БАРИКАДЕ

Шиптарски Покрет Самоопредељење најавио блокаду манастира Високи Дечани на Божић


Ово је још један у низу пажљиво режираних напада на Србе, овај пут, као што видимо специјални психолошки рат – сепаратистичког удружења шиптара Покрет Самоопредељење… Најавили су блокаду србског манастира Високи Дечани, на Божић – на Косову и Метохији… Злонамерни коментаришу да је то „због тога што им је Тео обећао ручак на србски празник“, због познатог „доброг односа Теодосија“ са страним окупаторима и шиптарима који су „долазили у пријатељске посете у манастир“…
Шта год – једно јесте велика истина – Србима су на православне празнике, на Крсне славе, увек радили о глави, разни непријатељи у прошлости,  а ево и данас…
Кажу наши стари: Кад кућа нема домаћина онда туђи кер лаје на укућане, сваки пролазник носи шта му треба из дворишта, па и ограду разваљује, помера како њему одговара…

04.01.2013. Танјуг, за ФБР Биљана Диковић

areal_decani3y

ПРИШTИНА – Покрет Самоопредељење ће у понедељак, 7. јануара, на православни Божић, у Дечанима одржати протест и блокирати улаз у манастир Високи Дечани, најавио је данас извршни секретар покрета Самоопредељење Дардан Молићај на конФеренцији за новинаре.

Повод за организацију протесте је, како је наведено, одлука посебног одељења Врховног суда Косова, које је потврдило да 20 хектара земљишта, које је 1997. године тадашња Влада Србије поклонила манастиру Високи Дечани, припадају манастиру, и како би онемогућили посету званичника Србије овом манастиру поводом православног Божића.

Молићај је изјавио да се ради о политичкој одлуци суда која је дошла као резултат утицаја Београда.

Потпредседник Самоопредељења и потпредседник косовске скупштине ГлауФ Коњуфца казао је да би евентуално потписивање „мировног споразума између Косова и Србије створило услове за регионални сукоб“.

Коњуфца је рекао да без промене Устава Србије и повлачења паралелних структура са Косова не може бити мировних односа са Србијом.

 

———————–

04.01.2013. преносимо вест у целости са сајта РТС-а

Провокација Јонуза Муслијуа у Добросину

 

У селу Добросин на југу Србије Јонуз Муслију истакао заставу Албаније. Спорење због споменика у Прешеву могло би да буде решено разговорима дипломата, представника албанских партија са југа Србије и власти у Београду.

Политички представник бивше Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца Јонуз Муслију истакао је у селу Добросин на југу Србије заставу државе Албаније, преносе приштински медији.

Albanska zastava.jpg
Архивска фотографија
О спорном споменику са амбасадорима

Спорење због споменика борцима расформиране такозване ОВПБМ могло би, према писању медија, да буде решено разговорима амбасадора Америке, Велике Британије, Европске уније и ОЕБС-а, затим представника албанских партија са југа Србије и власти у Београду.

Како је потврђено РТС-у у дипломатским круговима, састанак Координационог тела за југ Србије и амбасадора заказан је за следећу недељу. У Координационом телу кажу за РТС да су у сталном контакту са представницима међународне заједнице, а да ће 10. јануара боравити на југу земље, када ће са представницима локалне власти разговарати и о споменику у Прешеву.

Муслију је, у пратњи сабораца и Удружења ратних ветерана, рекао да је јуче у подне отишао у Добросин и са саборцима поново поставио заставу на истом месту, одакле су је раније уклонили припадници снага безбедности Србије.

„Та застава је света за народ Прешевске долине и за становнике села Добросин. Али, пре свега, представља светињу за хероје и оне који су погинули у рату ОВПМБ“, рекао је Муслију.

Муслију је упозорио да ће застава на све начине бити брањена од, како је навео, српских провокација.

„Имамо право да чувамо и изражавамо наша национална и патриотска осећања. Имамо права и да подижемо споменике и бисте. То не радимо да бисмо некога провоцирали већ да бисмо подсетили да је ту проливена крв и да се борило против терористичких и окупационих снага“, рекао је Муслију.

Незваничне информације које је РТС добио на терену говоре да су сами Албанци пре неколико дана скинули једну од застава у селу Добросин, да би је јуче и вратили.

Иначе, то није једина застава Албаније постављена на видном месту. Застава има на сеоским трговима, продавницама, кућама и спомен-обележјима погинулим припадницима ОВПБМ.

Село Добросин налази се у Копненој зони безбедности, уз административну линију са Косовом и Метохијом, а током сукоба на југу Србије важило је за упориште ОВПМБ.

Постављање албанске заставе у Добросину уследило је након тензија због постављања споменика погинулим припадницима ОВПМБ испред зграде СО Прешево.