Марко Радуловић

СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН РЕПУБЛИКО СРПСКА!


09.01.2012. ФБР

734255_441360365936194_1828647767_n

580650_403725043043839_26292084_n

Честитам браћи преко Дрине Дан Републике Српске и крсну славу. Република Српска је једна од наших највећих победа у двадесетом веку и новијој историји, а круна те победе ће бити наше уједињење и живот у једној држави. То је сан свих честитих Срба и искрених српских родољуба.

И иако многи душмани и аутошовинисти мисле да ће само сан и остати, чврсто верујемо да ће и међународна кретања и наша унутрашња настојања омогућити једног дана да нам се та жеља и оствари. То је неминовност. Јер, како је говорио и наш славни Ђенерал: „Дрина никада није била граница, нити ће бити. Дрина је наша кичма. Она протиче кроз центар српских територија. О њој треба да певамо бар онолико колико певамо о Морави. Знате ли како је настала Дрина? Од суза српских мајки.“

ЖИВЕЛА НАМ РЕПУБЛИКА СРПСКА, ДО КОНАЧНЕ ПОБЕДЕ!

Честитам браћи преко Дрине Дан Републике Српске и крсну славу. Република Српска је једна од наших највећих победа у двадесетом веку и новијој историји, а круна те победе ће бити наше уједињење и живот у једној држави. То је сан свих честитих Срба и искрених српских родољуба. И иако многи душмани и аутошовинисти мисле да ће само сан и остати, чврсто верујемо да ће и међународна кретања и наша унутрашња настојања омогућити једног дана да нам се та жеља и оствари. То је неминовност. Јер, како је говорио и наш славни Ђенерал: "Дрина никада није била граница, нити ће бити. Дрина је наша кичма. Она протиче кроз центар српских територија. О њој треба да певамо бар онолико колико певамо о Морави. Знате ли како је настала Дрина? Од суза српских мајки." ЖИВЕЛА НАМ РЕПУБЛИКА СРПСКА, ДО КОНАЧНЕ ПОБЕДЕ!

****

Република Српска  је основана 9. јануара 1992. године на дан Светог првомученика Архиђакона Стефана,  под називом Српска Република Босна и Херцеговина. Република Српска је насталакао реакција српског народа на одлуку о независности СР Босне и Херцеговине од СФРЈ коју су изгласали муслимански и хрватски посланици. Српска Република Босна и Херцеговина је проглашена за федералну јединицу Југославије.

По Дејтонском споразуму она је један од два ентитета у Босни и Херцеговини (поред Федерације Босне и Херцеговине) и заузима 49% њене територије.

Дистрикт Брчко дели територију Републике Српске на западни и источни део. У западном делу су Босанска Крајина и Посавина, док су у источном делу Семберија, Романија и Источна Херцеговина.

[wzslider]

Извор: ФБ Марко Радуловић, Википедија