Љиљана Јовановић

Регионални ризик: Немачка и САД распоређују наоружање и војнике у Турској


НЕМАЧКА  ПОЧИЊЕ  СА  РАСПОРЕЂИВАЊЕМ  ПАТРИОТ  РАКЕТА  У ТУРСКОЈ

Објављено 8.01.2013  17:25 RT , ФБР преводилац Љиљана Јовановић

TURSKA NATO

ПВО ракета ПАТРИОТ (AFP фотографија/DPA /Bernd Wustneck)
———

Пратећи активности САД, Холандија и Немачка су почеле са размештањем трупа и ракета Патриот дуж Турско–Сиријске границе. Насупрот тврдњама да је то заштита од Сиријских претњи, неки се плаше да је Турска прави “безбедносни ризик”.

У уторак ујутру су две ракте Патриот утоварене у брод у североисточној немачкој луци, док је конвој немачких војника полетео из Холандског града Ајндховена. Они ће се распоредити у Турско Сиријској пограничној зони да сачекају долазак ракета које ће стићи за неколико недеља.

Немачка шаље укупно 350 војника да појачају граничну зону између две земље, заједно са јединицама САД, којих, по обећању, треба да  буде до 400 војника са две батерије пројектила. Остале две батерије обезбедиће Холандија.

Како се очекује свих 6 батерија постаће оперативне крајем јануара.

НАТО, који координира распоређивање снага дуж граничне зоне, тврди да је Сирија озбиљна опасност за њеног суседа Турску, и описује ове покрете чисто одбрамбеном активношћу.

Холандски Начелник одбране, Генерал Tom Middendorp, рекао је новинарима да не треба занемарити ризик од ракетног напада из Сирије.

“Ми желимо да спречимо нешто  што би било праћено великим бројем жртава међу невиним цивилима“, рекао је и додао:
„Скуд ракете имају домет од неколико стотина километара и могу да погоде градове у Турској. Поред експлозивног пуњења оне могу да понесу и друго пуњење  например  хемјске бојеве главе“.

Расте страх од могућности да се искористи Сиријско хемијско наоружање, чије залихе могу пасти у руке и есктремистима.

Москва међутим наглашава да је ово само оправдање да се прогура  страна интервенција у Сирији.

Русија је критиковала одлуку НАТО да распореди ракете Патриот у граничној зони, јер се оне могу користити и у сврху напада, као и за одбрану у случају ескалације сукоба у Сирији.

Military vehicles of a Patriot missile system are loaded on a ship in the harbour of Travemuende
Војно возило са ракетним системом Патриот  укрцано је у луци Traveminde, 8.01.2013 слика: (Reuters/Fabian Bimmer)

“ТУРСКА ЈЕ ПРАВИ РИЗИК “

Изражена је забринутост да би појачање дуж турске границе, могло да се искористи као основа за формирање зоне забрањеног лета изнад Сирије или за почетак напада на мете у самој Сирији.

Manuel Ochsenreiter, немачки новинар, за РТ је изјавио да је ово размештање трупа и ракетних система ”под знаком питања”.

“Влада се не понаша у јавном интересу ни у интересу безбедности. Он је рекао да се Немачка власт клања пред НАТО и интересима западних земаља.

Ochsenreiter је изјавио да је распоређивање јединица и ракетних система већ офанзивни чин, посебно узимајући у обзир учестале позиве Сиријске опозиције за помоћ у људству и у оружју.

Он је нагомилавање трупа уз границу назвао “актом високог  ризика за читав регион” чиме се можда спречава да се понови ситуација из Авганистана где су се сукоби вукли 10 година.

Сиријски председник Башар Ассад нагласио у свом недељном говору, почетак мировних процеса у Сирији тиме што би престала подршка запада Сиријским опозиционим снагама које је означио као “терористе повезане са Ал-Каидом”.

Асадов план је нарастајућа опозициона Сиријска Коалиција одбацила као “празну реторику” и одговорила да је Асадова оставка предуслов за преговоре.

