БАРИКАДЕ

Рампа на Јарињу за помоћ и пакетиће деци из Српске


Иако је јуче конвој помоћи из Српске са пакетићима за децу заустављен на Јарињу – ипак је стигао на одредиште…
Из извештаја СНП Наши:
Активисти СНП Наши одржали су дечију представу „Божићни медведић“ у Основној школи „Бановић Страхиња“ у селу Бањска и у згради Општине Звечан. Пакетићи су дељени на територији општина Косовска Митровица, Зубин Поток, Звечан, Грачаница и Штрпце. Деци припадника цивилне заштите из Косовске Митровице пакетићи су подељени на барикади на главном мосту у Косовској Митровици, на месту где њихови очеви и даље свакодневно дежурају како би спречили нове упаде терориста Росу на север покрајине. Активисти СНП Наши су током ове посете Космету добровољно дали крв у Здравственом центру „Косовска Митровица“. Акција је спроведена у сарадњи са Друштвом српско-руског пријатељства  “Косовско огњиште“ из Косовске Митровице и Клубом реалног аикидиоа  “Витезови румски“ из Руме. Акцију поделе пакетића имало је и Друштво српско-руског пријатељства „Косовско огњиште“ из Бањалуке.“

у наставку вест о ЗАУСТАВЉАЊУ КОНВОЈА ПОМОЋИ ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ…

Хуманитарни конвој из Републике Српске са пакетићима за децу на Косову и Метохији, враћен је са прелаза Јариње јер косовска полиција овај пут није допустила члановима Друштва српско-руског пријатељства „Косовско огњиште“ из Бањалуке да у јужну српску покрајину пређу са личним картама БиХ!

05.01.2013. извор: СНП НАШИ и ПРЕСС

prelaz

НЕМА ПРОЛАЗА!
– Вратили су нас са прелаза јер немамо пасоше БиХ. Прелаз преко границе био је допуштен само једној од наших колегиница која је имала личну карту издату у Србији. Косовска полиција није ни погледала шта возимо. Проблем није био наш конвој са пакетићима за децу, него документа – рекла је Александра Чавић, предсједник овог удружења.

Она је објаснила да до сада косовска полиција није правила проблем око прелаза са личним документима БиХ, те да је хуманитарни конвој послат у новембру на Косово ушао без икаквих проблема.

– Наша колегиница која је прешла преко границе отишла је по некога ко би могао да их пеузме и пренесе преко границе те подели деци којој су намењени – рекла је она и додала да је овај конвој превозио 200 пакетића прикупљених за децу у Грачаници и Штрпцима, те гардеробу и храну за социјално угрожену породицу Ђурић из Звечана.

Скупљање пакетића и помоћи за угрожене у овим општинама на Косову помогли су црква „Лазарица“ из црквене општине Лазарево из Бањалуке, Школа ученика у привреди, хуманитарно удружење „Мост“, ученици Економске школе у Бањалуци, АЛФ-ОМ, Ветеринарски институт Славен и још једна фирма која је донирала 30 пакетића, али су њени руководиоци желели да остану анонимни, те бројни грађани РС који су звали хуманитарни број 1457 који је био отворен за прикупљање помоћи за лечење Николе Радујковића из Бањске.