Бранко Гајић

Бранко Гајић – Ова ваша резолуција је кукавичје јаје и то МУЋАК


Пише: Бранко Гајић

Поштовани Председниче, Владо
и народни посланици Скупштине Републике Србије,

 

Овим хоћу да реагујем на коректан начин уз много уздржавања да не побесним, на ваш предлог Резолуције о Косову и Метохији. Ја сам лаик за уставно и међународно право, али то не значи да ако не могу да снесем јаје да не знам шта је кукавичје јаје и то МУЋАК.

А ова ваша Резолуција је кукавичје јаје и то МУЋАК.

Кукавичје јаје

1. Од када то Скупштина треба да одлучује на основу некакве Платформе а не на основу Устава? И која је то сила изнад Устава Републике Србије која је урадила Платформу?

а) У реду је став да Република Србија, у складу са међународним правом, Уставом и вољом грађана, не признаје и никада неће признати једнострано проглашену независност Косова. Међутим, том ставу који говори о формалном признању, фали и став да Република Србија не признаје, нити ће признати било коју радњу која представља елеменат фактичког признања независности Косова.

б) Ваш став да је циљ разговора стварање предуслова да српска заједница и друге националне заједнице на целокупном подручју Косова и Метохије буду у могућности да јачају, расту и живе у миру и сигурности је неутралан и дипломатски лицемеран и капитулантски јер српској и другим заједницама не додаје придев „егзистенцијално угрожене“ и другим националним заједницама не додаје придев „неалбанске“, јер је очигледно да су на Косову и Метохији угрожене све неалбанске националне заједнице.

в) Влада Републике Србије би требала да се овласти да настави са имплементацијом оних договора и споразума са представницима ПИС у Приштини који не представљају акте формалног ни фактичког признања независности Косова.

Из дијалога искључити представнике ПИС Косово а дијалог се може водити само са представницима међународне заједнице које именује СБ УН и који не потичу из земаља чланица или кандидата за чланице НАТО пакта, Албаније и земаља бивше СФРЈ.

г) Брисати небулозе из овог става и јасно рећи да део међународне заједнице, укључујући и ЕУ, активно ради на формирању незавиосне државе Косово на територији Републике Србије и у том смислу врши притисак на Републику Србије да кроз дијалог са ПИС и „међународном заједницом“ формално и фактички призна независно Косово.

Од тренутка усвајања ове Резолуције, Република Србија ће држати до свог достојанства и неће прихватити ни један услов „међународне заједнице“ и ЕУ у погледу крњења свога суверенитета и интегритета за рачун пројекта дела међународне заједнице званог „Република Косово“ и „Велика Албанија“.
Република Србија сматра да је у досадашњем процесу дала и превише уступака другој страни у преговорима и да је тиме заслужила пријем у ЕУ, јер ни једна земља чланица ЕУ се ради чланства у Еу није одрекла дела своје територије.

д) Овај став би требао да гласи: „Евентуални договори са представницима међународне заједнице ништавни су без сагласности представника Срба са Косова и Метохије.

2. И у овом ставу се ослободити дипломатског лицемерја и симетрије у формулацији „за све људе који живе на простору јужне српске покрајине „ која не одговара чињеничном стању и тражити „пуну безбедност“ за све људе српске и других неалбанских националности

3. Ову тачку са овако блесавом претензијом да Република Србија гледа туђа посла, брисати.

4. Уместо „са представницима ПИС у Приштини“ тавити „са представницима међународне заједнице јер ПИС у Приштини не могу да буду страна у дијалогу са једном међународно признатом државом каква је Република Србија.

У случају усвајања овако предложене Резолуције, моја маленкост изјављује да ће свог Председника, своју Владу и свој Парламент тражити у Русији и да ће до даљнег вршити акте грађанске непослушности по Приручнику из Војводине.