АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

ДУШАН ПРОРОКОВИЋ: НИКАД ГРАНИЦА ИЛИ ЈОШ ЈЕДАН ДОКАЗ О КРУПНОЈ ГРЕШЦИ СРБИЈЕ


ДУШАН ПРОРОКОВИЋ: НИКАД ГРАНИЦА ИЛИ ЈОШ ЈЕДАН ДОКАЗ О КРУПНОЈ ГРЕШЦИ СРБИЈЕ

Не постоје никакви посебни ИБМ прелази, постоје гранични прелази између Србије и такозване Републике Косово
05.01.2013. Нови Стандард

pro04013a
Као што то обично бива када се правним и политичким вратоломијама покушава решити неко важно питање, један пример из политичке праксе у једном дану сруши све што је пре тога договарано месецима. Овде се ради о одлуци такозваних власти такозване „Републике Косово“ да уводе визе за грађане чак 87 држава, а међу њима и за грађане Русије, Кине и Индије.

dusan_prorokovic_kolДа се подсетимо, у 2013. годину Република Србија је ушла признајући границу према такозваној „Републици Косово“. Са српске стране, две гарнитуре преговарача тврдиле су да никакве границе нема, позивајући се на споразуме Београда и Приштине, које верификује Брисел, односно прецизније, на чланове 3. и 4. Закључака у вези са ИБМ (ово Б у називу Београд тумачи као боундарy а Приштина као border)!!! У тим тачкама се констстује како „обе стране намеравају да постепено установе заједничке интегрисане пунктове на свим њиховим заједничким ИБМ прелазима. Ова сарадња ће следити најбољу европску праксу, што ће надаље постепено развијати Европска комисија“ и како „заједнички, интегрисани, јединствени и безбедни пунктови налазиће се у склопу ‘заједничке зоне ИБМ прелаза’, заједнички маркираних, где ће званичници сваке од страна спроводити релевантну контролу. Искључиво и ограничено на заједничке ИБМ зоне, стране неће истицати симболе својих јурисдикција“.

То би све збирно, требало да значи како Србија није признала границе лажне државе Косово. Али, не лези враже. Шта ће сада да ради руски или кинески држављанин када дође на ИБМ прелаз између Србије и Косова. Ни Русија ни Кина не признају једнострано проглашену независност косовско-метохијских Албанаца, па Косово и Метохију посматрају као део Републике Србије. Уколико руски патријарх жели да посети Пећку патријаршију, он ће кренути на пут са пасошем у џепу, рачунајући да иде у Србију. Како ће му објаснити руски МИД, Косово и Метохија је територија Србије под привременом управом УН. А за руске држављане Србија је укинула визе, а управа УН у Приштини никакве визе није уводила никоме.

Међутим, шта ће руском патријарху у том случају одговорити српске власти? Да може да путује без проблема или да ипак затражи визу такозване Републике Косово? Да ствар буде гора, шта ће бити, уколико власти такозване „Републике Косово“ донесу одлуку да се визни режим односи и за носиоце службених и дипломатских пасоша? Своје дипломате, које службују у Приштини, и Русија и Кина акредитују у Београду! Руски и кинески дипломати, који иначе користе сваку прилику да покажу како подржавају Србију, за одлазак у Приштину мораће да траже визе или неки други документ (потврду о привременом пребивалишту) такозване Републике Косово! А све због одлуке Србије да успоставља „ИБМ прелазе“ на граници са Косовом.

Из овог примера је јасно: не постоје никакви посебни ИБМ прелази. Постоје гранични прелази између Србије и такозване Републике Косово. Србија је применом закључака који су креирани под спонзорством Кетрин Ештон успоставила границу са Косовом. И боље је покушати ту ствар исправити одмах, него да нам се деси да руски патријарх заиста крене у посету Пећкој патријаршији, па да онда избије скандал који нас може коштати губљења руске подршке у међународним институцијама.

А онда, када останемо сами на ветрометини и без иједног савезника, са сетом ћемо се сећати како је позиција Србије из 2012. била сјајна. Одлука Србије може бити само једна: никад граница! О чему би нешто морао да каже и Уставни суд. Што пре, то боље.

Никад граница