Patriot missiles loaded on trucks leave the airbase de Peel in Vredepeel
Ракете Патриот натоварене на транспортере напуштају ваздушну базу “Peel” у “Vredepeel”-у 7. јануара 2013.године. (Reuters/Michael Kooren)

-

Конвој који превози ракете Патриот креће у Sanitz, на северу Немачке, 6. јануара 2013. (Бета-AFP footgrafija/ Bernd Wustneck)

————————–

А ДА БИ СЕ СИТУАЦИЈА У ТУРСКОЈ, ОДНОСНО НА ГРАНИЦИ ТУРСКЕ И СИРИЈЕ БОЉЕ РАЗУМЕЛА, урадили смо и ФБР ПРЕВОД текста који је раније објављен о доласку војника САД у Турску, као и наоружања које су са собом донели…

АМЕРИЧКЕ ПОСАДЕ РАКЕТНИХ СИСТЕМА ПАТРИОТ СТИГЛЕ У ТУРСКУ

 

Објављено 4. јануара 2013. RT  , ФБР преводилац Љиљана

 

GERMANY-SYRIA-TURKEY-PATRIOT-UNREST-NATO
Ракетни систем Патриот земља–ваздух, представљен је у дану за медије, од стране немачких оружаних снага у Варбелов-у, на северу Немачке. 18. децембар 2012 (AFP Photo / Bernd Wustneck)

Група  од 27 војника САД стигла је у Турску, да би руководила ракетним системом Патриот (земља-ваздух ракете), (САМ). Бар 6 ових ракета, биће распоређени дуж границе са Сиријом.  

Јединице су стигле у југоисточну Турску провинцију Gaziantep у четвртак и смештене су у хотел који користе Турске сигурносне снаге, јавили су локални репортери.

Њихов први задатак је да надгледају места где ће бити смештене ракете Патриот, када буду потпуно распоређене.

Американци, Холандија и  Немачка су се сложиле да дају САМ системе, након што је Турска то тражила од својих НАТО савезника. Анкара је тврдила да јој је ово оружје потребно да би се заштитила од напада из Сирије.
6 Патриот батерија биће распоређене близу градова: Adana, Gaziantep и Kahramanmaras.

Турски Премијер Recep Tayyip Erdogan  је у децембру изјавио:
„Батеријама ће руковати  њихове  екипе, трупе из њихових земаља. САД и Немачка ће послати по скоро 400 војника свака, док ће Холандија послати око 360 војника да руководе Патриот системима земља-ваздух.

Батерије које имају командно место, радар, и 8 лансирних рампи, ће очекује се стићи крајем јануара у Турску. Али без обзира на тренутне неприлике у Сирији, Ванредни Професор Блискоисточне политике и историје на Bilkent Универзитету Џереми Салт,(Jeremy Salt), сумња да ли ће Турска икада употребити ове ракете.

„Не мислим да ће ове ракете икада бити коришћене. Мислим да се у Сирији ситуација драстично мења. Погађа ме да су наоружане банде у великом застоју. Не примећујем ентузијазам за напад Америчких снага на Сирију“, изјавио је он за РТ.
„Једина прилика када би те ракете биле употребљене била би у случају напада НАТО снага из Турске на Сирију.  У том случају би наравно Сирија одговорила на напад“, рекао је.

Турски јужни сусед је већ две године захваћен оружаним сукобима, толико већ устаници покушавају да свргну режим у Дамаску. Анкара је некада била савезник Сирије, али је сада постала гласноговорник  опозиционих снага.

Критичари размештања ракетних система Патриот,  наглашавају да оне могу бити употребљене за формирање зоне забрањеног лета, изнад Сирије, чиме би се побуњеници заштитили  од ваздушних напада Сиријских војних снага.

НАТО је формирао зону забрањеног лета изнад Либије, 2011 године  и тиме допринео паду дугогодишњег  режима Либијског вође Муамара Гадафија.