Биљана Диковић

Конференција о Николи Тесли у Њујорку


Конференција о Николи Тесли у Њујорку

05.01.2013. Политика, за ФБР уредник Биљана Диковић

Од нашег сталног дописника

Вашингтон – „Зашто је Тесла важан”, назив је тродневне конференције посвећене Николи Тесли, која данас почиње у Њујорку, у хотелу „Њујоркер”, у коме је један од највећих технолошких генија 20. века провео последњих 10 година живота и где је 7. јануара 1943. и умро.

Конференција се одржава на дан кад се обележава 70 година од његове смрти и како је за „Политику” изјавила Марина Швабић, извршна директорка америчке Научне фондације „Тесла”, њена мисија је да покаже колико је Тесла не само важна историјска личност него зашто је релевантан и данас. „Тесла је део наше свакодневице: од наизменичне струје, преко бежичног преноса података, даљинског управљања”, каже директорка Швабић.

Радови који ће бити изнети на конференцији баве се Теслиним животом и радом, злоупотребама његових патената, рада и имена, а учесници ће посетити и његову лабораторију на Лонг Ајланду, откупљена прошле године, захваљујући иницијативи младог Американца Мета Илмана, новцем који је у рекордном року прошлог августа прикупљен добровољним прилозима преко интернета.

На скупу ће бити додељене и ”Награде Теслиног духа”: главна, за животно дело у области промоције Николе Тесле додељена је Др Љубу Вујовићу, председнику ”Меморијалног друштва Тесла” из Њујорка. Учесницима конференције иначе ће се обратити и Вук Јеремић, председник Генералне скупштине УН, као и Џејн Алкорн, председница ”Тесла научног центра” који се оснива на месту Теслине некадашње лабораторије.

М. М.
објављено: 05.01.2013.
————————
ФБР ДОДАТАК:
Tesla Science Center at Wardenclyffe

Tesla Science Center at Wardenclyffe

Меморијално друштво Тесла из Њујорка има и своју ФБ страницу коју можете посетити ако желите више информација – Tesla Science Center at Wardenclyffe или на страници TESLA SCIENCE CENTER AT WARDENCLYFFE.
Конференцију можете пратити и уживо, упутства:

Marko D. Djordjevic
LIVE STREAM of The Tesla Memorial Conference & Tesla Spirit Awards Benefit

January 5 – 7, 2013 @ New Yorker Hotel, New York City
The world’s brightest minds, scientists, engineers, alternative energy entrepreneurs, innovation experts, artists, and a myriad of Tesla enthusiasts will gather for this 3-day Tesla extravaganza to honor Tesla’s legacy, 70 years since his passing on January 7, 1943, in the New Yorker Hotel. This unique Tesla forum will include a diverse array of Tesla-related lectures, presentations, discussions, and documented evidence of growing interest and recognition of Tesla’s contribution to the 20th and 21st Century.

We certainly encourage you to come to NYC and attend this event live. If you can not make this event- the next best thing is tuning in on the LIVE STREAM, Pay-Per-View.

Details are at: RememberTesla.com

————————
ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

2 replies »