Биљана Диковић

Француски амбасадор: споменик ИСКЉУЧИВО УНУТРАШЊЕ ПИТАЊЕ СРБИЈЕ


БУЈАНОВАЦ, 10. јануара 2013.  Представници Албанаца са југа Србије и шеф Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић нису вечерас постигли договор о спорном споменику припадницима ОВПБМ у центру Прешева.

10.01.2013. Бета.рс

PRESEVO-SPOMENIK

После више од три сата састанка у канцеларији ОЕБС-а у Бујановцу, коме су присуствовали представници амбасада САД, Велике Британије и Европске уније, председник Партије за демократско деловање Риза Хаљими рекао је новинарима да нема ништа ново у вези са захтевом Владе Србије да тај споменик буде уклоњен.

Хаљими, једини представник Албанаца у Скупштини Србије, рекао је да ће разговори албанских политичара са представницима државе Србије бити настављени, али није прецизирао када. Упитан да ли су албански лидери добили препоруке од појединих амбасада да спорни споменик преместе, Хаљими је одговорио да таквог предлога није било.

Састанак Станковића и албанских лидера са југа Србије био је затворен за јавност. Станковић није желео да даје изјаве за медије. Премијер Србије Ивица Дачић најавио је раније да спорни споменик припадницима ОВПБМ који су погинули у сукобима са војском и полицијом мора да буде уклоњен до 17. јануара.

——————-

Раније данас амбасадор Фанцуске у Републици Србији дао је одговоре на поједина новинарска питања, између осталог је нагласио да је ПИТАЊЕ СПОМЕНИКА У ПРЕШЕВУ ИСКЉУЧИВО УНУТРАШЊЕ ПИТАЊЕ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ.

Пресс.рс

Споменик у Прешеву искључиво унутрашње питање Србије

Амбасадор Француске у Србији Франсоа Гзавије Денио изјавио је, поводом проблема око споменика припадницима бивше ОВК у Прешеву, да је то искључиво унутрашње питање Србије, да се треба окренути ка будућности и циљу бољег интегрисања становништва Бујановца, Прешева и Медвеђе у њихову земљу Србију.

denio-tanjug

Амбасадор Француске у РСрбији Франсоа Гзавије Денио

Поред питања легалности споменика чији су услови подизања, чини се, спорни, намеће се констатација да његово присуство непотребно и неприкладно оживљава старе тензије које сада припадају прошлости, рекао је Денио у интервјуу данашњој „Политици“.

„Оно што је данас важно јесте окренути се ка будућности и циљу бољег интегрисања становништва Прешевске долине у њихову земљу, Србију. У том смислу, ми поздрављамо обнављање активности међусобног усаглашавања и сарадње између државних власти и локалних актера преко Координационог тела које је формирано у ту сврху“, истакао је Денио.

Упитан да ли је већ имао контакте с политичким представницима Албанаца са југа Србије или с представницима званичног Београда и шта мисли о најављеном рушењу споменика у Прешеву, уколико то локалне власти не ураде, Денио је одговорио да није био ни у каквом контакту тим поводом ни са једном од страна учесница.
„Ради се, у овом случају, о искључиво унутрашњем питању Србије које треба да буде решено дијалогом у оквиру српских закона и институција“, нагласио је Денио.

Он је рекао да нема намеру да присуствује најављеној седници одборника Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе у суботу за коју се нада да ће допринети да се дође до разумног решења.
„Ми снажно подржавамо напоре мисије ОЕБС-а која управо има задатак да олакша успешније интегрисање уз уважавање специфичности тог региона са југа Србије. Јасно је да ситуација са албанском мањином заслужује посебну пажњу у циљу побољшања њихових услова живота, пре свега, кроз јачање образовних капацитета и локални економски развој“, рекао је француски амбасадор.

Денио је додао да институције које имају задатак да томе допринесу већ постоје, нарочито Национални савет за албанску мањину, као и Координационо тело за југ Србије.
„Адекватни одговори на ове изазове могу се пронаћи у оквирима тих договорних инстанци“, сматра он.

Денио је изразио жаљење што посету председника Србије Томислава Николића манастиру Грачаница на Косову, поводом православног Божића, 7. јануара, „косовске власти“ нису одобриле, упркос препорукама међународне заједнице поводом тог питања.
„Таква посета је потпуно нормална ствар и подсећам да је председник Борис Тадић био у Високим Дечанима за претходни Божић. Осим тога, чини ми се да у тренутку где политички дијалог између Београда и Приштине показује своју способност да допринесе, на конструктиван начин, побољшању односа између Срба и Косовара, гест отворености у том смислу поводом једног од највећих празника верника православне вероисповести допринео би да се искаже воља за сарадњом и смиривањем ситуације“, рекао је француски амбасадор.

На крају, што се тиче улоге Еулексау томе, Денио је рекао да жели само да подсети да таква одлука не спада у његове надлежности.

——————

 

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИОБЈАВЉЕНИ НА СРБском ФБРепортеру:

Текстови о споменику шиптарским терористима у Прешеву

——————

1 reply »