем да Приштина може јако много да добије из овог документа, а за оне који ће можда помислити да је циљ постављен сувише ниско кажем да у овом тренутку није могуће изборити ништа боље за нашу заједницу“ рекао је Ђурић.

Полемика Ђурића и СтеФановића

ШеФ посланичког клуба демократа Борислав СтеФановић изјавио је данас да је предложеном Резолуцијом о Косову Влада Србије показала прагматичну политику и континутет са претходном, да разуме у ком правца државна политика треба да се креће, али и да влада има другачије мишљење од председника Србије са чиме се није сложио Ђурић.

СтеФановић и Ђурић су на седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију полемисали о образложењу које прати предлог Резолуције о Косову и Метохији.

СтеФановић је нагласио да је тај текст у многоме различит од изворне платФорме председника Србије са којом су се сложили и представници Срба са Косова и упитао шта је са тим текстом?

Према СтеФановићевим речима, Демократска странка ће амандманима покушати да побољша предложену Резолуцију, о којој ће се посланици сутра изјашњавати на пленарној седници како тај документ, објаснио је он, не би био сам себи контрадикторан.
„Tражићемо да изворни текст платФорме буде саставни део резолуције, јер овај папир, да подсетим, доноси се због судбине Срба на Косову, наставка дијалога са Приштином и на крају европских интеграција“, рекао је СтеФановић.

СтеФановић је рекао да ће ДС покушати да поправи текст предложене резолуције, јер, како је нагласио, ту има много ствари које су поправљиве.
„Ова резолуција се позива у првој тачки на ПлатФорму и то мора да се избаци јер нам ПлатФорма није позната или бар не у потпуности и зато морамо тако нешто исправити амандманом“, образложио је СтеФановић.

Он је додао да „тачку Г“, којом се предвиђа да сваки корак у дијалогу са Приштином буде праћен напретком у дијалогу са ЕУ, такође треба избацити, нагласивши да „неки то могу да тумаче као трговину“.
„Дијалог са Приштином не води се због датума добијања преговора“, рекао је СтеФановић.

Он је нагласио да у предложеној резолуцији нема ни речи о телекомуникацијама, енергетици, Српској православној цркви и да је недопустиво мали акценат стављен на права Срба и њихову судбину.
„Недопустиво је мали акценат стављен на права Срба и на ситуацију у којој се налазе, а залажемо се за те људе. Tо желимо да поправимо кроз амандмане“, рекао је СтеФановић.

Он је додао да ће ДС тражити и да изворни текст ПлатФорме коју су прихватили представници Срба са Косова буде саставни део резолуције.

Према Ђурићевим речима, предложена Резолуција је плод заједничког рада председника, премијера, првог потпредседника владе и, како је нагласио, других релевантних политичкиох Фактора у земљу.

Он је прецизирао да се разлике у тексту платФорме, коју су Срби са Косова прихватили, и образложења предложене Резолуције, само прагматичне природе, а да је политичка суштина остала иста.
„Политичка суштина је иста, измене су прагматичне природе, а влада је обавезна да ту политику спроводи“, рекао је Ђурић и додао да ће Влада Србије озбиљно размотрити све уложене амандмане.

Он је нагласио да је први пут после 13 година Приштина та која треба да каже да ли ће нешто прихватити или не, о чему је обавештена и јавност, али се са том констатацијом није сложио СтеФановић.
„Неистина је да сте ви први пут нешто урадили. Ми смо имали платФорму за преговоре, а ви је немате, а у Скупштини Србије сам као шеФ преговарачког тима био више од 20 пута“, рекао је СтеФановић.

Ђурић и СтеФановић сагласни су да Одбор за Косово и тема о којој се разговара нису место за потенцирање страначке политике.

фото Танјуг, ф. Краинчанић