ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

Тукли су нас у возилу, притвору и суду (ВИДЕО)


09.01.2013.

Канцеларија за Косово и Метохију:

снимак ТВ МОСТ:
Транспорт брутално претученог младића за Београд и конференција за медије

ТРАНСКРИПТ (Редакција СРБског ФБРепортера)

У име претучених српских момака, Бранко Милојевић је испричао потресну исповест:

Од једног паљења свеће, и обиласка светиње дошли смо… до катастрофе. Ничим изазване, наравно.
Посебно боли то што је покренуто од наших сународника којима је драже било шта туђе него било шта наше. Опет смо показали да смо јачи од њих и од ових што мисле да су јунаци кад једног човека вежу… и сви бију. Све се то истрпи…
Ови момци овде што су преживели јуче… то је …
Само да кажем да смо везани кроз шпалир прошли…
Ево јаћу да наставим да вам кажем како је било…  Вежу руке на леђа и идеш уза степенице. Са једне стране десет људи, с друге стране десет људи… И сви ударају…

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Мирко Крлић:

Очито да привремене институције у Приштини управо бирају те наше најсветије датуме као што је Видовдан, као што је Божић, као што су остали да нам пошаљу јасну поруку како данас изгледа верска и национална толеранција на Косову и Метохији.

То је велики ударац за све нас, али то није омаловажавање нити ових момака, нити државе Србије, нити Владе Србије. Ви морате да знате да се све догађало у тренутку кад је у Грачаници био шеф ЕУЛЕКС-а, кад су били представници Немачке и Енглеске амбасаде и тог тренутка су били упознати шта се овим људима догађа. Покушали су, наводно да реагују, и ево какве су рекције, колко су учинили.

(РЕДАКЦИЈСКИ КОМЕНТАР на изјаву Господина Мирка Крлића:
Прво – запажамо да се у задње време одомаћио нови израз – па уместо да кажу „паралелне институције квазидржаве Косово“, „наши“ представници кажу „привремене институције у Приштини“. Али, директивама из Брисела се у зубе не гледа…

Друго – овај догађај ЈЕСТЕ велики ударац за све нас и  ЈЕСТЕ омаловажавање и ових момака и ЈЕСТЕ омаловажавање државе Србије и ЈЕСТЕ омаловажавање Владе Србије а НИЈЕ омаловажавање шефа ЕУЛЕКСА нити међународне заједнице јер су сви ти „представници међународне заједнице“ овај гнусан чин очигледно мирно и са одобравањем посматрали све време свесно знајући на чијој су страни!

Треће – симптоматично је и то што су (вероватно са знањем и одобрењем врха СПЦ) у Грачаницу позвани „представници амбасада“ Енглеске и Немачке у Тачијевој квазидржави чиме их (Теодосијева) црква признаје за званичне представнике тих земаља у тој наказној творевини!?  С обзиром на ту тужну чињеницу да Теодосије њих прима на литургије –  није ни чудо што у српску светињу Грачаницу на Божић Срби нису били добродошли)

Порука мајке једног од претучених момака:

Ја сам мајка једног од момака који су наивно, спонтано, из своје вере отишли у манастир Грачаницу на причест и да запале свеће и да се помоле Богу, зато што су верници, и зато што наша вера тако тражи и треба… Међутим, деца, момци, случајно су имали своју свакодневну црну гардеробу. И ја сам сад у црној гардероби и јел треба да будем ухапшена? Отишли су… да не понављам, већ је речено шта су доживели – вербално, психичко и физичко малтретирање.

Ја као мајка једног од момака не причам само у своје име, ја причам у име свих мајки и свих супруга и свих сестара од момака и од свих добрих људи овопг света. И желим да питам међународну заједницу – ДА ЛИ ЈЕ ГРЕХ БИТИ СРБИН?

И желим свим мајкама овог света и ове васељене да поручим – дабогда им се не десило што се нама десило од те такозване модерне Републике Косово.

***

Тукли су нас у возилу, притвору и суду

Tanjug , Србин.инфо

Срби са севера Косова које је шиптарска полиција” лишила слободе на Божић у Грачаници изјавили су данас да су их припадници “специјалне косовске полиције” тукли током привођења, задржавања у полицији па чак и током судског процеса у Приштини.

Росу

Један од приведених младића, Бранко Милојевић, рекао је данас да су их све тукли у згради полиције и суда, али и током транспорта.

“Од паљења свећа и обиласка светиње дошли смо до катастрофе, драго ми је да смо сви овде”, рекао је на конфернецији за новинаре у Лепосавићу Милојевић и додао да је то што су доживели неописиво.

“Пролазили смо кроз шпалир у згради полиције. Били смо везани и сви су нас тукли. Затим ми је троје њих ставило појас око врата и покушавали су да ме даве. Онда ме је један питао одакле сам, а када сам одговорио он ме је питао да ли је то у Републици Косово. Пошто нисам хтео да одговорим наставили су да ме бију, иако сам био везан”, казао је Милојевић.

Како је рекао, “полицајци” су га тукли пендреком, батеријском лампом и кундаком од пушке по целом телу.

“То што су хтели да чују од нас – да живимо у Републици Косово, нису чули, онда су нам пуштали ратне песме, а возач је на сред улице подигао ручну, зауставио возило, извадио пиштољ, наслонио ми на колено и тражио да кажем да живим у Републици Косово. У суду су ме тукли док сам седео и тражили да спустимо главу јер смо паравојна формација и четници”, навео је Милојевић.

Најтеже повређени од десеторице младића је, према његовим речима, пребијен у тоалету у згради суда, док је трајао судски поступак, а насиљу полиције су били изложени сви, како је рекао, неки више, неки мање.

“Синоћ, када смо пуштени, истерани смо на улицу у Приштини. Били смо у страху, бојали смо се за живот, али смо зауставили два такси возила пребацили се до Грачанице”, рекао је Милојевић.

АДВОКАТ: ПРЕСУДА СРБИМА У ПЕТАК

Адвокат Дејан А. Васић изјавио је да ће пресуда у случају десеторице Срба, које је косовска полиција лишила слободе на Божић у Грачаници, бити донета у петак 11. јануара.

„Очекујем да ће против њих бити обустављен прекршајни поступак“, рекао је Васић Танјугу.

Десеторо Срба са севера Косова на Божић је лишено слободе због ремећења јавног реда и мира и непоштовања наредбе косовске полиције. Они су синоћ пуштени из полицијског притвора у Приштини, а двојица од њих затражила су у међувремену помоћ у болници у северном делу Косовске Митровице.

Осморицу српских младића испред зграде Скупштине општине Лепосавић дочекали су родбина и пријатељи, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохије Мирко Крлић, председник општине Лепосавић Драгиша Васић и др.

СТОЈАНОВИЋ: НИЈЕ ФЕР ДА МЕ ОПТУЖУЈУ ДА САМ КРИВ ЗБОГ ПРЕБИЈАЊА СРБА

Председник косовске општине Грачаница Бојан Стојановић одбацио је данас тврдње српских младића да је он одговоран што их је косовска полиција малтретирала и тукла после Божића у Грачаници и истакао да такве изјаве „у најмању руку нису фер“.

„Нисам уопште знао о чему се ради а то што се десило у сваком случају није добро“, рекао је Стојановић у телефонској изјави Тањугу.

Он је навео и да „у најмању руку није фер да се користе информације по принципу „рекла казала’ и упире прстом у неког а да се претходно не провере“.