Биљана Диковић

ВЕХАБИЗАМ У БиХ ИЗЊЕДРИО И АДИСА МЕДУЊАНИНА


ВЕХАБИЗАМ У БиХ ИЗЊЕДРИО И АДИСА МЕДУЊАНИНА

БИЈЕЉИНА, 5. ЈАНУАРА /СРНА/ – Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић поновио је данас да је вехабијски покрет у БиХ главна безбједносна пријетња, наводећи да је из њега вјерски, идеолошки и оперативно поникао и Адис Медуњанин, који је сврстан међу десет најопаснијих терориста у свијету.

 

Он је нагласио да Медуњанин није ни једини ни најважнији терориста који је имао држављанство БиХ.

„Много је држављана БиХ који су у оперативном врху извођења терористичких акција. Много је података који указују да разговор о вехабизму и о Ал каидиној инфраструктури која се одсликава кроз форму вехабизма, није никакава исламофобија, него је разговор о безбједности земље“, рекао је Галијашевић Срни.

Он је подсјетио да су држављанство БиХ имали и Халид шеик Мухамед, првооптужени за терористички напад 11. септембра под именом Ел Халид Мухамед, другооптужени за 11. септембар Ремзи Бинал Сибих, под именом Ремзи Јусеф, да је и главни оперативац, који је погинуо, Мухамед Аса, под именом Мухамед ел Сајед, такође добио држављанство БиХ, као и пилоти који су управљали авионима у нападу на САД.

„Нису ово једина имена, имали смо држављанина Абу Хамзу ел Масрија који ових дана очекује да из Велике Британије буде испоручен САД. Имали смо нападаче на шпанску жељезничку станивцу који су из БиХ. Имамо Хамдалу који је посебном центру за рехабилитацију у Саудијској Арабији испоручен из Гвантанама. Још имамо држављанина БиХ, вођу `алжирске групе`, који је у Гвантанаму и очекује суђење иако је готово цијела `алжирска група` пуштена кући“, навео је Галијашевић.

Он је нагласио да БиХ има озбиљан безбједносни проблем, а немарно се односи према радикалном исламизму и организационим јединицама Ал Каиде које дјелују у БиХ и које активно шаљу војнике у Сирију, у Ирак, у Авганистан.

„БиХ има озбиљан проблем и БиХ представља озбиљан проблем и региону и европској безбједности“, рекао је он.

Према његовој оцјени, власти БиХ до сада нису адекватно одговарале на упозоравања о опасности дјеловања ових група и појединаца у БиХ.

„Неадекватна особа као Садик Ахметовић до скора је водила Министарство безбједности БиХ и његова улога координатора активности безбједностих агенција била је минорна, безначајна, јер једноставно није разумио посао безбједности“, рекао је Галијашевић.

Он је изразио наду да ће дати резултат најаве новог министра безбједности БиХ Фахрудина Радончића о појачању активности и снажнијој координацији, када је ријеч о борби против тероризма. „Радончић је најавио борбу у овом правцу и ми за сада можемо само чекати“, навео је Галијашевић.

Он је поручио да се о вехабијама може говорити са становништва ислама, са становишта практицирања религије, као субкултурном феномену и тако даље, али да је безбједност право мјесто за разговор о вехабизму.

„Наше агенције морају бити снажније, Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ мора претрпјети озбиљне промјене властите политике. Не може стално минимизирати догађаје и бацати стрелице према другима, као у случају Мевлида Јашаревића, пуштајући пропаганду у стилу – он је дошао из Србије дан прије и тако даље…послије чега је буквално свјетска штампа биљежила Јашаревића као некога ко је из Србије, и вјероватно Србин…“, појаснио је он.

Галијашевић је додао да се дио проблема БиХ налази у бечкој структури појединих исламских организација који имају војнике на терену.

„Вехабије нису вјерници, они су војници. Ми на терену имамо радикалну исламску милицију која утјерује страх и муслиманима у БиХ, али наравно и Европљанима и цијелом региону и сав њихов рад је урушавање безбједности и довођење страха у наш свакодневни живот – то и јесте циљ тероризма како би се оствариле одређене политичке користи“, рекао је он.

Према његовом мишљењу, агенције и институције БиХ морају снажније провјеравати токове новца, прање новца и финансирање тероризма. „Утврдити одакле граде те вехабије, које ништа не раде, одакле финансирају своје животе и купују куће и читава села као што су Дубница, Маоча. Одакле тај новац. Када се детаљно и озбиљно проведе истрага у том правцу видјеће се да је то новац из кога се финансира свјетска мрежа тероризма“, закључио је експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Држављанин БиХ Адис Медуњанин сврстан је на девето мјесто међу десет најопаснијих терориста у свијету у 2012. години, на листи коју је сачинио амерички Си-Ен-Ен. Медуњанин је 16. новембра прошле године осуђен у САД на казну доживотног затвора као оперативац Ал каиде који је, према наређењу пакистанских милитантних лидера, планирао терористички напад на подземну жељезницу у Њујорку.

Он је био члан терористичке групе коју је предводио Наџибулах Зазија, а власти су га зауставиле само неколико дана прије остварења намјере.